Calgary Flames, nog steeds last van Tkachuk trade


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Calgary Flames onder de loep.

LEES OOK:

Terugblik seizoen 2022-2023

Tja hoe zullen we het afgelopen seizoen van de Calgary Flames eens samenvatten. Matig? De Matthew Tkachuk trade is het hele seizoen boven het team blijven hangen. Calgary haalde de play-offs niet. Zij wonnen 38 wedstrijden verloren er 27 en moesten ze zeventien keer hun meerdere erkennen tijdens de overtime/shootouts. Men werd vijfde in de Pacific Division en kwamen zeven punten tekort op de nummer vier Seattle Kraken. In de League werd met zestiende. General manager Brad Treveling kon zijn koffers pakken. Inmiddels is hij weer onder de pannen bij Toronto Maple Leafs.

De nieuwe general manager van de Flames is Craig Conroy. Negen seizoenen gespeeld bij de Flames en verloor daarmee in 2004 de finale van Tampa Bay Lightning. Na zijn hockey carrière begon hij als special assistent en na veertien jaar mag hij het beleid gaan bepalen als general manager.

tekst gaat verder onder de foto

Craig Conroy Foto: Instagram Calgary Flames

Het probleem is alleen dat er weinig ruimte is qua cap space aangezien een paar aangetrokken spelers vorig seizoen aardig wat verdienen. Jonathan Huberdeau en MacKenzie Weegar brachten niet wat ze bij Florida hadden gebracht. Huberdeau haalde nog geeneens de helft van zijn score het jaar ervoor in Florida (55 om 115). Terwijl hij nog tot 2031 vast ligt voor 10.500.000 per jaar. Ook Weegar ligt nog vast tot 2031. Alleen maar voor iets minder 6.250.00,00. Nazem Kadri ook een van de grootverdieners in het Saddledome strijkt 7.000.000,00 miljoen op. Hij scoorde een minus 19. Ook werd er in juni een nieuwe trainer benoemd. Dat is Ryan Huska, hij is al sinds 2018 bij de Flames en was altijd assistent en schuift nu door als hoofd coach.

belangrijkste aangetrokken spelers

Yegor Sharangovich, forward

aangetrokken via een trade met New Jersey Devils. Naar New Jersey ging Tyler Toffoli. De 25-jarige Wit-Russische Yegor Sharangovich behaalde vorig seizoen bij de Devils dertig punten (13G, 17A) in 75 wedstrijden.

Jordan Oesterle, defense

de 31-jarige Amerikaan Jordan Oesterle heeft inmiddels tien seizoenen in de NHL gespeeld. Daarin kwam hij tot 349 wedstrijden met negentien goals en 65 assists.

belangrijkste vertrokken spelers

Trevor Lewis, forward

De 36-jarige Amerikaan Trevor Lewis gaat weer terug naar het team wat hem in 2006 gedraft heeft en waar hij al twaalf jaar gespeeld heeft. Namelijk de L.A. Kings.

Milan Lucic, forward

Deze 35-jarige Canadees Milan Lucic gaat ook terug naar het team wat hem in 2006 gedraft heeft. Hij gaat naar Boston. Was de laatste jaren bij Calgary ook niet erg succesvol qua punten. 83 punten in 282 wedstrijden (35G, 48A).

Michael Stone, defense

Na twaalf jaar NHL waarbij Michael Stone 552 wedstrijden speelde en tot 41 goals en 104 assists kwam gaat hij zijn schaatsen aan de willigen hangen en met pensioen.

Tyler Toffoli, forward

De 31-jarige Canadees Tyler Toffoli won in 2013-2014 met de L.A. Kings zijn enige Stanley Cup. Hij had een goed seizoen in Calgary maar werd getrade naar de New Jersey Devils voor Yegor Sharangovich om wat cap space vrij te maken. Er zit 1.150.000 tussen beide heren in het voordeel van de Flames. Hij had in 82 wedstrijden 34 goals en 39 assists.

tekst gaat verder onder de foto

#73 Tyler Toffoli Foto: Instagram Tyler Toffoli

talenten die minuten kunnen gaan maken

Dustin Wolf, goalie

De 22-jarige Amerikaanse goalie Dustin Wolf heeft vorig jaar zijn debuut gemaakt in de NHL. Hij zal gaan starten in de AHL bij de Calgary Wranglers maar als Jaco Markström of Dan Vladar steken zal laten vallen zal hij snel een kans krijgen.

Matt Coronato, forward

Forward Matt Coronato, een 20-jarige Amerikaan, tekende dit seizoen een entry level contract. Ondanks zijn geringe lengte is het een snelle winger met een uitstekend schot. Heeft al een NHL wedstrijd achter zijn kiezen.

Professional Try-Out contract

Jonathan Aspirot, defense

Een rookie van 24 jaar mag zich bewijzen. Heeft alleen AHL gespeeld vier seizoenen bij de Belleville Senators.

Gaat Calgary de play-offs halen?

Het management van de Flames denkt dat het team voldoende kwaliteit heeft, vandaar de weinige transacties. De hockey media in Calgary en omstreken zijn het daar niet mee eens. Er zijn vele mitsen en maren. Wat als Huberdeau, Weegar en Kadri wel gaan leveren samen met Markström. Ja dan kan het altijd. Maar vooralsnog schat ik in de Pacific Division vooralsnog Vegas, Edmonton en L.A. hoger in.

vermoedelijke lijnen

Jonathan Huberdeau – Nazem Kadri – Andrew Mangiapane
Yegor Sharangovich – Elias Lindholm – Blake Coleman
Dillon Dube -Mikael Backlund – Matthew Coronato
Jakob Pelletier – Adam Ruzicka – Walker Duehr

Noah Hanifin – Rasmus Andersson
Nikita Zadorov – MacKenzie Weegar
Oliver Kylington – Chris Tanev

Jacob Markstrom
Dan Vladar
Dustin Wolf

Previous Chiefs Leuven investeert in defensieve zekerheid
Next Valse start Trappers in eigen huis tegen Indians