Valse start Nederland op WK 1B tegen China


Foto: IIHF

Dag een voor het gedecimeerde team Nederland wat aantrad op het IIHF wereldkampioenschap divisie 1B tegen het China zonder genaturaliseerde spelers had het ondanks dat heel lastig tegen de Chinezen.

LEES OOK: Nederland gestopt door Spanje op OKT in Tilburg

Nederland – China 0-3

Nederland begon voortvarend tegen dit jonge Chinese team wat zonder genaturaliseerde spelers speelt en wat het jongste team is met gemiddeld 22.77 jaar. Mede door twee penalties voor Jonne de Bonth was ook het aantal schoten op doel in de eerste twintig minuten in het Chinese voordeel. Dat was namelijk 6-om-9. In de tweede periode leverde een strategisch foute wissel (na puckverlies in de neutrale zone) puck bezit op voor de Chinezen en met één crosspass kwam Yuyang Hou alleen voor een verdediger en goalie Ruud Leeuwesteijn te staan. De verdediger werd makkelijk omspeeld en de puck werd in de verre hoek van dichtbij gedeponeerd. En China pakte daarmee de 1-0 voorsprong.

Ondanks de achterstand pakte Nederland het momentum goed op en werd het de bovenliggende partij. En ontbrak echter nog aan een ding. Namelijk scoren. Het momentum van Nederland was helaas ook weer snel voorbij toen Frits Doop de penaltybox in mocht voor een tripping penalty. Schotenverhouding in de tweede periode mooi verdeeld 11-om-11.

Kan Nederland nog wat in periode drie?

Dan moet het in de laatste tien minuten gebeuren want een powerplay goal leverde de 2-0 op voor China. Een straf van Wouter Sars voor tripping werd afgestraft door Mingju Zeng. Het eerste schot werd nog gestopt door goalie Ruud Leeuwesteijn maar op de rebound was hij kansloos op de one timer. Om wat te forceren haalde coach Doug Mason viereneenhalve minuut voor tijd de goalie al naar de kant. Dat leverde een hele snelle 3-0 voor China op. Zesen Zhang pakte het vroege presentje uit. Naast zijn eigen goal staand kon hij met een lange lob scoren. MVP voor Nederland Kilian van Gorp. China goalie Shifeng Chen stopte alle 28 schoten van Nederland. En China had er ook 28.

Foto: IIHF #16 Kilian van Gorp MVP

 

 

 

Previous Rangers op matchpoint, Oilers, Avalanche en Canucks op 2-1
Next België op jacht naar goud na winst op Nieuw-Zeeland