CSKA wint derby; SKA verliest spektakelstuk in Yekaterinburg


Face-Off KHL Update

De afgelopen week een vol programma in de KHL. Zelfs op Eerste Kerstdag werden de schaatsen geslepen. CSKA wint de derby en SKA verliest spektakelstuk in Yekaterinburg. Patrick van Rijswijk blikt terug op de belangrijkste wedstrijden.

Sibir Novosibirsk – Neftekhimik Nizhnekamsk 6-2 (2-1, 2-1, 2-0)

Neftekhimik miste de kans op de koppositie in de Eastern Conference. Tegen het sterkte Sibir werd een kansloze nederlaag geleden. Het was voor Sibir de vierde zege in de laatste vijf duels. De thuisploeg blijft zo in de race voor een play-off plaats in het Oosten. Uitblinker Bergstrom zorgde voor twee goals. De andere Sibir goals waren van Artemov, Levitsky, Zackrisson en Pervushin. Voor Heftekhimik waren Nestrasil en Khairullin trefzeker.

Avangard Omsk – Ak Bars Kazan 5-3 (0-1, 2-2, 3-0)

De clash tussen de koplopers in de Oostelijke Divisies. Avangard besliste de wedstrijd in de derde periode. Tot die tijd was het stuivertje wisselen. Het waren uiteindelijk de “onvoorspelbare” aanvallers van Omsk die het verschil maakten. De treffers voor Omsk kwamen op naam van Mikheyev (2), Semyonov, Kugryshev en Khokhryakov. Galiyev (2) en Klinkhammer scoorden voor de bezoekers.

Barys Astana – Salavat Yulaev Ufa 0-2 (0-0, 0-1, 0-1)

De held van de dag was Ufa goalie Kareyev. Hij maakte maar liefst 50 saves. Barys bleek zonder topaanvaller Dawes niet in staat te scoren. Salavat deed dat wel. Aan het begin van de tweede periode was Hartikainen succesvol. Een empty-netter van Omark zorgde voor de beslissing. Salavat blijft door deze zege op play-off koers. Voor Astana wordt het zo langzamerhand een onmogelijke opgave.

Metallurg Magnitogorsk – SKA St. Petersburg 0-4 (0-0, 0-0, 0-4)

In een herhaling van de Gagarin Cup van vorig jaar kon Metallurg SKA in eerste instantie aardig bijhouden. In de derde periode was er echter geen houden meer aan. De bezoekers versnelden en namen het heft in handen met twee treffers in 22 seconden. Metallurg kwam in deze periode niet verder dan drie schoten. De goals voor SKA kwamen op naam van Shirokov, Kablukov, Plotnikov en Gavrikov.

HC Dynamo Moscow – CSKA Moscow 2-3 SO (1-2, 1-0, 0-0, 0-0, 0-1)

De derde winst in de derby tegen Dinamo. Dit keer een zwaarbevochten zege na een shoot-out. Na de nederlagen tegen Metallurg en Vityaz was CSKA niet geheel overtuigd van een goede afloop. Dynamo startte furieus en nam een verdiende voorsprong via Igumnov. Aan het eind van de eerste was het echter CSKA dat via treffers van Robinson en Kuzmenko de regie in handen nam. De gelijkmaker van Dynamo kwam dan ook uit de lucht vallen. Ignatushkin was de maker. In de derde periode was het een en al CSKA. Goalie Bocharov bleek een sta-in-de-weg. Hij moest echter in de shoot-out buigen voor treffers van Scott en Grigorenko.

Avangard Omsk – Salavat Yulaev Ufa 1-2 (1-0, 0-1, 0-1)

Het team van coach Westerlund won zeven keer in de laatste negen duels. Directe concurrent Avangard werd ook verslagen. Hierdoor is het verschil voor de koppositie in de Chernyshev Divisie nog maar drie punten. Een 5-op-3 besliste de wedstrijd in de derde periode. Ex- Avangard forward Burdasov maakte de belangrijke goal. Rau voor Omsk en Lisin voor Ufa maakten de andere treffers.

Barys Astana – Ak Bars Kazan 2-5 (0-2, 1-2, 1-1)

Ak Bars forward Lander had een groot aandeel in de zege. Hij was goed voor twee goals en twee assists. Halverwege de tweede periode stond er al 0-4 op het scorebord. Door deze overwinning verstevigde Kazan zijn koppositie in de Eastern Conference. Barys lijkt zijn vrije val niet te kunnen stoppen. Het was de twaalfde nederlaag in de laatste veertien wedstrijden. De andere treffers van Ak Bars kwamen van de sticks van Yazkov, Klinkhammer en Galiyev. Vey en Wright scoorden voor Barys.

Avtomobilist Yekaterinburg – SKA St. Petersburg 4-3 (0-0, 3-2, 1-1)

Een waar spektakelstuk in de Oeral. Chesalin maakte met twee treffers en een assist het verschil voor de thuisploeg. In de tweede periode nam Avtomobilist een 2-0 voorsprong en gaf deze niet meer weg. SKA kon het verschil wel verkleinen, maar bleek niet bij machte de wedstrijd om te draaien. De andere treffers voor Avtomobilist waren van Popov en Golyshev. Gusev (2) en Plotnikov waren trefzeker voor SKA.

Metallurg Magnitogorsk – HC Dynamo Moscow 5-1 (2-0, 3-1, 0-0)

Metallurg nam revanche voor de thuisnederlaag tegen SKA. Forward Ellison was goed voor een hattrick. Voor Dynamo was het de vierde nederlaag in vijf wedstrijden. De zesde plek in de Western Conference staat onder druk. Tereshchenko en Chibisov maakten de overige treffers voor de thuisploeg. Markovin redde de eer voor Dynamo.

Torpedo Nizhny Novgrod – CSKA Moscow 1-5 (0-1, 1-1, 0-3)

Een versnelling in de derde periode bleek te machtig voor Torpedo. CSKA liep na twee moeizame periodes toch nog uit naar een regelmatige overwinning. Torpedo kwam in de tweede periode nog wel tot de aansluitingstreffer. Verder liet CSKA het niet komen. Shalunov, Okulov, Lyubimov, Shumakov en Kuzmenko schoten raak voor CSKA. Dugin maakte de enige treffer voor Torpedo.

Amur Khabarovsk – Spartak Moscow 2-1 OT ((0-0, 0-0, 1-1, 1-0)

Sinds de invoering van de KHL is het Amur maar een keer gelukt de play-offs te halen. Dat was in 2012. Na de overwinning tegen Spartak lijkt een tweede keer aanstaande. Zohorna zorgde in overtime voor de belangrijke treffer en overwinning. In de reguliere speeltijd scoorden Ushenin voor Amur en Maxwell voor Spartak.

Vityaz – Jokerit Helsinki 1-4 (1-0, 0-1, 0-3)

De Finnen staan door deze overwinning weer wat vaster op de derde plaats in de Western Conference. Jokerit moest wel terugkomen van een vroege achterstand. Na de gelijkmaker in de tweede periode liepen de Finnen uit naar een regelmatige overwinning. Voor Jokerit scoorden Lauridsen, Huhtala, Joensuu en Anttila. Horak maakte de treffer voor Vityaz.

Previous Slowakije stunt met zege op Team USA, Zweden wint van Tsjechië
Next Verenigde Staten wint na shootout outdoor van Canada