Verenigde Staten wint kraker, speelt kwartfinale tegen Rusland


World Juniors Buffalo Recaps Face-Off

De kwartfinales worden vandaag opgemaakt, want de laatste poulefase-wedstrijden staan op het programma. Enkele teams vechten nog om een betere positionering in de kwartfinales. Verenigde Staten en Finland spelen een onderlinge kraker, terwijl Rusland zichzelf nog hoopt te verbeteren in een duel met koploper Zweden. Denemarken hoopt te voorkomen tegen degradatie te moeten strijden. Jeroen de Groot en Jeroen Veenstra vertellen je hoe dat allemaal afliep.

Zwitserland – Tsjechië 3-6

In groep B stonden vanavond twee teams die al verzekerd zijn van de playoffs in het toernooi tegenover elkaar. Op papier was Tsjechië favoriet, maar gemakkelijk werd het niet. De score werd al snel geopend door een goal van Jacub Lauko in de derde minuut. Het antwoord duurde geen 30 seconden, toen Ken Jager de teams op gelijke hoogte bracht. In de twaalfde minuut bracht Martin Necas de Tsjechen op een 2-1 voorsprong met een powerplay goal. Met deze stand gingen de teams de tweede periode in. Na wederom een snelle goal aan het begin van de tweede periode voor Tsjechië door een goal van Reichel,  kwam Zwitserland sterk terug tot 3-3 door goals van Dario Rohrbach en een powerplay goal van verdediger Elia Riva. Dit betekende tevens het einde van de wedstrijd van goalie Jacub Skarek. Aan het einde van de tweede periode scoorde Martin Kaut al snel de tweede powerplay goal van de avond voor Tsjechië. Met de stand van 4-3 gingen de teams de derde periode in. In de derde periode werd het 5-3 door een schot van Kurovsky en het slotakkoord kwam van Kristian Reichel met zijn tweede goal van de avond. Tsjechië lijkt klaar voor de play-offs. (JG)

Verenigde Staten – Finland 5-4

Finland en de Verenigde Staten mochten in een onderling duel uitmaken wie zich als tweede in groep A zou plaatsen voor de kwartfinales. Finland begon het duel met een punt voorsprong, maar moest uiteindelijk toezien hoe zij op de ranglijst naar plek drie verdreven werden. Brady Tkachuk (drie assists) en Casey Mittelstadt (een goal en twee assists) waren de grote mannen voor de Amerikanen. Al vroeg hadden zij een 3-0 voorsprong te pakken, maar tien minuten voor het einde wisten de Finnen weer op gelijke hoogte te komen. Adam Fox tekende anderhalve minuut voor tijd voor de matchwinner op aangeven van Tkachuk en Mittelstadt. (JV)

Slowakije – Denemarken 5-1

Op papier kon Denemarken de strijd tegen degradatie nog ontlopen, maar gezien de eerdere uitslagen die de Deense ploeg neerzette was het een voorbereidingswedstrijd op de belangrijke wedstrijden tegen Wit-Rusland. Het duurde even voordat Slowakije het verschil had gemaakt, maar die ploeg liep uiteindelijk uit naar een ruime zege. (JV)

Rusland – Zweden 3-4 shootout

Rusland en Zweden maakten er een mooi op en neergaand gevecht van in een duel om de koppositie. Zweden pakte driemaal een voorsprong, twee maal in de eerste periode en in de derde periode zorgde Glenn Gustafsson opnieuw voor een voorsprong. Alexei Polodyan wist Rusland opnieuw op gelijke hoogte te brengen, waarna Rusland in de slotfase nog volop ging voor een zege in reguliere speeltijd. Alleen daarmee kon de derde plaats in de groep nog ontlopen worden en een kwartfinale tegen de Verenigde Staten voorkomen. Het mocht echter niet baten, waarmee beide ploegen alvast hun uiteindelijke positionering kennen. Zweden is groepswinnaar en die ploeg sloot de poulefase in stijl af door ook nog de shootout te winnen. (JV)

De kwartfinales (2 januari)

Canada – Zwitserland
Tsjechië – Finland
Verenigde Staten – Rusland
Zweden – Slowakije

Denemarken en Wit-Rusland strijden in een serie van drie wedstrijden tegen degradatie.

Previous Verdienstelijke rentree Daniel Sprong ondanks nederlaag
Next Twee topaffiches: Tilburg vs IceFighters, Den Haag vs Geleen