HIJS Hokij pakt de dubbel in Nederland


Als vervolg op de bekerfinale van een paar weken geleden stonden HIJS Hokij Den Haag en Unis Flyers Heerenveen weer tegenover elkaar. Was het toen HIJS dat het thuisvoordeel had, in de strijd om het kampioenschap van Nederland kon Heerenveen op meer support rekenen in het eigen Thialf. Iedereen was benieuwd naar het duel tussen de twee beste teams van Nederland. In een waar spektakelstuk, dat bol stond van de spanning, won HIJS met 1-0 waardoor het zich tot kampioen van Nederland kon laten kronen. Voor het eerst in de clubhistorie pakte het de dubbel.

Gelijkwaardig

De gehele wedstrijd waren de teams aan elkaar gewaagd en was en sprake van een gelijkwaardige strijd. Door twee tijdstraffen vlak elkaar kreeg Unis Flyers Heerenveen de kans om de score te openen, maar Fabian Schotel bleek een sta-in-de-weg. Vervolgens kreeg HIJS Hokij tweemaal een powerplay, maar ook zij wisten niet tot score te komen. Sterk keepen van Sjoerd Idzenga voorkwam dat de Hagenaars op voorsprong kwamen.

Stevig

HIJS Hokij kreeg via Jasper Kick en Donny van Musscher prima kansen op een goal in het begin van de tweede periode, maar Idzenga was paraat voor de Friezen. Naar gelang het duel voortduurde werd het spel steviger. Heerenveen kleunde er een paar keer stevig in, maar ook Den Haag liet zich niet onbetuigd. Na afloop bleek dat de arbitrage dertien tijdstraffen had uitgedeeld. Het hoorde er allemaal bij in een wedstrijd op het scherpst van de sneden.

Beslissing

De beslissing moest in de derde periode vallen, Beide teams kregen mogelijkheden om te scoren, maar telkens waren daar beide goalies die daar een stokje voor staken. Om en om maakten Schotel en Idzenga prachtige saves en hielden zij de nul. Zouden beide goalies dan in de kraker van het jaar een shut-out pakken? Nee besliste Marco Bommezijn. Nadat de puck via de paal voor zijn stick viel, tikte hij op 44:53 de eerste goal van de dag binnen. De beslissende goal, zo bleek achteraf. De Friezen konden in de omschakeling nog een keer op Schotel af gaan in een drie tegen twee situatie, maar speelden dat niet goed uit. Of Schotel was hen te slim af, dat kan ook gemakkelijk gezegd worden.

Dying seconds

In de dying seconds, waarbij Idzenga naar de kant ging ten faveure van een extra speler kroop HIJS Hokij nog door het oog van de naald. Maar het mocht niet baten voor de Friezen. De ontlading bij coach Chris Eimers, de spelers en de vele meegereisde fans was enorm groot bij de laatste zoemer van de dag. HIJS Hokij zorgde voor een unicum in de clubhistorie door de dubbel te pakken. Unis Flyers Heerenveen droop zwaar teleurgesteld af.

Publiek

Toch was er naast HIJS Hokij nóg een winnaar aan te wijzen. Het publiek. Want het geweldige schouwspel was beide teams het publiek voorschotelden was finale waardig. Spanning, strijd, fouten, opmerkelijke arbitrale beslissingen, geweldig keeperswerk: het zat er vandaag allemaal in. Unis Flyers liet zien dat het van de dikke bekernederlaag geleerd had en legde HIJS Hokij het vuur aan de schenen. Het bleek nét niet genoeg, want de beker eindigde in Haagse handen.

Interviews

Na afloop sprak Face-Off met de hoofdrolspelers: beide goalies.

Previous NHL Draftwatch: Zeldzaam zwak jaar voor centres
Next Ahoud Devils Nijmegen en Jeffrey van Iersel uit elkaar