NHL Draft Watch: Welkom in het jaar van Hughes


Face-Off IJshockey Draft Watch

Ja hoor, daar zijn we alweer! Na een mooie (en lange) zomer is de Draft Watch terug om jou klaar te stomen voor de toekomst van het ijshockey. Tweewekelijks zullen we je aan een nieuw toptalent voorstellen, en houden we je up-to-date met alles wat jij moet weten voor de NHL Draft van 2019. Vandaag beginnen we met de onbetwiste nummer één voor komende zomer: centre Jack Hughes.

Wéér een sensationeel talent

Scouts maken graag gebruik van de term ‘generational talent’ als ze het hebben over een uniek ijshockeytalent, eentje die eens in de vijf tot tien jaar passeert. Maar sinds 2015 kunnen we die term eigenlijk niet meer gebruiken. In dat jaar hadden we Connor McDavid en Jack Eichel, toen volgden Auston Matthews en Patrik Laine in 2016 en in 2018 was er ook nog Rasmus Dahlin. Drie van de afgelopen vier drafts hadden dus zo´n megatalent (en twee keer zelfs twee)! En ook dit jaar mogen we weer smullen van een jonge topper. Zijn naam? Jack Hughes!

Die achternaam zal je misschien bekend voorkomen. Jacks broer, Quinn Hughes, werd namelijk afgelopen zomer als zevende gekozen door Vancouver Canucks. Dan zullen we in 2021 nog meer van Luke Hughes gaan horen. Hij is een jonge verdediger die ook nauw door NHL-scouts zal worden gevolgd.

Klein maar heel, heel fijn

Als jouw favoriete club moet bouwen voor de toekomst, dan is Jack Hughes dé speler die je nodig heb. Hij is zeker niet de grootste, hij is ‘slechts’ 1 meter 78 lang. Maar de puck doet simpelweg precies wat deze Amerikaan wilt. Hughes beschikt over fantastische moves en over fantastisch spelinzicht. Eigenlijk lijkt hij qua speelstijl enorm op Patrick Kane, superster van Chicago Blackhawks. Beide spelers zijn niet groot, maar beide zijn ultra-creatief met de puck aan de stick en weten altijd de juiste actie te maken.

Maar als het moet kan hij ook prima zelf zijn weg naar het doel vinden. Dit doet hij met zeer vloeiende schaatsbewegingen en op hoge snelheid. Kijk hieronder maar eens hoe hij de verdediging van Green Bay Gamblers te kijk zet. Oh, en al zijn tegenstanders hier zijn (minstens) een jaar ouder dan Hughes.

Voor Hughes ligt de focus vooral op het fysiek sterker worden. Als hij na de Draft meteen naar de NHL door wilt stromen (wat trouwens volledig realistisch is voor hem), dan moet hij tegen het fysieke spel van ’s werelds beste ijshockeycompetitie kunnen. Maar dit zal allemaal goedkomen, want iedere jonge speler kent dit ‘probleem’. En daarnaast, Jack beschikt over geweldige discipline; hij wíl hard werken om de beste speler ter wereld te worden.

Dit jaar zal Hughes, net als vorig jaar, uitkomen voor het U.S. National Development Program, het beroemde ontwikkelingsprogramma voor Amerikaanse ijshockeyers. Voor dit team zal hij ook dit jaar weer gaan domineren. Daarnaast verwachten we dat we Hughes rond de kerst in het tenue van de VS zullen terugzien voor het WK onder-20. Dat zal dé kans voor hem zijn om zich te meten met de beste jonge ijshockeyers van de planeet.

Concurrentie?

Ondanks dat Hughes op dit moment de onbetwiste nummer 1 is voor de 2019 NHL Draft, kijken we nog even naar de spelers die de achtervolging hebben ingezet. Deze namen zullen ook later in dit seizoen voorbijkomen in de Draft Watch. Als je twintig rankings voor de Draft zou opzoeken, zou je waarschijnlijk twintig verschillende volgordes tegenkomen. Het veld achter Hughes ligt dus nog volledig open. Toch zijn er een paar namen die je elke keer tegen zou komen.

Allereerst Kaapo Kakko, een Finse winger. Hij is pas 17 jaar oud, maar is nu al een vaste waarde op het hoogste niveau in Finland. Na acht duels voor TPS Turku heeft hij al drie keer gescoord en vier assists geleverd: een waanzinnige productie voor zo’n jonge speler! En bedenk je daarbij, dit doet hij allemaal tegen de beste teams uit Finland, met spelers die al jaren bij de profs meedraaien. Hij is een enorm creatieve en slimme aanvaller, die ook zelf prima het net kan vinden.

Daarnaast is Dylan Cozens het bekijken waard. Hij speelt voor Lethbridge Hurricanes in de Western Hockey League, een van Canada’s hoogste juniorenniveau’s. Vorig seizoen deed hij het als 16-jarige al fantastisch in die competitie, met 21 goals, 54 punten en de prijs voor rookie van het jaar. En dit seizoen trekt hij die lijn ‘gewoon’ door; na vier duels staat de teller al op vier goals en vijf assists! Cozens is een speler die zowel aanvallend als defensief al heel goed speelt. Hij is ook heel slim en creatief aan de puck, en daarnaast iemand die heel goed kan schieten.

Previous NHL Preview: Kan Winnipeg bouwen op het succes van vorig seizoen?
Next NHL Preview Podcast: Alles over Nylander, Karlsson, Sprong en Gritty