Terugblik op de Hlinka Gretzky Cup 2018


Afgelopen week heeft het Ivan Hlinka Memorial Tournament weer plaatsgevonden. Deze editie werd dit keer gespeeld in Edmonton. Het evenement is hernoemd naar Hlinka Gretzky Cup en zal tot 2022 worden georganiseerd door de Oilers Entertainment Group in samenwerking met de Hockey Federaties uit Slowakije en Tsjechië. Met één ‘maar’: in 2019 en 2021 zal het toernooi plaats zal vinden in een Europese stad.

Dit toernooi wordt niet gesteund door de IIHF omdat die zijn eigen U18 WK heeft, maar voor Canada zijn tijdens het IIHF U18 WK de Canadian Hockey League play-offs nog bezig. Voor de “kenners” is dit het officieuze WK voor U18. Het staat dan ook hoog aangeschreven bij de NHL-scouts, want in 2017 werden er van de kampioen Canada zeventien spelers gekozen in de eerste ronde van de NHL-draft.

Al sinds 1997 wordt dit toernooi georganiseerd en maar liefst 21 keer werd het toernooi gewonnen door Canada. De andere winnende teams waren Rusland in 1991-1993-1995, USA 2003, Zweden 2007 en Tsjechië in 2016.

Een overzicht van deze editie door Cor Machielsen

Finale

Zweden – Canada 2 – 6

In de thuisbasis van de Edmonton Oilers vondt de finale plaats van de Hlinka Gretzky Cup tussen Canada en Zweden. Binnen 42 seconden lag de puck al achter de Canadese goalie Nolan Maier. Vanuit een power play situatie scoorde Lucas Raymond. Alexander Holtz breidde de voorsprong uit naar 2-0 door een counter. Het was gelijk het einde van goalie Maier. Hij werd vervangen door Taylor Gauthier. Binnen 41 seconden na de keeperswissel viel de aansluitingstreffer binnen door Sasha Mutala. Kirby Dach veranderde een schot van richting en bracht daarmee de gelijknaker op het bord. Nog voor het einde van de eerste periode kwamen de Canadezen op voorsprong door de – top draft pick voor 2020 – Alexis Lafreniere.


Na 32 minuten werd door Sasha Mutala de voorsprong vergroot. In de laatste periode waren nog trefzeker Josh Williams en wederom Alexis Lafreniere. Ook de schotenverhouding was in het voordeel van Canada met 40 tegen negentien.

Troostfinale

Rusland – U.S.A. 5 – 4

Na 40 minuten stond er 2-0 voor de Russen op het bord door twee powerplay goals van Yaroslav Likhachyov en Vasili Podkolzin. In de derde periode werden nog even zeven goals gescoord, waaronder weer vier powerplay goals. We kunnen wel stellen dat de penalty kill niet zo goed werkte bij beide teams.

Vasili Podzolkin maakte een hattrick door nog twee keer te scoren. De andere Russische goal werd gemaakt door Ilya Nikolayev. De Amerikaanse goals werden gemaakt door drie powerplay goals op rij. John Farinacci, Arthur Kaliyev en Nicholas Robertson. 18 seconden voor tijd werd door Josh Nolder nog de aansluitingstreffer gemaakt maar toen was het eigenlijk te laat om de Russen nog van het brons af te houden.

Halve finales

Canada – U.S.A. 6-5 OT
Het zou zo maar kunnen dat vanaf volgend seizoen er gebruik gemaakt gaat worden van een video scheidsrechter. De gelijkmaker van Canada viel in de allerlaatste seconde. En stond de klok al op 0:00 of net niet. Maar ja zonder videoscheids zoals ze bij de NHL hebben zal dat altijd een discussiepunt blijven. Feit blijft dat de wedstrijd een spektakestuk opleverde. Twee gouden pikken waren er dus bij Canada te weten Dylan Cozens die in de allerlaatste seconde de 5-5 binnen schoot en Josh Williams die in de OT na een minuut en 44 seconden op assist van Peyton Krebs de game winning goal binnen knalde.

Rusland – Zweden 1-2
De Russen zullen zich wel flink achter de oren krabben. Met een shots on goal verhouding van 35-19 staan zij in de verliezers finale. De Zweden kunnen zich op gaan maken om het resultaat uit de voorronde wedstrijd tegen Canada, 3-4 verlies, in de finale te verbeteren. Na 40 minuten was de stand nog gewoon 0-0.  Vooral de Zweedse goalie Hugo Alnefelt met twintig reddingen en de Rus Yaroslav Askarov met dertien reddingen waren in de eerste twee periodes niet te passeren. In de laatste minuut sloeg Karl Henriksson toe door de winnende te maken via de paal. Philip Broberg had de Zweden op voorsprong gezet in de 45e minuut met een power play goal en in de 58e minuut was het Vasili Podzolkin met de gelijkmaker. Terwijl iedereen dacht we gaan naar overtime, dacht Karl daar net iets anders over.

