Marokko wint Development Cup Toernooi in Andorra


Hockey is for everyone. Oftewel ijshockey is voor iedereen. Dit weekend was er een prachtig vier landen toernooi in Andorra, waar gestreden werd om de Development Cup 2017 gespeeld. Zoals de naam al aangeeft gaat het hier om landen bij wie het ijshockey nog in de allereerste fase zit. Waar in ons land volgend jaar het WK plaatsvindt (het vierde mondiale niveau), zijn deze ploegen op geen enkel WK te vinden.

DEELNEMENDE LANDEN

Development Cup Face-Off
Foto: Development Cup

Vier landen streden om de winst in het toernooi, waarbij twee nationale teams zelfs hun debuut maakten op het internationale podium. Andorra en Portugal deden voor het eerst mee aan een ijshockey toernooi, Marokko maakte zijn rentree nadat het in 2008 voor het laatste om de Arab Cup speelde, en Ierland zagen we weer terug op het ijs, nadat het in 2013 voor het laatst internationaal actief was op het WK Division III.

HET IDEE

Er zijn genoeg ploegen die bij de IIHF aangesloten zijn, maar die niet op één van de WK’s uitkomen. Van ploegen die wel op een WK deelnemen wordt verwacht dat zij in ieder geval een eigen competitie hebben in eigen land. De Ierse president Aaron Gull ontpopte zijn idee vorig jaar bij een IIHF conventie in Moskou en vond in Aleix Manosas, voorzitter van Andorra een medestander. Sterker: Andorra beschikt over een door de IIHF goedgekeurde ijshockeybaan om een dergelijk toernooi te kunnen spelen.

Palau de Gel Face-Off

GELDKWESTIE

De Ierse en Andorraanse voorzitter spraken met tal van landen om de Development Cup van de grond te krijgen. Griekenland, Armenië, Argentinië, Brazilië, Liechtenstein, Moldavië, Macedonië en Bosnië & Herzegovina werden allen uitgenodigd, echter zij konden geen budget bij elkaar krijgen om naar het toernooi af te reizen. Dat lukte Marokko, Ierland en Portugal wél en dus kon de Development Cup afgelopen vrijdag losbarsten.

AFGETEKENDE WINNAAR

De winnaar van het toernooi werd Marokko, en dat was op meer dan overtuigende wijze. Niet alleen wonnen zij alle drie de groepsduels met ruime cijfers, ook in de finale was het een flinke maat te groot voor Ierland dat met 11-4 verslagen werd. Portugal legde beslag op de bronzen plak, door met 5-3 te winnen van Andorra.

Marokko Andorra Face-Off

Voor de volledigheid de eindstand na de groepsfase:

1 Marokko 3 3 0 0 9 30-7
2 Ierland 3 2 1 0 6 16-17
3 Portugal 3 0 2 1 3 9-22
4 Andorra 3 0 0 3 1 8-15

 

Previous Monsterzege Montreal Canadiens, Pittsburgh hard onderuit
Next Donkere wolken boven Zoetermeer Panters