4-ON-4: Pacific Division, Bene League, Daniel Sprong, WK in Tilburg


Heeft de BeNeLeague meerwaarde voor de ontwikkeling van het Nederlandse ijshockey?

Martijn: Zeker wel. Voor de BeNeLeague hadden we steeds maar ca. 6 ploegen met veel imports. Ieder seizoen was er weer een ploeg die financieel problemen had. Door de BeNeLeague op te richten is het niveau drastisch omlaag gegaan, maar je hebt veel meer clubs en lagere begrotingen, wat het ijshockey in het algemeen weer gezond heeft gemaakt. Er zijn zeker negatieve zaken, maar vanuit hier moet je het gaan opbouwen en zeker niet stoppen! Als Geleen supporter vond ik de tijd met veel imports wel leuker om te zien, omdat het niveau gewoon veel hoger was. Maar voor de eigen jeugd en de veel te hoge begrotingen was het niet goed.

Rowdy: Vind ik wel. Door de beste Nederlandse en Belgische ploegen samen te voegen in één competitie, zie je wekelijks betere teams en daarin zullen (met name jonge) spelers zich beter ontwikkelen. Daarnaast komt het de entertainmentwaarde van de wedstrijden ten goede. De langere reistijden voor de clubs is echter wel een keerzijde.

Jeroen: Absoluut! Met alleen Nederlandse teams in de competitie spelen talenen veel vaker tegen dezelfde teams ieder seizoen. In België zijn er een aantal sterke teams, waardoor spelers meer weerstand hebben op het ijs.

Ed: Ik zeg volmondig: JA! Sterker, wat mij betreft zou er gekeken moeten worden naar een verbinding met de Regionalliga in Duitsland. En dan niet met van die losse termen en dooddoeners als ‘op termijn’, want als een termijn 100 jaar is, dan heb je er nog niks aan. Wat Tilburg in de Oberliga heeft neergezet is briljant te noemen. Als je kijkt naar de huidige bezetting in de BeNe League, zou Heerenveen (op dit moment) als enige kunnen aanhaken, zij het niet direct een rol van betekenis gaan spelen.

De rest van de ploegen is verre van klaar voor het derde niveau in Duitsland. De Regionalliga kent een uitstekend niveau, waar de ploegen in Nederland en België zich aan zouden op kunnen trekken. Plus dat ijshockey in Duitsland, ook op regionaal niveau, ontzettend leeft. Een win-win situatie, dus het is tijd om eens in kansen te gaan denken in Tilburg op het bondsbureau.

 

Previous Avalanche verrast Bruins, Toronto wint topper van Chicago
Next Vegas Golden Knights blijft winnen, elf goals in Nashville