NHL Draftwatch: Zeldzaam zwak jaar voor centres


DraftWatch Face-Off

In NHL Draft Watch wordt tweewekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking voor de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen dit jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Vandaag staan de centres in de spotlights.

Verwend

De afgelopen drafts zijn we een beetje verwend met alle toppers die de centrepositie bekleden. Van Nathan MacKinnon (Colorado) tot Nico Hischier (New Jersey) en van Connor McDavid (Edmonton) tot Auston Matthews (Toronto), sinds 2013 was er altijd wel een unieke centre beschikbaar. De 2018 NHL Draft is een draft van fantastische verdedigers en topwingers, zoals Rasmus Dahlin en Andrei Svechnikov. Is jouw team toch wanhopig voor een centre? Dan zijn dit de opties!

De druk op Veleno

Anderhalf jaar geleden leek Joseph Veleno dé favoriet om komende zomer als eerste te worden gekozen. Hij was de eerste speler ooit die als 15-jarige al mee mocht spelen in de QMJHL, het hoogste juniorenniveau in Oost-Canada. Dit legde een gigantische druk op zijn schouders en dit leek Veleno tegen te werken, ondanks dat hij goed speelde. Wat ook niet hielp is dat Saint John Sea Dogs, de club waar hij tweeëneenhalf jaar speelde, dit seizoen slecht begon. Hierdoor kon hij niet kon stralen. Gelukkig voor Veleno werd hij naar Drummondville Voltigeurs getrade en daar draait de centre op volle toeren! Na 22 duels voor de club heeft hij negen goals en 23 assists! Veleno is nog altijd een speler die goed kan meeverdedigen. Daarnaast komt zijn aanvallend talent nu naar voren en lijkt hij nu een echt complete speler.

Defensieve centre Isac Lundeström wordt gezien

Isac Lundeström is een bijzondere speler en krijgt steeds meer aandacht van scouts. Lange tijd speelde hij als verdediger, maar sinds een aantal jaren heeft hij zijn heil gevonden in het midden van het ijs. En dit doet hij verdienstelijk! Als 18-jarige staat hij steevast opgesteld voor Luleå in de Swedish Hockey League, het hoogste Zweedse niveau. In 35 duels heeft hij al zes keer gescoord en negen keer een assist geleverd, zeer goed voor een jongen van zijn leeftijd. Lundeströms kracht zit in zijn schaatsvermogen; hij is erg wendbaar. Daarnaast is zijn verdedigende spel al erg goed voor een tiener. Daarom was hij deze winter zelfs geselecteerd voor de Zweedse ploeg voor het WK onder-20! De verwachting is dat Lundeström in de eerste helft van de eerste ronde van de Draft zal worden gekozen, tussen plek acht en plek vijftien.

Barrett de nieuwe Bergeron?

Nog zo’n complete aanvaller is Barrett Hayton van Sault Ste. Greyhounds in de OHL, Ontario’s beste juniorencompetitie. Hayton krijgt met de dag meer interesse van scouts en dus stijgt hij al het hele jaar in Draft rankings. De Greyhounds zijn titelfavoriet in de OHL en daarom krijgt Hayton niet de meeste speelminuten van de selectie. Toch draagt hij bij waar hij kan, met twintig goals en 34 assists in 55 wedstrijden. Met name zijn schot wordt onderschat. Craig Button, scout voor sportkanaal TSN, is groot fan van Hayton. Hij denkt dat Hayton in de top 10 moet worden gekozen en vergelijkt het spel van de jonge Canadees zelfs met dat van Bruins-vedette Patrice Bergeron.

Rasmus Kupari is een centre met skill

De centre Rasmus Kupari is misschien wel de meest creatieve speler van de vier. Met zijn 1 meter 81 is hij klein voor een centre, maar dat is geen probleem meer in de NHL van nu. Dat is waar de kracht van Kupari ligt. Zijn puck skills zijn erg goed en weet hoe hij dit kan gebruiken om verdedigers te passeren en is hij daarnaast een zeer snelle speler. Kupari is inmiddels een vaste kracht voor de Finse titelfavoriet Kärpät Oulu. Als 17-jarige heeft hij al zes keer gescoord en vijf keer een assist geleverd voor de koploper.

De verwachting is de vier centres allemaal in de top 15 zullen worden gekozen. Misschien haalt een van het viertal de top 10 zelfs, als een team wanhopig opzoek is naar een centre.

Previous Tampa Bay, Winnipeg en Toronto doen goede zaken
Next HIJS Hokij pakt de dubbel in Nederland