Uwe Krupp: de eerste Duitser die een Stanley Cup won


Spot On Face-Off

In de zomermaanden komt Face-Off met de rubriek Spot On over spelers met mooie achtergronden, bijzondere verhalen of spelers die van onschatbare waarde zijn geweest. Vandaag Uwe Krupp; hij was de eerste Duitser die een Stanley Cup won. Cor Machielsen, die dit seizoen de DEL gaat volgen voor Face-Off, dook in de carrière van Uwe Krupp.

UWE KRUPP

Geboren op 24 juni 1965 te Köln, doorliep hij de jeugd van de Kölner EC. Als 17-jarige speelde Krupp zijn eerste wedstrijden als professioneel ijshockeyer bij Kölner Haie. Erg succesvol verliep dat nog niet qua punten want in tien wedstrijden kwam hij tot nul goals en even zoveel assists. Een jaar later werd de 1m96 lange verdediger toch opgemerkt door de NHL, want Scotty Bowman -toen nog hoofdcoach van Buffalo Sabres– drafte Krupp als 214e in de NHL-entry draft van 1983. Tot en met het kampioenjaaar 1986 bleef hij bij de Haie waarna hij van het management zijn geluk mocht gaan beproeven aan de andere kant van de oceaan.

NHL/AHL

Bij Buffalo Sabres speelt hij eerst 26 wedstrijden, waarna hij doorgestuurd wordt naar het AHL filiaal Rochester Americans. Daar wint hij meteen de Calder Cup, door met inde finale Sherbrooke Canadiens te kloppen met 4-3. Als scorende verdediger bleef hij in de marge qua punten. In zes jaar tijd speelde hij 307 reguliere wedstrijden voor de Sabres met daarin 25 goals en 78 assists. 23 Play-off wedstrijden leveren welgeteld één goal en twee assists op. In deze periode bij de Sabres ontstond ook zijn bijnaam King Kong; voornamelijk ingegeven door zijn lengte.

Krupp Sabres
Player Card van Uwe Krupp na de eerste twee seizoenen bij Buffalo Sabres

In 1991 werd hij onderdeel van een trade met de New York Islanders voor Pat Lafontaine. Daar kwam zijn puntentotaal iets beter tot zijn recht. 180 reguliere NHL wedstrijden met 22 goals en 72 assists. In de play-offs kwamen daar nog 22 wedstrijden bij met zes assists en een goal.

In 1994 werd hij getrade voor Ron Sutter naar de Quebec Nordiques. Tijdens de lock-out van het seizoen 1994-1995 speelde hij vijf wedstrijden voor EV Landshut in de DEL. Na de lockout werden de Nordiques omgedoopt tot Colorado Avalanche aangezien de franchise van Quebec werd verkocht.

Stanley Cup

Het seizoen  1995-1996 begon zeer slecht voor Uwe, al na zes wedstrijden scheurde hij zijn kruisband waarna hij de hele reguliere competitie aan de kant moest blijven. In de play-offs zou hij echter geschiedenis schrijven. Met een regelrechte sweep werd Florida Panthers in de finale verslagen. In het laatste wedstrijd scoorde Krupp in de derde verlenging de 0-1 in de 104e minuut.

De twee opeenvolgende jaren kon Colorado het kunstje niet meer herhalen van 1996 en werd Uwe in 1998 naar Detroit Red Wings gestuurd. Het was voor hem een droom die uitkwam om bij één van de Original Six te kunnen spelen. Het werd een triest verhaal want na 22 duels kwam er een einde aan het seizoen voor Uwe door een binnenband blessure en een beklemmende zenuw in de rug.

Het duurde bijna twee jaar, met vele operaties en rechtszaken, omdat de Wings van hem af wilden. In 2001 stapte hij toch weer het ijs op voor Detroit, maar in de tweede wedstrijd tegen de Edmonton Oilers liep hij wederom een zware blessure op. Dit keer aan de schouder. Krupp kwam nog twee keer in actie in de play-offs tegen Vancouver Canucks, maar dat was niet genoeg om zijn naam gegraveerd te krijgen op de Stanley Cup, die de Red Wings toen wonnen in een finale tegen de Carolina Hurricanes.

Einde spelers carrière        

Na het slechte seizoen met een positieve afloop probeerde hij het nog een keer bij de Atlanta Trashers, daar raakte hij na de eerste wedstrijd weer geblesseerd, moest enkele maanden toekijken en op 27 februari 2003 nam hij afscheid tegen de club waarmee hij in 1996 zijn grootste triomf vierde, namelijk de Colorado Avalanche.

Interland carrière

Voor een ster uit de NHL en een tweevoudig Stanley Cup winnaar, heeft hij maar weinig interlands gespeeld. Dat lag aan de toenmalige coach Xaver Unsinn. Unsinn wilde Krupp er niet bij hebben, omdat een ster uit de NHL wel eens voor narigheid zou kunnen zorgen. Tevens werd hij 18 maanden geschorst voor dopinggebruik. Dieetpillen die in de NHL wel zijn toegestaan stonden bij de IIHF op de dopinglijst. Foutje bedankt. In totaal kwam hij maar tot zeventien wedstrijden met twee goals en vier assists.

Trainers carrière

Onmiddellijk na het beëindigen van zijn actieve carrière begint Uwe met het trainen van de jeugd bij de Atlanta Duluth Ice Hawks. Daar traint hij zijn zoon Bjorn, die nu inmiddels speelt bij de Grizzlys Wolfsburg. Dat duurde een paar maanden voor hij eind 2003 terugkeerde naar Duitsland om de U15 en U18 jeugdteams van het Duitse Nationale team te trainen. In juli 2005 wordt hij gevraagd om assistent te worden bij de Manschaft van hoofdcoach Greg Poss. Die wordt ontslagen in december, waarna Uwe Krupp op 15 december wordt aangesteld als nieuwe bondscoach.

(Foto imago/eishockey-online.com)

Daar behaalt hij menig succes. Hij promoveert in 2006 van de B groep naar de A groep en in 2010 wordt zelfs de 4e plaats gehaald. In de halve finale wordt verloren van Rusland met 2-1 en diezelfde uitslag wordt tegen Tsjechie neergezet in de wedstrijd om het brons.

In totaal is hij eindverantwoordelijk tijdens 119 wedstrijden met 56 overwinningen, vijf gelijke spelen en 58 nederlagen.

Zijn laatste wedstrijd als bondscoach is op 7 mei 2011, waarna hij wordt ontslagen. In juli van dat jaar gaat hij aan de slag als hoofdcoach bij de club waar het voor hem allemaal begon: Kölner Haie. Hij blijft er vier jaar en haalt twee keer de finale die beide keren (in 2013 en 2014) worden verloren. In 2015 is de start zo beroerd met twee winstpartijen in acht duels dat hij op non actief wordt gesteld.

Foto: City-Press GbR

Hij gaat daarna meteen aan de slag bij Eisbären Berlin en haalt daarmee in mei 2018 de finale, waarin uiteindelijk EHC Red Bull München net te sterk bleek. De Zuid-Duitsers pakten de titel door game 7 in de finaleserie te winnen met 4-2. Daarna neemt hij ontslag en is komend seizoen de nieuwe eindverantwoordelijke bij HC Sparta Praag.

Previous Tilburg Trappers klaar voor de start van het seizoen
Next Terugblik op de Hlinka Gretzky Cup 2018