Verenigde Staten wint na shootout outdoor van Canada


World Juniors Buffalo Recaps Face-Off

Het komt niet vaak voor dat naar een poulefasewedstrijd meer wordt uitgekeken dan naar de finale van een toernooi, maar in het geval van de kraker tussen Canada en de Verenigde Staten van vandaag is dat wel degelijk het geval. Deze wedstrijd is gespeeld in de buitenlucht, op New Era Field, normaliter de thuishaven van Buffalo Bills (NFL).  Jeroen de Groot en Jeroen Veenstra vertellen wat er gebeurde bij deze wedstrijd en bij Wit-Rusland – Rusland.

Canada – Verenigde Staten 3-4 na shootout

Duels tussen Canada en de Verenigde Staten zijn altijd speciaal. Deze outdoor wedstrijd is de eerste outdoor wedstrijd ooit op het World Junior Championship en deze ontmoeting mag dus gerust extra speciaal genoemd worden. Tel daarbij op dat de Verenigde Staten vorig jaar het goud pakten na een shootout in de finale ten koste van Canada. De voorbereiding op dit duel is echter voor Canada: waar de Canadezen hun twee wedstrijden eenvoudig wisten te winnen en gisteren een rustdag kenden, verloren de Amerikanen nog geen 24 uur eerder hun tweede duel tegen Slowakije.

Één van de redenen waarom de Verenigde Staten onderuit gingen in dat duel, was de haperende powerplay. In een sneeuwende ambiance herhaalde dat verhaal zichzelf in de eerste periode. Canada kreeg twee kansen op de powerplay en wist ook twee keer te profiteren. De Amerikanen kregen eveneens twee mogelijkheden, maar wisten hier niet van te profiteren. William Lockwood kwam een paar seconden voor het einde van de periode nog het dichtste bij een goal, de aanvaller raakte na een mooie solo de paal.

In steeds zwaarder wordende omstandigheden door de sneeuw, bleven de beste kansen voor Canada. Tot goals leidt het lange tijd niet. Het momentum lijkt naar de kant van de Amerikanen te swingen op het moment dat twee Canadese spelers tegelijkertijd naar de strafbank worden verwezen. Kiefer Bellows (NY Islanders) profiteert na oplettend werk van goalie Jake Oettinger en noteert de 2-1. Net na het verstrijken van de tweede tijdstraf pakken de Canadezen alle momentum weer terug. Robert Thomas plaatst een goede deflection na een schot van Jake Bean en stuurt de Verenigde Staten alsnog met een achterstand van twee doelpunten terug naar de kleedkamer. De scheidsrechters richten zich nog tot de video referee vanwege een vermeende hand pass van Taylor Raddysh, maar omdat Team USA hierna als eerste de puck aanraakte wordt de goal terecht goedgekeurd.

Een boarding penalty voor Maxime Contois brengt de Verenigde Staten in de derde periode wederom dichterbij. Comtois krijgt opvallend genoeg maar twee minuten voor een gevaarlijke charge ten op zichte van Ryan Lindgren, die heads up de boarding in duikt. Scott Perunovich zorgt desondanks voor de aansluitingstreffer. Enkele minuten later weet Brady Tkachuk de score gelijk te trekken. Met nog dertien minuten te spelen ontstaat een nieuwe, open wedstrijd die tot in overtime niet wordt beslist, ondanks meerdere kansen aan beide kanten. In de shootout trekt Team USA aan het langste eind, dankzij goals van Brady Tkachuk en Kiefer Bellows. Canada weet in de shootout het net niet te vinden. (JV)

Wit-Rusland – Rusland 2-5

Tijdens dit Oost-Europese onderonsje, werd al snel duidelijk dat de promovendus uit Wit-Rusland weinig in te brengen had. Rusland kwam na iets meer dan tien minuten op 1-0 door een goal van Alexei Polodyan. Twee en een halve minuut later schoot German Rubtsov (Philadelphia Flyers) alle hoop op een eventuele stunt voor de Wit-Russen aan diggelen. 2-0 voor Rusland.

In de tweede periode werd het snel 3-0 door Klim Kostin (St. Louis Blues). De Russen waren heer en meester. De Wit-Russen kwamen in de tweede minuut van de derde periode op 3-1 door een goal van Dmitri Deryabin. Het antwoord van Rusland liet niet lang op zich wachten. Twee minuten later werd het 4-1 door Artur Kayumov. Na acht minuten scoorde Klim Kostin zijn tweede treffer van de avond (5-1). De 5-2 van de Wit-Russen kwam van de stick van Sergei Pischuk. Wit-Rusland liet een prima derde periode zien, maar de punten zijn voor de terechte winnaar Rusland. (JG)

Previous CSKA wint derby; SKA verliest spektakelstuk in Yekaterinburg
Next Den Haag geeft Geleen ongenadig pak slaag: 10-1