NHL Preview: Kan Winnipeg bouwen op het succes van vorig seizoen?


Foto: Hooked On Hockey Magazine

Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van vorig seizoen, de selectie, de spelers om in  de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling van de redacteur. Rowdy van Grieken belicht vandaag de verwachtingen van Winnipeg Jets.

Afgelopen seizoen

Na een vreselijke start, met twee bedroevende nederlagen (2-7 tegen Toronto en 6-3 in Calgary), kwam het talent van Winnipeg Jets eindelijk bovendrijven. De club eindigde als tweede op de NHL ranglijst met maar liefst 114 punten, een verpulvering van het oude clubrecord van 99. Maar daar bleef het niet bij.

In de eerste ronde van de playoffs werd Minnesota eenvoudig weggezet (eerste zege en serieswinst voor deze Jets) en in ronde twee werd de titelfavoriet Nashville Predators na zeven duels uitgeschakeld. Het schip strandde in de derde ronde tegen Vegas Golden Knights, na vijf duels. Ondanks de teleurstelling van de uitschakeling kon de club heel blij zijn met deze verrichtingen. Of zoals aanvoerder Blake Wheeler zei: “Als je me voor het begin van het seizoen had verteld dat we de Conference Finals zouden halen, had ik je een zoen gegeven”.

Aangetrokken en vertrokken

In juni zette general manager Kevin Cheveldayoff alles op alles om centre Paul Stastny te houden. De GM deed zelfs winger Joel Armia en goalie Steve Mason weg om ruimte in het salarishuis te maken. Maar het mocht niet baten. Stastny tekende uitgerekend bij de club die Winnipeg uitschakelde: Vegas Golden Knights. Jongeling Jack Roslovic zal hem proberen te doen vergeten. Hij domineerde vorig seizoen in de AHL.

Naast deze move werd er nauwelijks aan de selectie gesleuteld. De enige noemenswaardige toevoeging is keeper Laurent Brossoit. Vorig seizoen was Brossoit tweede man achter Cam Talbot in Edmonton en nu zal hij zijn best doen om diezelfde plek in Winnipeg te veroveren.

De grootste verrichtingen van Cheveldayoff waren vooral in het behouden van spelers. Goalie Connor Hellebuyck verzilverde zijn geweldige seizoen, met een nominatie voor de Vezina Trophy, met een nieuw contract. Hij gaat de komende zes jaar 6,167 miljoen dollar opstrijken. Ook aanvoerder Blake Wheeler tekende bij. Hij had volgende zomer gratis kunnen vertrekken, maar besloot zijn contract met vijf jaar te verlengen (voor in totaal 41,25 miljoen dollar).

Vooruitblik

Het wegvallen van Paul Stastny zal worden gevoeld, maar desondanks zijn de Jets nog steeds een heel goede ploeg. Aanvallend heeft de club heel veel wapens zoals Wheeler, Mark Scheifele, sensatie Patrik Laine, menselijke tank Dustin Byfuglien en ga zo maar door. Het jonge duo Josh MorrisseyJacob Trouba kan het achterin op slot gooien. En anders staat Connor Hellebuyck er nog om redding te brengen.

Toch zal de focus eerst vooral liggen op het terugkeren naar de playoffs. Want zoals we vorig seizoen in Edmonton zagen, biedt één goed seizoen geen garantie voor toekomstig succes.

Keep an eye on

Patrik Laine kwam vorig seizoen al dicht in de buurt van de topscorerstitel. Hij werd tweede achter Alexander Ovechkin met 44 goals. Dit seizoen oogt hij echter veel fitter dan vorig jaar het geval was. Toen kwam hij maar moeizaam uit de startblokken. Daarom zou dit weleens het jaar kunnen worden dat Laine voor het eerst topscorer wordt, want ja, dat schot van hem is simpelweg onhoudbaar.

Voorspelling

Winnipeg wordt veel getipt als een titelkandidaat en dat is niet ongegrond, maar eerst zal de club de playoffs willen halen. Dat zal lukken, maar niet zo eenvoudig als vorig seizoen. Het verrassingselement is weg, niemand onderschat deze club meer. In de playoffs is het anyone’s guess, zeker als de degens weer met Nashville worden gekruist.

Previous Nijmegen wint in Den Haag, derde zege voor Mechelen
Next NHL Draft Watch: Welkom in het jaar van Hughes