Terugblik NHL: Magie is terug bij Crosby, Toronto dendert door


Metropolitan Division: Penguins overtuigen met en zonder Sprong

Zoals we in de vorige recap al aangaven, leek het een kwestie van tijd voordat de orde zich herstelde in de Metropolitan. Langzaam maar zeker zakken de Hurricanes en de Devils wat terug, terwijl de Penguins en Capitals juist hun weg naar boven vinden.

Hoogtepunt van deze week was natuurlijk de ontmoeting tussen Sidney Crosby en Connor McDavid. Na het afsluitende duel van de Penguins tegen de Maple Leafs vorige week (3-0), was er een nieuwe krachtmeting met één van de sensaties van de league. Crosby maakte in het duel zijn eerste en ook gelijk zijn tweede doelpunt van het seizoen, daar had hij dus zeven duels voor nodig, maar de Kid is los. Vooral de laatste goal was adembenemend:

Zwaargewichten hebben het zwaar

Zowel de Capitals als de Blue Jackets konden deze week niet veel potten breken. Hoewel de Jackets wel van St Louis Blues wisten te winnen, ging er ook veel mis. Net als bij de caps.

De regerend kampioen zette aan het einde van de week wel wat recht. Hoewel de wedstrijd tegen de Oilers dus verloren ging, delfden de Calgary Flames wel het onderspit.

De New Jersey Devils lijkt opnieuw het sterkste team uit de regio New York te worden. De Islanders hebben het, ondanks een 6-1 overwinning op de Flyers, zwaar en over de Rangers hoeven we niet te beginnen. Die lijken de ‘lose for Hughes’-mentaliteit vast te houden.

Uiteraard is een nieuwe week in de Metropolitan ook een nieuwe week met Gritty. De nieuwe mascotte van de Philadelphia Flyers (die dus nog wat tegenvallen) werd op de strafbank gezet tijdens de rust omdat hij zich niet wist te gedragen.

Sprong out, Sprong in

Met een Crosby on fire sluiten de Penguins een roadtrip door west Canada sterk af en beklimmen ze de toppositie van de Metro. Dat gebeurde wel zonder Daniel Sprong in hun 9-1 overwinning op de Calgary Flames. Moet gezegd worden dat Sprong er niet sterk uit zag in zijn laatste optreden. De mislukte check op Chiasson en de goal die daaruit voortkwam, zag er heel knullig uit. In de wedstrijd tegen de Oilers kwam de Nederlander tot nog geen vier minuten. Tegen de Flames kreeg zijn vervanger er tien…

Een wedstrijd later was hij er echter toch weer bij door een blessure van Derick Brassard. Het zou meteen één van de betere wedstrijden worden van Sprong, die een aantal goede kansen kreeg en creëerde en dichter bij zijn eerste goal komt. Bijna twaalf minuten speeltijd was het resultaat. Ook was er een juweel van een assist of Evgeni Malkin, die met 18 punten uit 9 wedstrijden trouwens derde staat op de topscorerslijst.

Conclusie

Even analyserend: de Penguins hadden moeite om van zwakkere clubs te winnen en dat is ze afgelopen week wel gelukt. De Caps en Blue Jackets zitten er goed bij, maar op dit moment lijken de mannen uit Pittsburgh nog de overhand te hebben. De Hurricanes zijn met een vrije val bezig. New Jersey heeft nog een paar inhaalwedstrijden en de Rangers zijn gewoon slecht dit jaar.

Stand in de Metro:

1. Pittsburgh Penguins – 9 wedstrijden – 14 punten
2. Carolina Hurricanes – 10 wedstrijden – 13 punten
3. Columbus Blue Jackets – 10 wedstrijden – 12 punten
4. Washington Capitals – 10 wedstrijden – 12 punten
5. New Jersey Devils – 8 wedstrijden – 11 punten
6. NY Islanders – 9 wedstrijden – 9 punten
7. Philadelphia Flyers – 11 wedstrijden – 8 punten
8. NY Rangers – 10 wedstrijden – 7 punten

Previous Leuven dompelt Antwerp in rouw, Den Haag doet uitstekende zaken
Next Hamers en Zwarthoed spelen op topniveau in Zweden