NHL Global Series, Bekercompetities, sterke spelers NHL en krachtsverhoudingen in de BeNe League


AHOUD Devils Nijmegen Trappers Face-Off IJshockey BeNe League
Foto: Paul Nicolaassen

Er zijn in de BeNe League nogal sterke verschillen tussen sommige teams. Hoe kunnen de verhoudingen beter gemaakt worden?

Rik: Alles valt en staat met de aanwas van jeugd spelers. Dit is club beleid. Clubs zouden hier ondersteuning moeten krijgen vanuit de bond met een gedegen toekomst plan. Als de bond dat heeft dan zal de overheid ook over de brug komen om de sport te faciliteren. Waardoor alles uiteindelijk naar elkaar toe zal groeien.

Réginald : Door harder te werken met meer helpende handen. De “zwakke” broertjes hebben alle potentieel in handen. Werken aan de toekomst door een goede jeugdwerking uit te bouwen. Daar moet je in investeren; met geld en capaciteiten. Jammer toch hoe weinig oud-spelers de liefde en kunde binnen onze sport doorgeven aan de kids. Hou die mannen aan boord. Investeren in opleiding, in support, in appreciatie. En op de korte termijn natuurlijk het werven van fondsen, goodwill, notoriëteit. Volk trekt volk, dan volgen de media, volgen de sponsors. “Ja, maar…” hoor je vaak, maar wat lukt in Luik, Heerenveen of Herentals, kan elders ook.

Rowdy: De makkelijkste (maar in de praktijk de moeilijkste) oplossing is als meer clubs meer sponsors aan zouden kunnen trekken. Hierdoor zouden clubs zich makkelijker kunnen versterken, zoals we Ahoud Devils deze zomer zagen doen, waardoor de krachten enigszins verdeeld zouden worden. Het allermooist zou zijn als alle clubs een goede jeugdopleiding op touw zouden kunnen zetten, zodat er een constante doorstroming van talent zou worden gecreëerd. Maar ook dit is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Toch vind ik dat de krachtenverdeling er voor nu al goed uitziet. Ondanks dat ik UNIS Flyers als favoriet zie, heb ik het idee dat er dit seizoen veel teams een gooi naar de titel zouden kunnen doen.

Jonathan: De hoop is natuurlijk dat teams zich ook aan elkaar omhoog trekken. Verschillen tussen teams worden ook door omstandigheden veroorzaakt. Neem bijvoorbeeld Tilburg Trappers Toekomstteam: het oude toekomstteam is vrijwel geheel ontbonden, met een volledig nieuwe ploeg, van voornamelijk u19 spelers, tot gevolg. Dat ze zich überhaupt staande weten te houden is al heel wat. Uiteindelijk zal zo’n team gedurende het seizoen ook wel sterker worden, want ze leren van de betere tegenstanders. Daarnaast is natuurlijk de doorstroom van clubs heel belangrijk. Talentvolle jeugdspelers moeten goed begeleid worden en kansen krijgen binnen hun eigen club. Anders loop je het risico dat ze verdwijnen naar de ‘succesvolle’ teams, of misschien zelfs naar het buitenland gaan. Echter kost die begeleiding vaak ook weer geld, en zijn dus sponsors het centrale thema in dit verhaal.

Previous Overzicht: alternate jerseys terug in NHL met Whalers, Ducks en outdoor games
Next Pilsen nog steeds ongeslagen, Trinec uitgeschakeld, Vienna moet vrezen