Plaats 5-6

Slowakije – Tsjechië 3-8
De Tsjechen behaalde een vijfde plaats door in de burenruzie tegen de Slowaken als een stoomwals over de tegenstander heen te walsen. De schoten verhouding lag in deze wedstrijd ver uit elkaar met een verschil van 30 schoten. 58 om 28 in het voordeel van de Tsjechen. Hun speler Marcel Barinka scoorde een hattrick en had een assist. Michal Teply verstuurde drie assists.

Rob Wallator/Hockey Canada Images

Plaats 7-8

Finland – Zwitserland 8-2
De Finnen lieten er geen gras over groeien, de schotenverhouding was na de eerste twintig minuten 24-3 en de tussenstand 5-1. Henrik Nikkanen scoorde twee goals en gaf vier assists. Patrick Puistola scoorde een hattrick en gaf twee assists en Kasper Simontaival liet vijf assists aantekenen. De enige overwinning voor de Finnen leverde hun een zevende plek op.

Photo: Rob Wallator/Hockey Canada Images

Voorrondes

Finland – Rusland 2-7
Arseni Gritsyuk scoorde twee keer en Vasili Poskolzin scoorde een goal en had twee assists in de openingswedstrijd van het toernooi. De Russen waren los met maar liefst 60 schoten op goal, ze hadden ook zes verschillende doelpuntenmakers. Drie van de zeven goals kwamen voort uit een powerplay situatie.

Slovakije – Zweden 2-4
Het verschil werd gemaakt door de zweden in de derde periode. Na 40 minuten was de stand namelijk 2-2. Aan het begin van de derde periode scoorde Karl Henriksson en Philip Broberg.

Tsjechië – U.S.A. 0-6

Dustin Wolf zorgde voor de shut-out door alle 23 schoten van de Tsjechen te stoppen. En met de kracht voorin van Grant Silianoff met een goal en drie assists en de twee goals Robert Mastrosimone kwam de overwinning niet in gevaar.

Canada – Zwitserland 10-0

Goalie Nolan Maier hoefde maar vijftien reddingen te maken om een shutout te scoren. Tien goals door negen verschillende spelers. De enige die twee keer wist te scoren was Peyton Krebs.

Tsjechië – Rusland 0-3

Yaroslav Askarov dacht laat ik ook maar een shutout produceren. Met 35 saves zorgde hij ervoor dat de Tsjechen niet konden scoren.

Zweden – Zwitserland 5-0

Voor de vierde wedstrijd op rij werd er een shutout gemaakt. Deze keer door de Zweedse goalie Hugo Alnefelt. Zijn forward Lucas Raymond scoorde er twee van de vijf.

Canada – Slowakije 4-2

Dat het maar 4-2 is geworden is te danken aan de Slowaakse goalie David Borak, die van de 58 schoten op hem er 54 wist te stoppen. Alexis Lafrenière en Josh Williams scoorde beide een keer en hadden een assist voor Canada.

Finland – U.S.A. 2-6

Luke Toporowski van team U.S.A. scoorde de eerste en de laatste goal en had ook nog een assist.

Slowakije – Zwitserland 5-3

Het verschil werd gemaakt in de laatste acht minuten met twee goals voor de Slowaken door Michal Mrazik.

Finland – Tsjechië 3-4 OT

De strafbank in de overtime voor de Finnen met Anton Lundell was een hele dure want in de powerplay scoorde Michal Teply de winnende voor de Tsjechen.

Canada – Zweden 4-3

Een power play goal in de 57e minuut door Bowen Byram zorgde ervoor dat de Canadezen bovenaan in de poule eindigde.

Rusland – U.S.A. 8-3

De schoten verhouding was 55 tegen 19, de Russen walste letterlijk over de Amerikanen heen met twee goals van Daniil Gushcin die en passant ook nog twee assists afleverde. Mikhail Abramov en Yaroslav Likhachyov scoorde ieder een keer en leverden daarnaast ook nog beiden drie assists af.

Previous Uwe Krupp: de eerste Duitser die een Stanley Cup won
Next Britt Wortel en Maree Dijkema naar Zweedse competitie