Winnipeg Jets, gaat de affaire Bowness ruis veroorzaken?


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Winnipeg Jets onder de loep.

LEES OOK: Calgary Flames, nog steeds last van Tkachuk trade

Terugblik seizoen 2023-2024

De Winnipeg Jets pakte net de tweede wild card mee in de Western Conference. Ze werden veertiende met 46 overwinningen, 33 verliespartijen en drie verlies door overtime c.q. shootouts. In de Central Division werden ze vierde. Ze lieten Calgary Flames met twee punten verschil achter zich in strijd om de wild card. In de eerste ronde van de play-offs werden ze uitgeschakeld door de latere kampioen Vegas Golden Knights in vijf wedstrijden. En dat had nog een staartje tussen de coach Rick Bowness en een aantal spelers. De coach bekritiseerde de spelers in de persconferentie na de uitschakeling en die waren daar niet blij mee. Het is natuurlijk ook als team wat minder dat je begin februari bovenaan staat in de Western Conference. En twee maanden later nipt de play-offs haalt met een wild card. Maar daar is een vrij eenvoudige uitleg voor. Drie sterspelers raakten geblesseerd. Nikolaj Ehlers, Josh Morrissey en Mark Scheifele.

General Manager Kevin Cheveldayoff laat ondanks de affaire coach Bowness aan het seizoen beginnen. Tevens is Adam Lowry benoemd tot captain van de Jets.

Belangrijkste aangetrokken spelers

Laurent Brossoit, goalie

Goalie Laurent Brossoit speelde tussen 2018 en 2021 bij de Jets toen twee jaar Vegas waar hij als derde goalie de Cup pakte afgelopen seizoen. Al raakte hij in de tweede ronde geblesseerd tegen Edmonton Oilers. Waarna Aiden Hill het overnam.

Alex Iafallo, forward

De alternate captain van de Kings Alex Iafallo werd getrade in de Dubois trade van L.A. naar Winnipeg. In zes jaar bij de Kings speelde hij 420 wedstrijden en was goed voor 85 goals en 119 assists.

tekst gaat verder onder de foto

#19 Alex Iafallo Foto: Instagram Alex Iafallo

Gabriel Vilardi, forward

De pas 24-jarige Canadese forward Gabriel Vilardi was ook betrokken bij de Dubois trade. Hij speelde vier jaar voor de Kings met af en toe een uitstapje naar de AHL. 152 wedstrijden met 41 goals en 27 assists.

Rasmus Kupari, forward

Ook de 23-jarige Finse forward Rasmus Kupari was betrokken bij de Dubois trade. Hij speelde net als Vilardi in de NHL en AHL. In drie jaar Kings kwam hij tot 130 wedstrijden en scoorde negen goals en gaf twintig assists.

Belangrijkste vertrokken spelers

Pierre-Luc Dubois, forward

De 25-jarige power forward tekende een contract bij L.A. Kings voor acht jaar ter waarde van 68 miljoen dollar. Haalde in 195 wedstrijden voor de Jets 143 punten met 63 goals en 80 assists.

Blake Wheeler, forward

Blake Wheeler de 37-jarige forward werd op waivers gezet na twaalf seizoenen met de reden om zijn nog een jaar lopende contract af te kopen. Dat is gelukt en Wheeler gaat verder bij New York Rangers waar hij een eenjarig contract heeft getekend.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram New York Rangers

talenten die minuten kunnen gaan maken

Ville Heinola, defense

Volgens de NHL kenners de enige rookie die dit seizoen al de stap kan maken naar de NHL. Vorig seizoen kwam hij al tot tien NHL wedstrijden en maakte zelfs zijn debuut als 18-jarige in het seizoen 2018-2019. In totaal al 35 NHL wedstrijden sinds 2018. Een goal en tien assists.

Gaan de Jets de play-offs halen?

Dat zal nog even afwachten worden. Er zijn nog steeds geruchten dat goalie Connor Hellebuyck een trade wil naar een team wat een grotere kans maakt om de Stanley Cup te winnen. Maar voorlopig zit hij nog gewoon bij de Jets. Hij speelde vorig seizoen maar liefst 69 wedstrijden inclusief play-offs. Dat vanwege het feit dat back-up goalie “Big Save Dave” David Rittich door de staf niet goed genoeg werd bevonden. Mocht Hellebuyck gewoon blijven is de kans groot dat ze dit seizoen ook weer een kans maken op een wild card. Het zal zwaarder worden in de Central.

vermoedelijke lijnen

Kyle Connor – Mark Scheifele – Nikolaj Ehlers
Alex Iafallo – Vladislav Namestnikov – Gabriel Vilardi
Nino Niederreiter – Adam Lowry – Mason Appleton
Cole Perfetti – Rasmus Kupari – Axel Jonsson-Fjallby

Josh Morrissey – Dylan DeMelo
Brenden Dillon – Neal Pionk
Dylan Samberg – Nate Schmidt

Connor Hellebuyck
Laurent Brossoit
Collin Delia

Previous Is Snackpoint Eaters Limburg klaar voor een nieuw seizoen?
Next Minnesota Wild al negen jaar na eerste ronde play-offs naar huis