Oranje doet zichzelf tekort, maar wint wel; 2-1 winst op Slovenië


De Oranje dames hebben ook hun tweede wedstrijd van het WK in Maribor in winst omgezet. Tevreden zullen de vrouwen echter niet zijn. Ondanks een karrevracht aan kansen, stond er na 60 minuten ijshockey ‘slechts’ 2-1 op het bord. Het leverde echter wel de volle drie punten op.

OVERWICHT

Oranje startte prima met veel pressie. De Sloveensen kwamen amper het vak uit, maar Nederland vergat zichzelf te belonen. Dat deed het pas na een minuut of tien spelen. Zoë Barbier kon op aangeven van Julie Zwarthoed voor de 1-0 zorgen. Nederland had veel meer afstand moeten nemen, maar deed het niet. In de slotfase van de eerste periode kreeg het daar bijna de rekening voor gepresenteerd. Sara Confidenti ging alleen op Nadia Zijlstra af, maar die laatste voorkwam met een prachtsave de gelijkmaker.

In het middenstuk een nóg eentoniger spelbeeld. Nederland was veruit de betere, maar dreef de puck te lang op, of miste precisie in de afwerking. Kayleigh Hamers had het vizier wel op scherp staan. Zij kogelde op de power play na vijf minuten kiezelhard raak in de rechter bovenhoek voor de 2-0. Nederland leverde niet minder dan 31 (!) schoten af op het doel, maar gescoord werd er niet meer.

GEEN AFSTAND

In de slotperiode verzuimde Oranje opnieuw verder afstand te nemen. En dit keer was het halverwege de periode wél raak. Wie anders dan Sara Confidenti, in het eerste duel op dreef voor Slovenië, bracht het gastland weer op een marge van één. Het blijft een vreemd fenomeen zo’n gastland, want de beste kansen waren niet aan Oranje besteed, waardoor het gevaar bestond op puntverlies. Zo ver kwam het niet, en dus trokken de dames de zege over de streep en zegevierde de betere ploeg, boven de ‘magie van een gastland’.

Goed was het niet, dus is de rustdag morgen een welome onderbreking. Daarin zal bondscoach Joep Franke zijn team heel rap het verzilveren van kansen bij moeten brengen. Zeker vanavond had dat Oranje totaal onnodig de kop kunnen kosten. Dinsdag hervat Oranje het toernooi tegen Australië om 13:00 uur.

# TEAM GP W OTW OTL L PTS +/-
1 Groot-Brittanië 2 2 0 0 0 6 +6
2 Nederland 2 2 0 0 0 6 +4
3 Slovenië 2 1 0 0 1 3 +5
4 Australië 2 1 0 0 1 0 -1
5 Noord-Korea 2 0 0 0 2 0 -5
6 Mexico 2 0 0 0 2 0 -8
Previous NHL Power Rankings: Bruins, Blues en Sharks in vorm
Next SHOWTIME! Tilburg Trappers ontvangt Hannover Scorpions in playoffs