Boston, Carolina en Toronto starten prima, Vegas en Edmonton stellen teleur


Face-Off IJshockey NHL

Er is wat veranderd aan de opzet van de NHL. Een wekelijkse terugblik op zondagochtend. Wij hopen jullie reacties tegemoet te zien. De redacteuren zagen een goede start van de Toronto Maple Leafs, Boston Bruins en Carolina Hurricanes, De start van Vegas Golden Knights en de Edmonton Oilers viel wat tegen.

Pacific Division

Op woensdag drie oktober barstte de NHL weer los. Gelijk twee pacific duels met Canucks – Flames en Sharks – Ducks.
Het thuisdebuut van Erik Karlsson werd flink verpest door de goed spelende Ducks waarbij Rickard Rakell en Jakob Siflverberg beide drie punten pakte en met 2-5 vertrokken uit San Jose.

Het debuut van rookie Elias Petterson bij het duel tussen de Canucks en Flames ging beter dan die van Erik Karlsson. Elias scoorde zijn eerste NHL-goal bij zijn debuut. En wat voor een goal.

Ook deze wedstrijd eindigde in 5-2.
Een dag later speelden de Sharks weer. Dit keer tegen de Kings. Het koste wat extra tijd maar ze wonnen wel van de Kings. 3-2 OT. De OT winner werd geassisteerd door Karlsson.

Op zaterdag wederom twee Pacific wedstrijden. Ducks – Coyotes en de Flames – Canucks.
Dat de Ducks wonnen was te danken aan John Gibson die maar liefst alle 41 schoten wist te stoppen en Rookie Max Comtois die de enige goal benutte.


De Flames Canucks werd een doepuntenfestijn met maar liefst elf goals.

Op woensdag speelden de Coyotes op bezoek bij de Ducks. Dit keer wonnen ze wel, al waren er shootouts voor nodig.
Waar in de uitwedstrijd Gibson de sta in de weg was, was voor de Ducks dit keer Antti Raanta een sta in de weg. Hij stopte alle drie de shootouts van de Ducks.

Ondertussen speelden natuurlijk de andere Pacific teams gewoon hun wedstrijden. De finalist van afgelopen seizoen begon matig aan het seizoen. De Golden Knights verloren hun eerste wedstrijd thuis van de Flyers waarin Wayne Simmonds twee keer scoorde. Op bezoek bij de Minensota Wild werd de eerste overwinning binnen gehaald. Er werd met 2-1 gewonnen door shootouts. Tijdens de reguliere wedstrijd hadden ze het lastig om Dubnyk te passeren.

Ook op bezoek bij de Sabres wilde het niet lukken voor de Knights. Jack Eichel scoorde twee keer waaronder deze kanonskogel.

Daarna gingen ze verder op bezoek bij de Capitals. Ook die konden ze niet winnen. 5-2 voor de Caps met twee goals van Alex Ovechkin. Een trip naar de Penguins werd ook weer een verliespartij. De hattrick van Phil Kessel was de oorzaak.

Op herhaling tegen de Flyers werd er dit keer wel gewonnen. Cody Eakin prikte een dikke minuut voor tijd de winner binnen.

Dan de Edmonton Oilers die zaten in de NHL Global Series. Begonnen dus in Gothenburg en konden daar geen potten breken tegen de New Jersey Devils. Die kregen klop met 5-2. Toen konden ze met een jetlag richting Boston. Begonnen ze daar nog goed met een typische McDavid goal op snelheid langs iedereen.

Maar ondanks een goede start werden ze in de tweede periode naar huis gestuurd doordat de penalty kill weer niet goed werkte. 4-1 werd het voor de mannen uit Boston.

De derde wedstrijd van de Oilers was op bezoek in het Madison Square Garden bij de New York Rangers. Daar was een klein beetje herstel te zien. Dat de wedstrijd over de streep werd getrokken was te danken aan Cam Talbot die een formidabele redding produceerde en zo de 1-2 eindstand over de streep trok.

Verder opvallende uitslagen van de Pacific teams. De Sharks verloren met 4-0 van de Islanders en winnen een dag later met 8-2 van de Flyers.

Zo winnen de Flames met een shutout 3-0 uit bij Nashville maar krijgen ze daarna klop van de Blues 5-3. Feit is wel dat de bookies Todd McLellan als eerste coach hebben staan die ontslagen gaat worden. De Oilers hebben McDavid, maar de rest van het team kan niet aan hem tippen. De tijd zal het leren.

Central Division

Op zondagavond kwam Chicago Blackhawks als eerste ploeg uit de Central in actie, thuis tegen Toronto Maple Leafs. Het werd een duel om je vingers bij af te likken. Het spel ging op en neer met heel veel goals. Een kleine anderhalve minuut voor het einde stond het 5-5 (onder andere dankzij een hattrick van John Tavares van Toronto’s zijde). Auston Matthews dacht zijn club een minuut voor tijd naar de winst te schieten, maar ook daarna wist Chicago toch weer op gelijke hoogte te komen, via zijn eigen superster Patrick Kane. Al vroeg in overtime zorgde Leafs-verdediger Morgan Reilly voor de beslissende goal; het werd 6-7.

