Oranje Intermission Report: ‘Promotie beloning voor keiharde werken’


Oranje Dames IJshockey Face-Off

Vandaag is de tweede rustdag voor de Oranje dames. Morgen wacht de finale, en uitgerekend gisteren na het met 7-0 gewonnen duel tegen Mexico, greep Nederland de koppositie. Tijd om eens even bij te praten met Esther de Jong, Jet Milders en Bieke van Nes. Die waren bereid om op ‘audiëntie’ te komen bij Ed Versteeve. Esther de Jong debuteert in Oranje, voor wie haar nog niet kent? Esther scoorde op het WK U18 in het eerste duel tegen Spanje de wonderschone en belangrijke 3-2:

STERKERE FASE

Oranje kende een stroeve start van het toernooi, maar heeft zich middels twee dikke zeges naar de kop van de ranglijst gewerkt, zodat het vrijdag de finale als nummer één van start gaat. ,,Het grote verschil zat hem in het overwicht dat we hadden. We waren fysiek en tactisch zoveel beter, en ondanks dat we een beetje aftastend begonnen, wisten we het nu wel om te zetten in doelpunten” lepelt Bieke van Nes op.

,,Dat lag ook wel een beetje aan de tegenstanders.” valt Jet Milders bij. ,,Australië en Mexico zijn wat minder dan de eerste twee tegenstanders. We vonden elkaar wel beter en we speelden meer als team. Ook pasten we ons niet aan, aan het spel van de opponent. Maar deden we nu gewoon meer ons ‘eigen ding’.  Esther de Jong beaamt dat. ,,We kwamen er nu gewoon wat makkelijker doorheen, omdat ze wat zwakker waren.”

DEBUTANT

Oranje Dames IJshockey Face-Off

Voor De Jong is het sowieso een prachtervaring dat ze nu mee is naar Slovenië, en mogelijk haar tweede gouden plak kan pakken. ,,Het verschil in leeftijd is wat groter dan bij U18. De meeste meiden zijn wat meer ervaren en dat zie je wel. Het gaat allemaal wat sneller, technischer en de passes zijn strakker. Zelf kijk ik goed naar Kayleigh Hamers bijvoorbeeld. Zij heeft een goed overzicht en kan goed met druk omgaan. Dat brengt ze de jongeren ook echt bij.” vertelt ze.

Debutanten zijn Van Nes en Milders niet bij Oranje. Beide speelsters zijn nog niet helemaal tevreden met hun eigen spel. ,,Ik heb wel eens betere WK’s gespeeld, eerlijk gezegd. Ik merk dat ik niet genoeg kansen creëer, iets dat ik voorgaande toernooien of met de mannen wel beter voor elkaar had. Maar ik bewaar natuurlijk altijd het beste voor het laatst!’ zegt Van Nes met een knipoog

Ook Milders is nog niet helemaal tevreden. ,,Ik begon gewoon heel zwak tegen Korea, maar heb me gelukkig wel kunnen herpakken. Ik ben geen uitgesproken uitblinker, maar ik ben wel iemand die haar taken uitvoert. Ik denk dat ik nu prima sta te verdedigen, en waar nodig draag ik mijn steentje aanvallend ook bij.” klinkt het kritisch.

VRIJE DAG

Oranje Dames IJshockey Face-Off

Vandaag mag de ploeg de vrije dag benutten om zelf op pad te gaan en op te laden voor het duel tegen Groot-Brittanië. ,,Een aantal gaan naar het winkelcentrum in Maribor, en een aantal anderen zoeken hun ouders op. Even op pad gaan en de gedachten verzetten, om later weer vol de focus op morgen te hebben.” zegt Milders. De sfeer in de groep is uitstekend, en er is ook tijd voor een dolletje onderling. Van Nes wijst met de vinger richting haar collega’s. ,,Anne van der Zande en Hilde Huisman zijn de jokers binnen de ploeg, altijd in voor een geintje. Maar vlak ook Emily Even niet uit, want die heeft daar ook een handje van.” zegt ze lachend.

De Jong zoekt nog wel eens haar U18 maatjes op. ,,We kennen elkaar natuurlijk, en gaan super goed met elkaar om. We kunnen ook altijd bij elkaar terecht. Isabelle, Marée en Larissa zijn al eerder bij Oranje geweest, dus die kennen de weg een beetje. Michelle van Ooijen en ik zijn ‘nieuw’, dan moet je je weg vinden, maar dat gaat prima verder!”

GOUD EN PROMOTIE

Oranje Dames IJshockey Face-Off

De ploeg kijkt reikhalzend en hongerig uit naar het treffen met de Britse dames. ,,Promotie zou een beloning zijn van jaren hard werken. We weten dat we ons kunnen meten met de teams in IB, en dat we daar ook een gooi kunnen doen naar de medailles. Wij horen niet in deze groep thuis, en ik denk dat het vrouwen ijshockey de stap omhoog ook gewoon verdient.” zegt Van Nes.

Ook Milders vind dat het tijd wordt weer een stap hoger te gaan spelen. ,,Dan zijn we terug waar we -op zijn minst- thuishoren. Ik heb drie WK’s in IB gespeeld, en die wedstrijden zijn toch een tikkie leuker en uitdagender. Je komt lekkerder in je spel, en het niveau is hoger. Tegen betere teams ga je zelf ook beter spelen.”

Esther de Jong bespeurt een groot stuk ‘eagerness’ binnen de ploeg. ,,Je ziet dat iedereen extra gebrand is op promotie. Vorig jaar werd Oranje tweede achter Zuid-Korea. Dit jaar zijn we extra gebrand op promotie, want we horen gewoon niet thuis in deze divisie. Het zit er echt in!”

NU WEL!

Als we ooit nog eens een zangduo gaan oprichten met Face-Off dat in koor kan zingen, dan nemen wij de dames Milders en Van Nes als lead singers. De dames zijn eensgezind als het gaat waarom het dit jaar wél gaat lukken om de gouden plak mee te nemen naar Nederland. ,,We zijn super gemotiveerd om vrijdag die pot te winnen. De Britten zijn altijd een concurrent geweest, en we hebben ook wel vaak moeite met ze. Dat is natuurlijk ook een grote motivatie om ze te verslaan. Als team staan we onwijs sterk dit jaar, iedereen gaat tot het gaatje voor elkaar, en we hebben maar één doel: GOUD!” sluiten de dames in koor af.

Morgen 16:30 uur is het zover: dan strijden onze leeuwinnen om de gouden plak en die felbegeerde promotie naar divisie IB.

# TEAM GP W OTW OTL L PTS +/-
1 Nederland 4 4 0 0 0 12 +17
2 Groot-Brittanië 4 4 0 0 0 12 14
3 Noord-Korea 4 2 0 0 2 6 -2
4 Slovenië 4 1 0 0 3 3 +1
5 Australië 4 1 0 0 3 3 -9
6 Mexico 4 0 0 0 4 0 -21
Previous ORANJE WINT VAN MEXICO EN GAAT VRIJDAG VOOR GOUD EN PROMOTIE!
Next Anaheim Ducks naar de play-offs, duur verlies voor de St. Louis Blues