Ak Bars wint de Gagarin Cup 2018


AK BARS KAZAN WINT DE GAGARIN CUP 2018. Patrick van Rijswijk praat je in deze laatste KHL update van dit seizoen weer helemaal bij.

Ak Bars Kazan – CSKA Moscow 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)

(Ak Bars wint de serie 4-1)

Rob Klinkhammer gaat de boeken in als de maker van de beslissende treffer in de strijd om de Gagarin Cup 2018. Zijn treffer aan het begin van de derde periode besliste het duel en daarmee ook de serie. Zo komt de kampioen dit jaar niet uit de ongenaakbaar geachte Western Conference. Het is voor Ak Bars het derde kampioenschap in de KHL-historie. Alle drie de kampioenschappen werden behaald onder leiding van de huidige coach Zinetula Bilyaletdinov. Voor Ak Bars- forward Danis Zaripov was het al zijn vijfde KHL-titel. Driemaal met Ak Bars Kazan en tweemaal met Metallurg Magnitogorsk. De verliezende Moskovieten wachten nog op hun eerste grote prijs in het KHL-tijdperk.

Het vijfde duel in de serie werd gespeeld in een kolkende en uitverkochte Tatneft Arena. Liefst 8.890 toeschouwers bevolkten de tribunes in het ijshockeybolwerk Kazan. Het overgrote deel wilde maar een ding. De Gagarin Cup 2018 in handen van hun Ak Bars.

In de eerste twee periodes was het wederom CSKA dat het spel maakte. Diverse mogelijkheden kreeg, maar telkenmale stuitte op de fantastische Ak Bars- goalie Emil Garipov. Hij behaalde een shutout met 33 saves. Een highsticking van CSKA- speler Mikhail Pashnin aan het einde van de tweede periode werd de bezoekers fataal. De delayed penalty gaf de thuisploeg een powerplay aan het begin van de derde periode. Deze werd uiteindelijk verzilverd door Rob Klinkhammer na voorbereidend werk van Vasily Tokranov en Anton Lander.

Voor Justin Azevedo werd het dubbel feest. Hij werd gekozen tot MVP. Met 24 punten in 19 playoff-duels had hij een beslissende rol in het behaalde kampioenschap.

Previous Nashville en Pittsburgh winnen serie met dikke zeges
Next Sprong met Penguins nu al op de rand van play-off afgrond