World Juniors 2018: Denen winnen spektakel, VS langs Russen


World Juniors Buffalo Recaps Face-Off

Tsjechië – Finland 4-3 (SO)

Op papier misschien wel het meest onvoorspelbare duel van de vier. De Finnen waren een outsider voor het goud, maar kwamen niet lekker uit de verf in de groepsfase. Tsjechië was daarentegen een genot om naar te kijken en wist ook de Russen te verslaan, waardoor een tweede plek werd afgedwongen.

De Tsjechen kwamen vroeg op een 1-0 voorsprong dankzij rijzende ster Filip Zadina. Door goals van Aapeli Rasanen (Edmonton) en Olli Juolevi kwam Finland op voorsprong, maar binnen vijf minuten stond het alweer gelijk door Kristian Reichel. Kristian Vesalainen (Winnipeg) leek in de derde periode de beslissing te brengen, maar opnieuw kwam Tsjechië terug. Zadina maakte, met een leeg Tsjechisch doel achter zich, de 3-3. De Finnen controleerden het duel van het begin tot het einde, maar keeper Josef Korenar (San Jose) redde over 70 minuten maar liefst 51 keer! In de shoot-out bracht de goal van Martin Necas (Carolina) de beslissing in het voordeel van de Tsjechen.

Wit-Rusland – Denemarken 4-5

Het eerste van deze best-of-three voltrok zich vannacht. Wat er op het spel staat: lijfsbehoud in de hoogste poule.

De Denen kwamen laat in de eerste periode op stoom. Joonas Rjondberg (Vegas) en Phillip Schultz scoorden en ineens stond het 0-2. De Wit-Russen kwamen terug. Vier goals, waarvan twee geassisteerd door aanvoerder Maxim Sushko (Philadelphia), werden niet beantwoord door de Denen. Maar de Denen kwamen terug en door twee goals van Joachim Bliechfeld (San Jose) stond het een halve minuut voor tijd weer gelijk. Maar daar hield de sensatie niet op! Vijftien seconden voor tijd scoorde Andreas Grundtvig de winnende voor de Denen.

Canada – Zwitserland 8-2

De Zwitserse coach baarde opzien door zijn eigen team kansloos te noemen, vooraf aan het duel. Natuurlijk heeft hij gelijk, maar of het slim is om te zeggen? Na 40 seconden was het al 1-0 voor Canada, Tampa Bay prospect Brett Howden opende de score na een mooie aanval.  Na twaalf minuten (3-0) was wel duidelijk dat Canada de halve finale zou gaan halen en was de vraag alleen: Hoeveel goals gaan de toeschouwers zien? Het werden er uiteindelijk tien, waarvan twee voor de Zwitsers. Brett Howden had vier punten, Maxime Comtois (Anaheim) kwam tot drie en Drake Batherson (Ottawa) scoorde twee goals voor Canada. De Zwitserse goals waren van Dario Rohrbach en Axel Simic (mb)

Zweden – Slowakije 3-2

Zweden won nipt van de Slowaken, maar was veel beter. Isac Lundeström (waarschijnlijk een 1st rounder in de 2018 Draft) opende de score in de tweede periode en dat leek de Zweden vleugels te geven. Fabian Zetterlund (New Jersey) verdubbelde de score, waarna de Slowaken via een powerplay op 2-1 kwamen, Martin Bodak scoorde de goal. De Zweden maakten het zichzelf lastig met twee straffen in de derde periode, maar kwamen wel op 3-1, wederom was het Lundeström die scoorde. Martin Bodak werd nog niet gedrafd door een NHL team, maar gaf met zijn tweede goal wel een visitekaartje af. Het was niet genoeg voor de Slowaken, die verder een goed toernooi hadden en met opgeheven hoofd naar huis gaan (mb)

Verenigde Staten – Rusland 4-2

Team USA was vooraf de favoriet en liet ook zien die rol aan te kunnen. 60 minuten lang vochten beide landen voor de winst, maar Rusland kwam maar zelden met de puck tot goalie Joseph Woll. Het was Kiefer Bellows die al vlot de score opende en zo leek het misschien wel een grote zege te gaan worden. Rusland maakte echter gelijk en even was het momentum weg voor het gastland. Kailer Yamamato maakte een mooie aanval knap af en zo kwam Team USA toch op voorsprong. De tweede periode leverde wel spektakel, maar geen goals op, waarna de Russen in de derde periode ineens de gelijkmaker maakten. Het spel golfde op en neer, met een gevaarlijker Team USA en de 3-2 viel dan ook na 53 minuten: Kiefer Bellows met zesde goal van het toernooi. Met een empty net probeerden de Russen het nog, maar de goal viel aan de andere kant en zo plaatst Team USA zich voor de halve finale tegen Zweden (mb)

Previous St. Louis en Vegas winnen krakers van New Jersey en Nashville
Next Heerenveen bekerfinalist ten koste van Eindhoven