Op stedentrip: ijshockey is ook cultuur!


Foto: Richard de Weijze

Voor twee euro een halve liter bier en goed ijshockey

Onlangs was ik een weekendje op stedentrip in Praag. En tijdens een stedentrip ga ik als het even kan het liefst ook naar een sportwedstrijd. Nu wordt er in Tsjechië op een behoorlijk niveau ijshockey gespeeld. Een blik op de kalender leerde dat Sparta Praha (Praag dus) thuis speelde tegen Pirati Chomutov. Dus vanuit Nederland snel maar even kaartjes gekocht voor deze wedstrijd in de subtop van de Tsjechische Extraliga. Een kaartje voor een wedstrijd van deze grote Tsjechische club, op rij drie van het ijs, kostte omgerekend nog geen tientje per persoon. Huh, een tientje? Klopt dat echt? Voor dezelfde zitplaats betaal je in de NHL het veelvoudige…voor het geld hoef je het niet te laten.

O2 Arena

Sparta Praha speelt in de prachtige en moderne O2 Arena. Een stadion zoals je er tegenwoordig veel ziet en die van alle gemakken voorzien is. Goed bereikbaar, goede stoelen, goed zicht, goede wifi, een groot scherm boven het ijs, goede geluidseffecten én goede catering. Sterker nog, bij welke sportwedstrijd kun je nog voor iets meer dan twee euro een halve liter bier halen?  En nee, evenementen-bier krijg je daar niet.

Foto: Richard de Weijze

Sfeertje

Ik ben bij een aantal NHL wedstrijden geweest en de sfeer tussen een wedstrijd in Noord Amerika en (Oost) Europa is niet te vergelijken. De fans van Sparta staan, net als voetbalfans, constant achter de goal te zingen en op hun trommels te rammen. Met hun gezang zweepten ze de hele O2 Arena op. De Pirati fans stonden achter de andere goal en ook zij zorgden voor een lekker sfeertje.

Opvallend was dat er veel ouders met kinderen aanwezig waren, maar dat kan natuurlijk ook aan de dag en het tijdstip van de wedstrijd liggen: zondagmiddag 15:00 uur. Speciaal voor die kids was er in de pauze tussen de tweede en derde periode een wedstrijdje ijshockey voor Tsjechische mini’s.

Foto: Richard de Weijze

Spannend

De wedstrijd zelf was leuk en spannend. Tot tweemaal toe namen de gasten uit Chomutov, dat op circa 90 kilometer van Praag ligt, de leiding door captain Michal Vondrka. Wat een goeie speler is dát trouwens zeg! Maar Sparta kwam tot tweemaal toe terug en besliste in de derde periode de wedstrijd via een goal van Jiri Smejkal : 3-2.

Na afloop werden de 6.582 fans bedankt door de Sparta spelers. De dubbele buikschuiver in de goal voor de harde kern van de Praag fans door keeper David Honzík was de kers op de taart en liet alle Sparta fans luid juichen.

Ook dát is cultuur snuiven

Kortom, het was leuk om een ijshockey wedstrijd in Tsjechië bij te wonen. Mocht je ooit met je partner of vrienden in Praag belanden, dan raad ik je echt aan om een kijkje te nemen bij Sparta Praha. In een sfeervolle omgeving naar ijshockey op niveau kijken. Ook dát is cultuur snuiven in een ander land.

Previous Waarom jij Vegas Golden Knights moet volgen op Twitter
Next Toronto Maple Leafs koploper in de NHL na zege op Detroit Red Wings