Op dinsdag was het vervolgens de beurt aan Dallas Stars om Toronto te bestrijden. Maar ook Dallas faalde in zijn poging. In The Lone Star State werd het 4-7 voor de Leafs. Wat bij Dallas opnieuw opviel was dat alleen de eerste lijn voor goals kon zorgen, de andere drie lijnen bleven stil. Schrale troost was dat rivalen Colorado Avalanche (5-2 in Columbus) en Nashville Predators (0-3 thuis tegen Calgary) ook hun duels niet wisten te winnen die avond.

Nadat ook woensdagavond geen duels voor de Central bracht, stond op donderdag dé kraker van de divisie op het programma: Nashville Predators vs. Winnipeg Jets. De eerste periode was prachtig met een hoog tempo, maar doelpuntloos. Dat veranderde in periode twee. Toen mocht Winnipeg maar liefst negen – ja, negen! – keer de strafbank opzoeken. Hoewel de thuisploeg geen goals wist te scoren met een man meer, profiteerde Nashville wel van de uitgeputte Jets die veel minuten op de PK moesten maken. Hierdoor zegevierde de club uit Music City met 3-0.

Elders in de VS wist Colorado Avalanche indruk te maken. De Avs veegden de Sabres in Buffalo met maar liefst 1-6 van de mat. Daarnaast verschalkte Minnesota Wild (mede dankzij een gelijkmaker van Ryan Suter met 23 seconden te gaan) rivaal Chicago Blackhawks in overtime met 4-3.

Ronduit tegenvallend zijn de prestaties van St. Louis Blues op dit moment. Zij bezetten na het weekend zelfs de laatste plaats in Central. Één zege in de eerste vier duels is veel te weinig voor St. Louis. Ook het duel tegen Chicago ging (na overtime) verloren. De Blackhawks zijn nog ongeslagen in reguliere speeltijd met een 3-0-2 record. Ook Minnesota Wild staat op vier uit vier na de overtime nederlaag tegen Carolina Hurricanes. Daar maakte Devon Dubnyk een prachtige save, die wij je niet willen onthouden.

Voorlopig leiden Nashville en Chicago de dans in Central, waarbij gezegd moet worden dat het seizoen natuurlijk nog heel, heel lang is.

Atlantic Division

De eerste tien dagen in deze divisie staan duidelijk in teken van het koningskoppel bij Toronto Maple Leafs . Na zeven wedstrijden zijn Austin Matthews en John Tavares samen goed voor 24 punten. Maar is het eigelijk wel een koningskoppel? Nee dus, beide heren weten op hun eigen lijn te excelleren. Vervolgens zijn ze ook nog niet eens de enige. Wel nee er is ook een veel scorende verdediger bijvoorbeeld met dertien punten Morgan Reilly. Afgelopen nacht werd ook Stanley Cup winnaar Washington Capitals aan de zegekar gehangen.

Boston Bruins is het seizoen ook ijzersterk begonnen. Net als Toronto verloren zij ook maar een wedstrijd tot op heden. Boston scoort niet zo veel als Toronto, maar speelt verdedigend zeer solide en is moeilijk te verslaan. Tot afgelopen nacht althans, nu werd divisiegenoot Detroit Red Wings met 8-2 de mantel uitgeveegd. Boston zal in deze vorm samen met Toronto en Tampa Bay Lightning vermoedelijk de dienst uit gaan maken in de Atlantic Divisie.

Deze divisie herbergt ook de nummer één draft pick van dit jaar Rasmus Dahlin. Hoe doet hij het tot op heden? Zit hij bij selectie? Ja, hij is opgenomen in het roster. Vandaag zal hij in het tweede verdedigingspaar starten. Met een gemiddelde van ruim negentien minuten ijstijd per wedstrijd heeft hij een grote inbreng. Zijn eerste punt een assist staat ook achter zijn naam, en in onze laatste nacht tegen Arizona Coyotes heeft hij ook zij doelpunt account geopend. Buffalo Sabres is naar mijn inzien gestart zoals verwacht. Naar het zich laat aanzien zijn ze het vierde team van de divisie, en hebben ze nu drie van de vijf wedstrijden gewonnen.

Ottawa Senators is ook verrassend sterk begonnen met zeven punten uit zes wedstrijden mogen zij op dit moment de best of the rest noemen. Is het de trades in off-season die de chemie terug gebracht heeft of is het gewoon een goede start die nog maar moet bewijzen of het een vervolg kan krijgen? Mijn mening is dat ze toch binnen afzienbare tijd zich gaan mengen om de strijd voor de laatste plek met Detroit, Montreal en Florida.

Op het moment van schrijven heeft Tampa Bay Lightning nog maar drie wedstrijden gespeeld. Twee werden er gewonnen en een maal verloren. Zij zullen zich wel gaan melden in de strijd om de koppositie. Helemaal gezien de laatste overwinning op Columbus Blue Jackets 8-2 waar voormalig hoofd coach John Tortorella de scepter zwaait.

Deze week heb ik weinig te vertellen over de teams Montreal Canadians, Detroit Red Wings en Florida Panthers! Behalve het feit dat Montreal zeer wisselvallig is en Detroit en Florida tot op heden bar slecht. Jammer want zeker de historische waarde van Montreal en Detroit zou het schrijven waard zijn. We hopen op betere tijden!

Tot slot een league leaders in scoring foto met vier spelers van Toronto bij de top acht.

Previous Herentals wint topper in Luik, Geleen en Heerenveen nog ongeslagen
Next NHL Draft Watch: WHL keert ijzersterk terug na zeldzaam zwak jaar