NHL Draft Watch: WHL keert ijzersterk terug na zeldzaam zwak jaar


Face-Off IJshockey Draft Watch

In NHL Draft Watch wordt tweewekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking voor de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen dit jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Deze week een blik op de beste juniorencompetitie van West-Canada: de Western Hockey League! Want dit jaar heeft deze competitie veel toptalent te bieden.

Historisch slechte 2018 NHL Draft

Voor de Western Hockey komt het niet slecht uit dat er een goede draft aan zit te komen. Want bij de vorige draft was de WHL historisch slecht vertegenwoordigd. Ty Smith was de eerste speler uit de competitie die gekozen werd, en dat was pas als zeventiende. Nog nooit werd er zo laat pas de eerste speler uit die competitie gekozen. Maar komende zomer zal dat heel anders zijn.

De unieke achtergrond van Dylan Cozens

Door naar de talenten waar het dit jaar om gaat. We beginnen met een bijzondere speler, die in de vorige editie al aan bod kwam. Dylan Cozens zou namelijk de eerste NHL-speler ooit(!) uit het Canadese territorium Yukon kunnen zijn. En het lijkt er sterk op dat dat gaat lukken. Cozens is een centre die zijn lichaam kan gebruiken, want hij is al 1 meter 91 lang. Gedurende dit seizoen zal blijken dat er veel talenten zijn die niet groot van postuur zijn, dus hierin zal Cozens een streepje voor hebben.

Maar het is vooral de combinatie van zijn lengte en zijn skillset wat hem uniek maakt. Hij is sterk aan de puck en als hij op het doel afstormt is hij nauwelijks af te stoppen. Daarnaast is hij iemand die zowel heel goed kansen kan afmaken, als kansen kan creëren. Last but not least zit het tussen zijn oren ook hartstikke goed. Hij is een echte teamspeler die veel karakter en discipline vertoont. Kijk niet raar op als hij in de NHL ooit een aanvoerder wordt. Hij is een van de redenen waarom mensen dit seizoen veel verwachten van zijn teamLethbridge Hurricanes. Cozens maakt een heel goede kans om in de top vijf te worden gekozen.

Kirby Dach geeft de burger in Saskatoon moed

Saskatoon Blades is een team dat al ruim vijf jaar wacht op een playoffticket. Dat is uniek voor een competitie waarin slechts zes teams de playoffs níet halen. Maar na vele troosteloze jaren is er eindelijk weer hoop in Saskatoon. En die hoop heet Kirby Dach.

Dach is net als Cozens een centre met een goed postuur en iemand die zijn lichaam goed gebruikt om tegenstanders van de puck te houden. Dat is wel ongeveer waar de vergelijking ophoudt, want Dach is eerder een spelmaker dan een afmaker. Misschien zou hij daarom ook wat egoïstischer mogen worden om zelf wat meer op doel te gaan schieten. Ook is Dachs acceleratie iets waar hij nog aan moet werken. Maar als Dach eenmaal op gang is, is hij heel moeilijk bij te houden. Dach maakt ook een goede kans om in de top vijf gekozen te worden, maar hij moet zich daarvoor nog wel bewijzen.

Peyton Krebs: spelmaker pur sang

In tegenstelling tot Cozens en Dach is Krebs een kleinere aanvaller (1 meter 80, dus zo klein is hij ook weer niet). Wat bij de centre van Kootenay Ice vooral op zal vallen is zijn spelinzicht, hoe vaak hij zijn teamgenoten klaarzet om af te maken. Zijn snelheid is ook zeker het probleem niet en ook kan hij prima kansen zelf afmaken. De vraag is hoe dit aanvallende spel zich naar de NHL zal vertalen, iedereen is het erover eens dat Krebs barst van het talent. Hij is iemand die ook veel kans maakt om in de top tien gekozen te worden.

Bowen Byram topfavoriet voor beste verdediger van dit jaar

Dan verplaatsen we spotlights nu even naar de blauwe lijn, want ook daar is genoeg talent te vinden. En dan kunnen we zeker niet om Bowen Byram van Vancouver Giants heen. Byram is ook niet de grootste (net als Krebs 1 meter 80), maar met zijn schaatsvermogen en zijn spelinzicht maakt hij dit meer dan goed. Zijn first pass is er een om je vingers bij af te likken, maar ook kan hij de puck prima zelf uit zijn eigen zone schaatsen. Ook aanvallend is hij creatief en weet hij voldoende gevaar te creëren. Een echte verdediger voor de tijd van nu, waarin snelheid en spelinzicht domineren. Bowen lijkt op dit moment een garantie voor de top tien.

Matthew Robertson al bijna een veteraan voor Edmonton

We zouden raar opkijken als Matthew Robertson níet in de eerste ronde van de draft zou worden gekozen. Robertson is een typische two-way verdediger. Waar hij vooral goed in is, is voorkomen dat tegenstanders kansen kunnen creëren in dichtbij het doel. Hij dwingt tegenstanders om aan de zijkanten de blijven. Ook zijn aanvallende spel is prima. Zijn first pass is een van zijn sterke kanten, en verwacht wordt dat hij dit seizoen nog meer van zijn aanvallend talent zal laten zien. Want de zeven goals en zeventien assists die hij vorig seizoen als 16-jarige wist te verzamelen waren al indrukwekkend, omdat zijn Edmonton Oil Kings toen ook nog eens het slechtste team in de WHL was. Voor nu wordt verwacht dat Robertson tussen plek tien en twintig zal worden gekozen.

Er staan nog veel wedstrijden op de rol voor deze jongens voordat ze gekozen zullen worden, maar ze hebben de goede weg ingezet. Elke NHL-club zal vaak genoeg scouts naar de wedstrijden van deze spelers sturen, omdat er veel te halen is. Als jouw club dit jaar niet het niet zo goed gaat doen, is de WHL een van dé plekken om op te letten. Want wie weet staat jouw favoriete speler van morgen wel hier op dit lijstje.

Previous Boston, Carolina en Toronto starten prima, Vegas en Edmonton stellen teleur
Next Tilburg Trappers weet nu wel na overtime te winnen