Panthers, Rangers, Canucks en Jets op voorsprong


Foto: JOHN MCCALL - Sun Sentinel

Tijdens de tweede dag van de NHL play-offs zagen we New York Ranger Matt Rempe niet alleen wat Capitals slopen maar ook nog scoren. Vanuit Canada trakteerden de Winnipeg Jets en de Colorado Avalanche ons op een galavoorstelling met dertien goals. In Vancouver speelden de Canucks hun eerste play-off wedstrijd in tien jaar. En in ‘The Sunshine State’ grepen de Panthers en Tampa Bay elkaar in Florida naar de keel.

LEES OOK: Boston en Carolina pakken de eerste overwinning

Florida Panthers – Tampa Bay Lightning 3-2

In de clash of ‘The Sunshine State’ bracht sterspeler en opperkater Mathew Tkachuk (goal en assist) met een werkelijk briljante pass scherpschutter Carter Verhaeghe in stelling: 2-1. Die treffer viel na 58 seconden bij een 1-1 stand in de derde periode. Nadat Tkachuk via een empty net-goal ruim twee minuten voor tijd de 3-1 op het scoreboard zette, ging het toch nog bijna mis voor de Panthers.

Met nog 70 seconden te gaan pakte Verhaeghe een totaal onnodige penalty (cross-checking). Tampa-goalie Andrei Vasilevsky (25 saves, 0.926%) bleef op de bank en de Bolts brachten via een 5 on 3 de spanning weer terug: Lightning-sniper Steven Stamkos (goal) bracht tien seconden voor tijd de 3-2 op het scorebord. Panthers-goalie Sergei Bobrovsky  had de katers al met enkele miraculeuze reddingen overeind gehouden en werd in die laatste tien seconden niet meer gepasseerd. “Bobby, Bobby,  Bobby!” scandeerde het publiek.

tekst gaat verder onder de video

 

New York Rangers -Washington Capitals 4-1

Als één ding duidelijk is geworden dan is het wel dat het lelijke eendje in de play-offs uit Washington komt. Een wederom vuilbekkende en gefrustreerde Tom Wilson viel negatief op; what else is new? Zijn vervelende spel ging gepaard met een zwak spelend Washington dat niet één keer in staat bleek om “the Great O” in stelling te brengen. Ja u leest het goed. Tsaar Alexander Ovechkin had voor het eerst sinds 2018 NUL (!) schoten op doel in een play-off wedstrijd.

De Capitals staan alleen in deze play-offs dankzij goalie Charlie Lindgren (27 saves, 0.871%) die met miraculeus keeperswerk tijdens de laatste drie competitiewedstrijden (0.962%) Washington single handed de play-offs in keepte. De Rangers domineerden dus de gehele wedstrijd en zagen usual suspects Mika Zibanejad (assist) en Artemi Panarin (goal) uitblinken. Maar ook de vierde lijn liet zich deze match gelden. Jimmy Vesey (goal en assist) en Matt Rempe (goal en drie hits) waren andere lichtpuntjes voor New York. De goal van Ranger Chris Kreider (goal) is voer voor jeugdtrainers. Wat een finish, wat een stick control, wat een puck control!

tekst gaat verder onder de video

 

Winnipeg Jets – Colorado Avalanche 7-6

Als iemand voor het eerst ijshockey is gaan kijken en deze wedstrijd had uitgekozen dan was die persoon meteen hooked for life. Wat een reclame voor de sport! Laten we beginnen met de ambiance. In een stijf uitverkocht Canada life Center (ruim 15.000 toeschouwers) zaten alle Jets-aanhangers in prachtige witte old school Jets-jerseys. Ook op het fanplein (nog eens duizenden fans) precies hetzelfde: iedereen in het fraaie classic Jets-shirt. Dan de wedstrijd. Zes goals in de eerste periode (3-3), even rustig aan in de tweede periode (4-3 Jets) en tot slot een krankzinnige derde periode met weer zes goals! De JumboJets sleepten uiteindelijk de overwinning (7-6) uit het vuur.

Colorado heeft haar les geleerd: ze zullen hun A-game moeten spelen om deze fighterpilots uit Canada te kunnen verslaan. Voor Winnipeg waren centers Adam Lowry (twee goals) en Mark Scheifele (goal, twee assists) het dodelijkst. Bij de Avalanche moesten sterkhouders Cale Makar (goal en twee assists) en Nathan MacKinnon (goal en een assist) alle zeilen bij zetten om in het spoor van de straaljagers uit Canada te blijven. Voor Avalanche-goalie Alexander Georgiev draaide wedstrijd uit op een nachtmerrie: zestien saves op 23 schoten (0.696%). Jets-goalie Connor Hellebuyck had een hete avond: met 40 saves (0.870%) wist hij de lawine aan schoten op zijn doel maar net op tijd onschadelijk te maken. Na een 7-4 achterstand stokte de wederopstanding van Colorado bij 7-6.

tekst gaat verder onder de video

Vancouver Canucks – Nashville Predators 4-2

 

 

De Canucks speelden hun eerste play-off wedstrijd sinds 2015 (!). Dat hebben de Predators geweten. Ook al was Nashville absoluut gewaagd aan de Canucks, de orka’s uit Vancouver gaven nooit op en beten elke keer na een tegengoal nog harder terug. Tot twee keer toe pakte Nashville de voorsprong maar na de 2-2 van Vancouver kantelde de wedstrijd. Sleutelfiguren van de wedstrijd waren Vancouver-spelers Quinn Hughes (twee assists) en Dakota Joshua (twee goals en een assist).  Nadat uitblinker Joshua de Canucks op een 3-2 voorsprong zette was het all or nothing voor Nashville. De emptynet-goal van Joshua betekende nothing: 4-2 voor Vancouver.

Previous Nederland komt net tekort tegen Hongarije
Next België start WK 2B voortvarend met 8-0 tegen Turkije