Oranje ziet Olympische droom uiteenspatten in doldwaze minuut


foto: iihf.com

De oranje dames speelden vandaag de finale van het eerste Olympisch Kwalificatie Toernooi en stonden tien minuten voor tijd met 2-0 voor maar twee lucky goals binnen achttien seconden voor de Polen betekende einde Olympische droom.

LEES OOK: Boet van Gestel en Renzo Meulenbeek naar Luik

Nederland – Polen 2-3

De eerste periode kenmerkte zich met een sterk Nederland. En Polen wat kansen kreeg na puckverlies van de Nederlandse dames in de neutrale zone. Maar liefst drie maal verscheen er een Poolse dame voor Eline Gabriele. Waarvan er een naast schoot en twee maal Eline de sterkste was. Zelfs bij een 5-on-3 in de laatste vijf minuten van de eerste periode. Was de penalty kill prima en met vier reddingen Eline Gabriele op dreef. Nederland kreeg ook kansen genoeg maar ook de Poolse goalie Martyna Sass speelde tot nu toe een prima pot. Oranje begon de tweede periode anderhalve minuut met een dame minder aangezien Nicky Tjin-A-Ton een penalty pakte vlak voor tijd door hooking.

Straffen in de aanbieding

De tweede periode kenmerkte zich door maar liefst acht penalties netjes verdeeld met vier om vier. Beide teams kregen een 5-on-3 maar  konden niet van die meerderheid profiteren. Nederland sloeg wel toe op een powerplay met een dame meer. In minuut 24 op een mooie pass van Zoë Barbier wist Isabelle Schollaardt met een mooie stick beweging de Poolse goalie te passeren five hole. Qua mogelijkheden waren in de tweede periode de Polen iets bovenliggend met zeven tegen vier maar Eline Gabriele hield nog steeds haar goal schoon.

Pure pech nekt Oranje

In de vijftigste minuut checkte Esther de Jong goed door en kon de puck veroveren en terugleggen op Maree Dijkema en die scoorde hoog in de goal. Nederland zat op rozen.

tekst gaat verder onder de video

Totdat de Polen via een mooie aanval de aansluitingstreffer konden scoren. Nederland kon de puck niet blokken en vrijstaand kon Karolina Pozniewska in de verre hoek Eline Gabriele passeren. Dat gebeurde in minuut 53. Een dikke minuut later lag de 2-2 in het net. Een schot van Wiktoria Sikorska werd van richting veranderd door een Nederlandse stick en de puck vloog met een lobje over de goalie in het net. Nederland verloor de puckdrop na de 2-2 en de puck kwam terecht bij Klaudia Chaprek en die gooide de puck hoog richting de Nederlandse goal en tot ieders verbazing vloog die de kruising in. Eline Gabriele had de puck nooit zien aankomen door de vele spelers die in de baan van het schot stonden. En zo was de voorsprong van 2-0 binnen een minuut en vijfenveertig seconden verdwenen naar een 3-2 achterstand.

Oranje kreeg nog voldoende kansen op de gelijkmaker maar de Poolse goalie wist zich op allerlei manieren voor de puck te gooien en zo de Nederlandse Olympische droom uiteen te laten spatten.

Previous Boet van Gestel en Renzo Meulenbeek naar Bulldogs Luik
Next Mechelen overklast Leuven, Luik en Heerenveen starten goed