Canada pakt goud, Verenigde Staten overrompelen Tsjechië


World Juniors Buffalo Recaps Face-Off

Op de afsluitende dag van het World Junior Championship worden de medailles verdeeld. Zweden en Canada strijden om het hoogste podium, terwijl de Verenigde Staten en Tsjechië uitvechten wie er met hen het podium mag betreden. Marko Bok en Jeroen Veenstra vertellen je er alles over.

Verenigde Staten – Tsjechië 9-3

Team USA en Tsjechië waren aan elkaar gewaagd. Echt waar. De Tsjechen waren zelfs beter, raakten twee keer het aluminium, maar kregen vier seconden voor het einde van periode 1 een short handed goal tegen. En dertien seconden later maakten ze er nog één. Daarna was het helemaal over met de Tsjechen en gingen de Amerikanen vol gas door. Het gevolg was een 0-7 tussenstand en een gefrustreerd Tsjechie, dat zich echter niet tot veel straffen liet verleiden. In de derde periode deden de Tsjechen iets terug, ze scoorden zelfs driemaal, maar het was veel te laat om er nog iets van te maken (mb)

Canada – Zweden 3-1

Een mooi affiche vooraf waarin een Canada, zonder een grote ster van het kaliber van Connor McDavid of Sidney Crosby, tegen Zweden, waarin met Rasmus Dahlin, Lias Andersson en Elias Pettersson de nodige jonge sterren aanwezig zijn. Canada kan gedurende het toernooi de beste statistieken overleggen, terwijl Zweden het enige nog ongeslagen team is in dit toernooi.

Dillon Dube lijkt in de eerste periode de eerste goal van het duel te produceren, maar omdat de scheidsrechters al hadden gefloten gaat dat feest niet door. Doelman Filip Gustavsson had de puck even gecovered, alvorens Dube de puck in het net schoof. De eerste periode verloopt verder doelpuntloos, beide ploegen doorstaan een penalty kill.

Vroeg in de tweede periode is het alsnog Dube die de openingsgoal produceert. Dube positioneert zichzelf in duel met Timothy Liljegren beter richting het net en kan daarom de 1-0 langs Gustavsson schuiven. De Zweden komen echter terug door alweer de vierde shorthanded goal van dit toernooi op het scorebord te zetten. Tim Soderlund profiteert in een aanval waarin liefst drie Zweden de keuze maken om mee naar voren te gaan: moed wordt beloond.

De schoten op doel in de derde periode zijn vanaf het begin in het voordeel van de Zweden, die het zichzelf echter ook moeilijk maken door tegen meerdere tijdstraffen aan te lopen. Canada weet hier echter continue niet van te profiteren. Toch zijn het de Canadezen die laat in de reguliere speeltijd het duel naar zich toe trekken. Tyler Steenbergen is met een succesvolle deflection de producent van de game winning goal. Opvallend, want Steenbergen was voor dit duel de enige Canadese aanvaller die dit toernooi nog geen doelpunt had gemaakt. Zonder Zweedse goalie op het ijs weet Alex Formenton het duel definitief in het slot te gooien met een empty netter.

Lias Andersson was helemaal niet blij en besloot zijn zilveren medaille de tribunes in te gooien. De gelukkige fan was snel in staat om daar zijn voorkeur op aan te passen. Andersson gaf later aan “dat de fan de medaille liever wilde dan hij zelf”. (JV)

Previous Sprong belangrijk en spektakel in Chicago en Ottawa
Next Vier duels: HYC en Heerenveen aan zet