Hamers en Zwarthoed spelen op topniveau in Zweden


Kayleigh Hamers, Julie Zwarthoed
Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed na de wedstrijd

Een rotwedstrijd. We waren niet eens veel slechter, maar de puck ging er gewoon niet in en we kregen een paar ongelukkige goals tegen. Bovendien speelden we met onze derde goalie, Martina Fedel. We kunnen haar niets kwalijk nemen, ze is nog maar zestien en in de vorige wedstrijd tegen MODO speelde ze, ondanks het verlies, heel goed.” zeggen Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers na de met 7-0 verloren wedstrijd tegen Djurgården IF.

Ook vandaag zag ik, met nog zo’n 70 andere toeschouwers in de Zweedse ijshockeytempel Hovet, een aantal goede reddingen van de jonge Italiaanse goalie.

Djurgården IF buit licht overwicht uit

Waar Djurgården IF in de eerste periode al een licht overwicht had (2-0), maar SDE HF zeker nog mogelijkheden had om zich terug te knokken in de wedstrijd, was SDE HF in de tweede periode vooral op zoek naar zichzelf. Nadat, op een ongelukkige manier, de derde tegengoal werd geïncasseerd leek er wat te knappen bij SDE en volgde de 4-0 en 5-0 snel op elkaar.

Kayleigh Hamers
SDE HF komt op 3-0 achterstand tegen Djurgården

Aan het begin van de derde periode mocht Anna Ågren het ijs op om het doel van SDE te verdedigen. De ploeg liet zien dat het zich niet zomaar gewonnen gaf en was deze periode gelijkwaardig aan de thuisploeg. Toch kwamen de gastvrouwen, via een zeer fortuinlijke goal, op 6-0 en later shorthanded nog op 7-0.

Een flinke nederlaag voor Zwarthoed en Hamers. Maar, op de tweede periode na, was het spel niet slechter dan dat van DIF. Komende week staat eerste goalie Sofia Reideborn, na haar knieblessure, weer voor het eerst op het ijs voor de training. Het team speelt, met haar in de goal, met veel meer vertrouwen zeggen zowel Hamers als Zwarthoed.

Meedoen op topniveau

Na de wedstrijd sprak ik met Hamers (21 jaar) en Zwarthoed (24 jaar) over de wedstrijd en het dames ijshockey in Zweden. Beiden zijn inmiddels bezig aan hun vierde seizoen bij de club uit Stockholm.

Kayleigh Hamers, Julie Zwarthoed
Kayleigh Hamers (#4) en Julie Zwarthoed (#10) voor de wedstrijd

Het niveau in de SDHL is echt heel hoog. Zo heeft Luleå laatst de Champions Cup gewonnen van  Metropolitan Riveters, de winnaar van de NWHL (het hoogste dames niveau in de USA, red.). Dit seizoen draaien ze niet eens goed, dus dat zegt wel wat.” Op dit moment staat Luleå op een vijfde plek. “In de uitwedstrijd tegen koploper MODO hebben we maar net met 5-4 verloren. We stonden met 3-4 voor maar zij komen gelijk en twee minuten voor tijd scoren ze de winnende goal”, aldus Julie Zwarthoed.

Vanaf de tribune had ik al opgemerkt dat zowel Hamers als Zwarthoed erg vaak op het ijs staan. Kayleigh Hamers geeft aan dat ze te maken hebben met een krappe selectie: “Verdedigend hebben we vaak maar tweeënhalve lijn. We maken erg veel ijstijd en dan speelt soms de vermoeid  op het einde van de wedstrijd ons parten.
Woensdag speelt SDE de andere Stockholm-derby tegen AIK (Zowel SDE HF als Djurgården en AIK komen uit de Zweedse hoofdstad). “De laatste wedstrijd voor de ‘international-break’, we zijn er wel  aan toe. Weer even de accu opladen. Ook de rustpauze rond Kerst is lekker, de meeste buitenlandse speelsters zien dan hun familie weer! Vorig jaar hadden we in deze tijd ook een mindere periode. Na de breaks speelden we veel beter,” zegt Hamers. Het gat om de play-offs alsnog te halen was echter te groot.

De jacht op de play-offs

Volgens Sofia Reideborn, die ik voor de wedstrijd sprak, is het dit seizoen zeker nog mogelijk om de play-offs te gaan halen. “De achterstand op Brynäs is na de wedstrijd, die ze eerder vandaag speelden, drie punten en op AIK hebben we vijf punten achterstand.” Op mijn vraag hoe is om met de Nederlandse meiden te spelen reageert ze: “Die twee, die zijn echte goed! De twee beste van ons team.

Julie Zwarthoed
Julie Zwarthoed

Terwijl ze die achterstand voor een plek in de play-offs weg gaan werken moeten ze ook nog werken. Zoals Hamers en Zwarthoed aangeven werken of studeren ze allemaal. Zelf werken ze beiden 40 uur en dan is het ook bijna iedere avond trainen. Alleen op maandag hebben ze rust. Met al die trainingen, lange reizen (een uitwedstrijd naar Luleå is zo’n 900 kilometer, enkele reis) is dat een hele opgave. De club zorgt voor de uitrusting, de reizen en de hotels voor de uitwedstrijden. Verder is er geen vergoeding voor de speelsters.
We willen graag ijshockey op het hoogste niveau spelen en dat doen we nu. Ja het is soms zwaar maar anders zou ik terug naar Nederland moeten en bij de mannen gaan spelen. Het is druk maar ook erg leuk,” sluit Hamers af.

Kayleigh Hamers
Aanvallende actie van Kayleigh Hamers
Previous Terugblik NHL: Magie is terug bij Crosby, Toronto dendert door
Next De sterren van morgen zijn gearriveerd