U18 Fysio en Assistent Coach: Myrthe Martens


Myrthe Martens Face-Off
Foto: Thijs de Witte

In de aanloop van het WK U18 in Mexico waar onze Nederlandse leeuwinnen gaan strijden om goud, stellen wij dagelijks twee speelsters van het team nader aan jullie voor. Maar ook de staff mag niet ontbreken natuurlijk. Vandaag staat de schijnwerper op:

MYRTHE MARTENS

Geboren: 16 juni 1985

Woonplaats: Valkenburg aan de Geul

Club en functie: Ik speel op dit moment alleen nog maar recreatief; dat doe ik natuurlijk bij het dames team van Geleen

Functie: Vanaf dit seizoen ben ik begonnen bij het U18 team met een dubbele functie. Ik ben de fysiotherapeut van het team, en daarnaast één van de assistent coaches. Mijn taak is met name gericht op het coachen en begeleiden van de defence. Ik ben buiten het U18 team niet actief als coach op dit moment. Misschien ooit in de toekomst maar voor nu ligt de focus bij de U18

Heb je zelf gespeeld? Ik ben op mijn zesde begonnen met ijshockey in Valkenburg aan de Geul, op iets latere leeftijd ben ik in Geleen gaan spelen, rond mijn tiende. Met een uitstapje van een paar jaar in Maaseik heb ik verder voor altijd bij Geleen gespeeld. Ik heb van 1999 tot 2017 gespeeld voor het Nederlands damesteam. Afgelopen april heb ik mijn vijftiende en laatste WK gespeeld in Zuid-Korea.

Ik hoop de jonge meiden dus veel bij te kunnen brengen mbt het spelen van een WK, en wat daar naast ijshockey nog meer bij komt kijken.

Myrthe Martens Nederland IJshockey face-Off

Hoe ben je in aanraking gekomen met ijshockey? Ik heb twee oudere broers die graag wilden gaan ijshockeyen. En alles wat mijn broers deden wilde ik ook doen. Dus in plaats van de lokale handbalvereniging werd het de ijshockeyclub, en ik ben er nooit meer mee gestopt

Wat vind je leuk aan ijshockey? Wat vind ik leuk aan ijshockey? Dat is altijd een lastige vraag. Er is niet één specifiek ding op te noemen wat leuk is aan ijshockey; alles is leuk! Maar dat is zo’n cliché antwoord.

Dus wat is leuk aan ijshockey? Het is het gevoel wat ijshockey je geeft. Het gevoel van de geur van de ijsbaan, de geur van je uitrusting, dat heerlijke gevoel wat je dan krijgt; dát maakt ijshockey leuk! Het is een snel, dynamisch spel waarbij je constant uitgedaagd wordt, om niet 100% maar 200% te geven.

Trainers: Ik heb veel verschillende trainers gehad met elk hun eigen kwaliteiten. Ik vind het lastig om nu één iemand op te noemen.

Favoriete club/land: Ik ben eerlijk; ik volg geen NHL, en ik volg de Bene-league ook pas sinds dit seizoen. Maar als ik dan toch een club moet noemen? Dan natuurlijk Laco Eaters Geleen!

Mooiste stadion waar je ooit gespeeld hebt: Het mooiste stadion is denk ik wel, dat waar we afgelopen jaar in hebben gespeeld. Het Olympische stadion in Zuid-Korea. Straks in februari wordt daar de het Olympische ijshockeytoernooi gehouden.

De mooiste herinnering heb ik aan het stadion tijdens het WK in Australië; daar werden we eerste in onze divisie.

Beste vrouwelijke speelster: Ik ben helemaal niet thuis in de vrouwelijke spelers in de hoogste competities. In Nederland zijn er meerdere waar ik zeker bewondering voor heb, en waar ik jaren met plezier mee samen gespeeld heb. Maar ik kan niet één persoon opnoemen, dan doe ik alle andere toppers te kort.

Hoogtepunt: Eerste worden in divisie 2A, maar ook zeker twee maal zilver winnen in divisie 1B

Hobby’s/vrije tijd: Ik heb al die jaren naast werken en ijshockey, nooit echt tijd gehad voor andere hobby’s. En nog steeds is ijshockey hetgeen waar ik het meeste mee bezig ben in mijn vrije tijd. Ik hou er in de zomer wel van om naar een festival te gaan en lekker te relaxen.

Welke muziek luister je graag? Mijn smaak is zeer divers, ik kan naar bijna elke muziek luisteren. Alleen minder snel naar hardcore of hardrock. Ik kan genieten van klassiekers van bijvoorbeeld John Denver

Welke sites lees je voor ijshockey? Ik blijf via Facebook altijd wel redelijk goed op de hoogte. Natuurlijk via face-off tegenwoordig, maar ook IJshockey Nederland en via Bene League probeer ik  de standen bij te houden.

Geloof/Bijgeloof: Ik ging als speler altijd als laatste uit de kleedkamer, kwam als laatste het ijs op en ging er als laatste weer af. Als coach heb ik (nog) geen bijgeloof.

Wat verwacht je van het WK in Mexico? Ik verwacht dat de meiden een goed resultaat kunnen neerzetten. Ze zullen wel moeten wennen aan het spelen van een WK en zeker op 2300 meter hoogte!

Wat is jouw droom/doel? Mijn droom? Dat het nederlandse dames ijshockey veel bekender wordt in Nederland, en dat ze komende jaren promoveren naar hogere divisies. Het zou toch helemaal te gek zijn als we met ijshockey net zoveel kunnen bereiken als bijvoorbeeld de dames handballsters? Als je het over een droom hebt!

Previous U18 Defence: Claire Prinsen
Next Brad Marchand vijf duels geschorst voor elleboogstoot