NHL Draft Watch: Dahlin en Svechnikov strijden om nummer 1


DraftWatch Face-Off

In NHL Draft Watch wordt wekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking voor de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen volgend jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Vandaag kijken we naar de verwachte toppers voor de 2018 NHL Draft!

Rasmus Dahlin nu al een held in Zweden

Dahlin is een 17-jarige linkshandige verdediger voor de Zweedse grootmacht Frölunda Indians. Vorig seizoen speelde hij als 16-jarige al 26 wedstrijden op het hoogste niveau in Zweden en deed hij mee op het WK onder-20! In deze 26 wedstrijden voor Frölunda scoorde hij eenmaal en had hij twee assists. Dit lijkt niet veel, maar voor een 16-jarige verdediger was dit uitzonderlijk goed.
Dahlin wordt in Zweden gezien als een grootheid. Mike Morreale, scout voor NHL.com, vertelde aan de radioshow Illegal Curve al eens dat jongens van 18 en 19 zich vereerd voelen wanneer ze aan Dahlins rechterzijde mogen spelen.

Dahlin schaatst als de wind en postuur is met zijn 1,88m ook geen probleem. Zijn aanvallend inzicht is ook fantastisch. Al deze tools zorgen ervoor dat Dahlin op dit moment favoriet is om first overall te gaan in juni. Dahlin moet natuurlijk wel blijven werken voor deze eer. Verdedigers Oliver Kylington (2015), Jakob Chychrun (2016) en Timothy Liljegren (2017) begonnen elk hun draft year als kandidaten voor first overall, maar gleden stuk voor stuk gedurende het seizoen weg door hoge verwachtingen van scouts.

Andrei Svechnikov de nieuwe Vladimir Tarasenko?

Svechnikov is een vleugelaanvaller en als je het woord scherpschutter in het woordenboek zou opzoeken, zou je zijn naam nog weleens tegen kunnen komen. Voor fans van de Red Wings komt de achternaam misschien bekend voor; hij is de jongere broer van Yevgeni Svechnikov, die in 2015 als 19e overall werd gekozen door Detroit.

Andrei speelde dit afgelopen seizoen in de Amerikaanse juniorencompetitie USHL, soms tegen jongens die wel drie jaar ouder zijn dan hem. Dat deerde de jonge Rus niet, want in 48 wedstrijden vond hij 29 keer het net en had hij tevens 29 assists. Zijn neus voor de goal en zijn schot doen veel scouts denken aan landgenoot Vladimir Tarasenko van St. Louis Blues. Volgend seizoen speelt Svechnikov voor Barrie Colts in de Ontario Hockey League, waar hij jeugdvriend Alexei Lipanov (belofte van Tampa Bay) tegenkomt. Ook zal hij in Hall Of Famer Dale Hawerchuk een prima coach treffen in Barrie.

Best of the rest

Voor Dahlin en Svechnikov is er genoeg concurrentie. De Canadese spelmaker Joe Veleno van Saint John Sea Dogs wilt zich herstellen van een tegenvallend seizoen, al wordt dat lastig in een team wat in een periode van rebuild is aanbeland. Van Veleno wordt al jaren veel verwacht. In 2015 verkreeg Veleno als vijfde speler ooit de exceptionele status, wat hem het recht gaf om een jaar eerder dan normaliter toegestaan om in één van de grote Canadese jeugdcompetities uit te komen. Eerder kregen John Tavares, Aaron Ekblad, Connor McDavid en Sean Day die status.

Vleugelaanvaller Brady Tkachuk (zoon van Keith, Boston University) trekt steeds meer de aandacht van scouts met zijn combinatie van skills en ruigheid. Op de blauwe lijn zorgen de fysieke Bode Wilde (Harvard) en de vaardige puck mover Quinn Hughes (University of Michigan) voor opnieuw een goede Amerikaanse vertegenwoordiging in de top 10 en speelt Adam Boqvist, net als Dahlin, al goed mee op het hoogste Zweedse niveau voor Brynäs.

Previous Tilburg Trappers sloopt Timmendorfer Strand vakkundig: 9-2
Next Kemphanen onderuit bij Chiefs, ruime zeges Luik en Antwerp