Canada groepswinnaar, Wit-Rusland naar strijd tegen degradatie


World Juniors Buffalo Recaps Face-Off

Vier duels werden er gespeeld op het World Juniors Championship en in alle wedstrijden was het smullen geblazen. Voor alle ploegen stond er wel iets op het spel en met dat in het achterhoofd vielen er maar liefst 35 goals. Jeroen de Groot en Jeroen Veenstra vertellen je hoe de acht landen de goals hebben verdeeld.

Tsjechië – Wit-Rusland 6-5

Vanavond wederom een Oost Europees duel in groep B. Na de verloren wedstrijd gisteravond tegen Rusland, moesten ze het vanavond tegen Filip Zadina en zijn Tsjechië. Ook in dit duel was Wit-Rusland de underdog tegen het zeer getalenteerde Tsjechië, het beloofde een spetterende wedstrijd te worden. Enigszins verrassend kwam Wit-Rusland 1-0 voor in de eerste periode.  Yegor Sharangovich scoorde in de negende minuut.

Met deze stand begon de tweede periode spetterend,  binnen één minuut na de start van de tweede periode kwam Wit-Rusland op 2-0 door een goal van Drozdov. Het antwoord van Tsjechië liet niet lang op zich wachten,  nog geen minuut na de 2-0 werd het 2-1 door Radovan Pavlik. Er werd wederom binnen een minuut gescoord door Tsjechië, het was Filip Zadina die de 2-2 op het scorebord zette. In de zesde minuut scoorde Zadina opnieuw.  Ook vanavond liet Zadina nog maar eens zien waarom hij bij de aankomende entry draft in Dallas een belangrijke outsider om als eerste gekozen is. Via een goal van Filip Chytil en wederom Radovan Pavlik liep Tsjechië uit naar 5-2. Sharangovich scoorde zijn tweede goal van de avond in de laatste minuut van de tweede periode (5-3). In de elfde minuut verkleinde Wit-Rusland de score. Het werd 5-4 door Vladimir Martynov. Toch vergrootte Tsjechië het verschil weer naar twee doelpunten,  door een goal van Martin Kaut (6-4). Vladislav Gabrus scoorde de 6-5 één minuut later, wat een geweldige slotfase betekende. Toch hielden de Tsjechen stand, en sleepten een benauwde zege uit het vuur. Wit-Rusland is uitgespeeld en veroordeeld tot de strijd tegen degradatie, de andere ploegen in poule B zijn verzekerd van een kwartfinale.(JG)

Zweden – Zwitserland 7-2

Medaille kandidaat Zweden nam het op tegen Zwitserland. Ondanks dat Zweden de favorieten waren deze wedstrijd, werd het geen “walk in the park” voor ze. Lias Andersson opende de score voor Zweden met een powerplay goal. Nicolas Muller scoorde vijf minuten later de gelijkmaker voor de Zwitsers. In de vijfde minuut maakte Lias Andersson de tweede goal van de avond. Een terechte voorsprong op dat moment.  Zwitserland kreeg een gouden kans om op gelijke hoogte te komen na een penalty van Frederik Karlstrom.  Maar in plaats van een gelijkmaker,  werd het 3-1 door een shorthanded goal van Axel Jonsson Fjallby. De Zwitsers kwamen vlak voor rust op 3-2 door een powerplay goal van Marco Miranda. In de derde periode verhoogde Zweden het tempo, en duurde het niet lang voor er weer gescoord werd. Elias Pettersson maakte er in de vijfde minuut 4-2 van. Vanaf dat moment was er geen houden meer aan voor de Zwitsers.  In een tijdsbestek van drie minuten scoorde Zweden nog drie maal door goals van Söderlund, Zetterlund en de tweede van Pettersson. In de derde periode werd het verschil in kwaliteit tussen beide teams duidelijk zichtbaar, dit Zweden is een team om rekening mee te houden in de playoffs.  (JG)

Finland – Slowakije 5-2

Roman Durny hielp zijn ploeg eerder dit toernooi met goed keeperswerk langs de Verenigde Staten en ook de Finnen hadden het moeilijk met Durny. De niet gedrafte goalie, uitkomend voor Slowakije U20 in de Slowaakse competitie, bleek lang een sta-in-de-weg maar moest naarmate het duel vorderde toch vaker capituleren. Oilers-prospect Aali Raaasanen zette de Finnen in de slotfase van de tweede periode op voorsprong en die voorsprong gaf Finland niet meer weg. Slowakije leek er met de 3-2 nog wel even een spannende wedstrijd van te maken, maar Finland liep uiteindelijk uit naar een ruime zege. (JV)

Denemarken – Canada 0-8

Zuur zijn de druiven opnieuw voor Denemarken. Na drie gespeelde wedstrijden spreekt het doelsaldo voor zich: 1-21. Op dit moment lijkt het hoogste nieau een trede te hoog voor het nationale U20 team. In het duel van vandaag tegen Slowakije kunnen de Denen de strijd tegen degradatie nog voorkomen. Canada weet al wel waar het uit zal komen: die ploeg is alvast verzekerd van de eerste plaats en zal in de kwartfinale uitkomen tegen de nummer vier uit poule B. Brett Howden noteerde twee goals, Callan Foote was goed voor drie assists en Carter Hart hield op 18 schoten zijn net schoon. (JV)

Previous Boston vernedert Ottawa, St Louis stopt Carolina
Next NHL Draft Watch: Dahlin en Tkachuk stralen op World Juniors