Leeuwinnen starten WK met een overwinning op Noord-Korea


Sprankelend was het niet, maar de eerste overwinning voor Oranje is binnen op dit WK. De ploeg van Joep Franke won met 5-2 van de Noord-Koreaanse dames. Ondanks dat het moeizaam ging, was de zege dik verdiend.

DIRECT DRUK

Vanaf het begin was duidelijk dat Nederland de overhand had in dit duel. Noord-Korea kwam fysiek veels te kort tegen Oranje. Na bijna zes minuten lag de eerste treffer in het Koreaanse net. Nadat Nederland de puck aan de boarding veroverd had, schoot Bieke van Nes de puck op goal. Via een Koreaanse verdedigster rolde de puck binnen voor de 1-0 voorsprong.

Bieke van Nes IJshockey Face-Off

Tien tellen later stond het echter alweer gelijk. De Noord-Koreaansen veroverden de puck op Oranje; Hyang Mi Kim zette Un Hyang Kim met een prachtige assist vrij voor Lisa Daams, die niet aarzelde. Nederland hield het overwicht, maar deed er niets mee.

Tot Marée Dijkema op links de puck kreeg, en op doel vuurde. De rebound was voor Emily Even en zo ging Oranje weer aan de leiding; 2-1.

SLORDIG

Het spelbeeld veranderde niet in het middenstuk, maar Nederland deed te weinig met het puckbezit. Vaak voerde het de acties te ver door, in plaats om voor het schot te kiezen. En als er geschoten werd, dan had Oranje de rebounds niet. Noord-Korea kon echter geen potten breken, zodat ook na 40 minuten een 2-1 stand op het bord stond.

SNEL ZAKEN DOEN

Oranje wilde snel zaken doen, en dat leek prima te lukken. Kayleigh Hamers kreeg de puck vanaf de face-off in het vak van de Aziaten. Zij aarzelde niet, en ramde de 3-1 binnen. Op rozen zou je zeggen. Zou inderdaad. Diezelfde Hamers kon de strafbank opzoeken, en op de power play kwam Noord-Korea weer tot één treffer achterstand.

Het slotwoord was aan de youngters. Nederland zette nu een tandje aan, was agressiever op de puck, en joeg de rebounds door. Uit twee van die situaties tilden Isabelle Schollaadt en Larissa Haverkorn de stand naar 5-2. En dat was terecht op basis van het spelbeeld. Iedere coach of speler beaamt het; de eerste wedstrijd op een WK is het lastigste, maar! Oranje kan beter, dat weet het zelf het beste.

Morgen om 20:00 uur gaat Nederland verder met het duel tegen gastland Slovenië

Previous CSKA verrast SKA, Ak Bars op voorsprong
Next Oranje dames op jacht naar tweede zege tegen Slovenië