Amsterdam ontmoet Nijmegen in finale eredivisie


Foto: Robert Bos

Op dag drie van de play-offs halve finale 2024 viel voor de Zoetermeer Panters het doek op zondag 10 maart. De Amsterdam Tigers wonnen ook de tweede wedstrijd van de best of 3. Ze treffen komend weekeinde de Nijmegen Devils voor de finale Eredivisie 2024.

LEES OOK: Nijmegen finalist, Amsterdam steelt winst van Zoetermeer

Zoetermeer Panters – Amsterdam Tigers 3-5

Amsterdam kwam, zag en overwon. In de goed gevulde Silverdome te Zoetermeer troffen de Panters een furieuze groep Tigers. De Panters werden direct onder druk gezet. Na bijna zes minuten leidde dat tot de eerste treffer van forward Jake White die een geoliede aanval van Amsterdam via Billy Grapperhaus (assist) Lance van Duin (secondary assist) met een bekeken schuiver afrondde. Amsterdam greep Zoetermeer bij de keel en leek niet meer los te laten. Coach John Versteeg over die fanatieke start: “Het was bewust. Nadat we in de eerste wedstrijd wegens gebrek aan agressie en tempo tegen een 5-1 achterstand aankeken, hebben we ingegrepen. In periode twee en drie van die eerste wedstrijd kantelde het toen onze kant op. Met name de inzet van die derde periode wilden we meenemen naar het begin van deze wedstrijd. Geen gekke dingen met line changes, nee. Laat meteen  zien dat je er bent en dat lukte nu heel goed.”

tekst gaat verder onder de foto

Amsterdam viert de treffer Foto: Robert Bos

Die 1-0 leek een opmaat naar een ruime voorsprong maar het fysieke Amsterdamse spel resulteerde in drie penalty’s dus veel special teams op het ijs. De Tigers kwamen daardoor niet meer in het ritme van die eerste zes minuten. Tijdens derde powerplay van Zoetermeer (Tiger Alexander Karol zat in de ‘Sin Bin voor boarding) beten de Panters terug. Forward Atilla Birke liet de goed keepende Tigers goalie Jaimy Missler kansloos: 1-1.

tekst gaat verder onder de foto

Jaimy Missler in actie Foto: Robert Bos

Over en weer pakten de twee teams nog een penalty en het publiek was al bezig met de eerste intermission. Een moment van verslapping bij de Panters werd duur betaald. Verdediger Tobias Kathan was er als de kippen bij om een aanval die opgezet werd door uitblinker Alexander Karol (goal en twee assists) af te ronden: 2-1 met nog 30 seconden op de klok. De Panters moesten weer op jacht.

Jager of Prooi

Maar Zoetermeer werd de prooi. In periode twee konden de Panters nog in het spoor van de Tigers blijven: 3-2 voor Amsterdam bij de tweede intermission (goals van Tiger Alexander Karol, 3-1 en Panter Sam Hayes, 3-2). Hayes over de veerkracht van zijn team en zijn eigen comeback: “We hebben veel diepte in ons team. We gaan echt allemaal voor elkaar en dat is de sleutel geweest voor het succes van dit seizoen. Er is bij ons geen absolute eerste lijn zoals bij Nijmegen en Amsterdam. Voor mijzelf was het in het begin aftasten na een flinke periode rust te hebben genomen om het lijf te laten herstellen. Het is fijn om weer terug te zijn in de sport.”

Amsterdam schakelde in periode drie net als zaterdag weer een tandje hoger en legde de katten uit Sweet Lake City over de knie. Lance van Duin (in bloedvorm) tekende voor de 4-2 en steraanvaller Samu Poutanen toonde zijn klasse met de fraaie 5-2. Tigers Forward Calvin Pohlman zag een groot verschil met de eerste wedstrijd: “We werden na die 5-1 achterstand eerst door de coaches wakker geschud en daarna door ons fantastische publiek. Ze vuurden ons aan en daardoor konden we die extra push geven om de eerste wedstrijd alsnog te winnen. Nu wilden we dat meteen vanaf het begin doen en niet meer los laten. Ze moesten eigenlijk steeds achter ons aan. Ze forceerden daardoor soms penalty’s die ons weer meer controle gaven. We wilden absoluut naar die finale en dat hebben door strak te blijven passen en goed druk te zetten voor elkaar gekregen.”

net niet voor Zoetermeer

Dat Zoetermeer niet zomaar een ploeg in de eredivisie is, wisten we het gehele seizoen al. Continu waren de Panters in de top van de competitie te vinden en ook in deze wedstrijd toonden ze waarom ze in de halve finale stonden. Terwijl het publiek zich voorbereidde op de allesbeslissende 6-2 voor Amsterdam, begonnen de Zoetwaterkatten aan hun negende leven. Op werkelijk fantastische wijze schoot de technisch begaafde Hayes (twee goals) onverwacht de 5-3 in de winkelhaak bij Tigergoalie Jaimy Missler. Zou het dan toch…? Nee, Amsterdam controleerde de wedstrijd en liet de panters geen ruimte voor een aansluitingstreffer. Panters-coach Jobert van Koot: “Je wilt je goalie wel van het ijs halen voor een extra speler maar je moet daarvoor wel in de juiste positie komen. Amsterdam deed het slim en het duurde eigenlijk te lang voordat we die move konden maken. Onze jongens hebben geweldig gestreden en net als in de andere halve finale is de les hard maar leerzaam: de match is pas over na de derde periode.”

Clash of the Titans

Na een prachtig en spannend seizoen nadert komend weekeinde (15-17 maart) de apotheose. In een best of 3 strijden Amsterdam en Nijmegen om de Grand Prize of the Year: Eredivisie-kampioen van Nederland. Vuurwerk en spektakel gegarandeerd.

 

Previous Coach John Hynes verrassende move in overtime, Hurricanes denderen over Flames heen
Next Rangers wint wederom 'Battle of the Hudson', shutouts Rittich, Hellebuyck