Zweden beëindigt Zwitsers sprookje en pakt wereldtitel


Zweden WK Goud

Zweden en Zwitserland maakten er gisteravond een prachtige WK finale van. De Zwitsers hadden uitzicht om het stunttoernooi een passende afsluiting te geven, maar het was Zweden dat -via shootouts- de wereldtitel met succes verdedigde. Patrick van Rijswijk vertelt het verhaal.

Zweden – Zwitserland 3-2 (SO)

De finale van het WK was te vergelijken met die van de Olympische Spelen. De gedoodverfde favoriet tegen een outsider. De verwachting was dat de diepte van de Zweedse selectie bepalend zou worden. Vanaf het begin tot het einde was de finale bloedstollend. Er was een hoofdrol weggelegd voor de Zwitserse goalie Leonardo Genoni. Hij had maar liefst 43 saves in de wedstrijd. In de eerste periode waren het de Zwitsers die op voorsprong kwamen via Nino Niederreiter. Anderhalve minuut later was de stand echter weer gelijk. Gustav Nyquist maakte de treffer. De Zweden hadden weliswaar het beste van het spel. Er waren zeker ook kansen voor de Zwitsers. Het duo Kevin Fiala en Roman Josi was een constante plaag voor de Zweedse verdedigers. In het middenstuk was het dan ook Timo Meier die op aangeven van Roman Josi de 2-1 binnenschoot. Weer moesten de Zweden in de achtervolging. De 2-2 werd gemaakt door Mika Zibanejad. De derde periode zag een zelfde spelbeeld, maar beide teams konden de beslissing niet forceren. Dit gold ook voor de overtime. Zweden was beter. Raakte tweemaal het aluminium, maar zwijnde bij de enorme kans van Kevin Fiala. De finale werd dus beslist in een shootout. Het werd uiteindelijk Filip Forsberg die de beslissende penalty binnenschoot en Zweden de back-to-back wereldtitel bezorgde.

Previous Vegas Golden Knights naar Stanley Cup finale
Next Texas Stars en Toronto Marlies winnen ook wedstrijd twee in de AHL Conference Finals