Zweden verrast, Canada blijft imponeren en Wit-Rusland degradeert

World Juniors Buffalo Recaps Face-Off

Denemarken – Wit-Rusland 3-2 SO

Voor Wit-Rusland waren de belangen in deze wedstrijd het grootste, een nederlaag zou directe degradatie betekenen. Toch begonnen de Denen beter aan het duel met twee doelpunten in de eerste periode. Jonas Rondbjerg (goal en een assist) en Joachim Blichfeld (twee assists) hadden daarin een groot aandeel. Wit-Rusland wisselde op dat moment van doelman en Dmitri Rodik hield in de rest van de reguliere speeltijd zijn doel schoon. Onder leiding van Maxim Sushko (goal en een assist) kon Wit-Rusland in de derde periode profiteren van een 5:3 powerplay en het duel weer op gelijke hoogte brengen.

Overtime bracht geen beslissing, waarna in een shootout het lot van Wit-Rusland werd bezegeld. Kasper Krog stopte één schot terwijl Igor Martynov het net mistte. De Denen zagen één schot gekeerd door Rodik en pakten zo hun tweede zege. Daarmee is de strijd tegen degradatie beslist, Wit-Rusland speelt volgend jaar een niveau lager terwijl Denemarken nog een jaar op het hoogste niveau mag spelen.

Zweden – Verenigde Staten 4-2

Zweden heeft verrassend de finale gehaald van het WK onder 20, door het thuisland Team USA met 4-2 te verslaan. In een spannend duel bleef het lang 0-0, maar een powerplay goal na 33 minuten bracht het duel tot ontploffing. Zweden kreeg veel straffen, maar Team USA kon niet profiteren. Sterker, de Zweden scoorden de 2-0 en daarna tweemaal uit een shorthanded situatie, waardoor het na 48 minuten 4-0 stond. Het werd nog 4-1 en zonder goalie ook nog 4-2, maar Zweden hield stand en treft Canada in de finale (mb)

Canada – Tsjechië 7-2

Canada had geen kind aan de Tsjechen, ondanks een achterstand in de eerste periode. Goals van Sam Steel, Drake Batherson (2x) en Maxime Comtois gaven de Canadezen een beslissende 4-1 voorsprong halverwege de wedstrijd. Jordan Kyrou, Boris Katchouk en wederom Batherson maakten er 7-1 van, voordat Filip Zadina zijn tweede goal kon maken voor Tsjechie. Canada neemt het op tegen Zweden in de finale (mb)