Nijmegen finalist, Amsterdam steelt winst van Zoetermeer


Foto: IJshockeyfoto.nl

Op dag twee van de play-offs halve finale 2024 eredivisie viel er voor ijshockey minnend Nederland veel te genieten. In twee absolute thrillers gingen Nijmegen en Amsterdam er met de winst vandoor.

LEES OOK: Preview eredivisie halve finale Amsterdam – Zoetermeer

OG Capitals Leeuwarden – Nijmegen Devils 4-6

Vanaf de eerste puckdrop in periode één werd het in de stampvolle en gezellige Elfstedenhal duidelijk dat Leeuwarden op een missie was. Er moest en zou een derde wedstrijd komen. Nijmegen kon de eerste tien minuten het tempo van de Friezen nog aardig bijbenen tot het moment dat Devil Erik Hoogvliets vanwege hooking de ‘Sin Bin op kon zoeken. Al na dertig seconden Friese powerplay was het raak. Toptalent Joel Muizer (één goal) rondde een aanval van de Capitals op fraaie wijze af: 1-0. Nijmegen wist meteen vanaf de face-off met een flitsende aanval goalmeister Mitch Bruijsten (hattrick en assist) in stelling te brengen: 1-1. Leeuwarden schakelde door en zette net als de eerste wedstrijd de turbo aan. Nijmegen pakte binnen een minuut weer een penalty (too many men) en na een minuut powerplay zette Capital Matthew Giannini de Capitals wederom op voorsprong: 2-1.

tekst gaat verder onder de foto

De Capitals vieren hun voorsprong (foto: Instagram OG Capitals Leeuwarden)

In periode twee konden de Devils geen kant meer op. Goalie Tomislav Hrelja hield met fraai keeperswerk bijna alle pucks uit het doel. Bijna alle want na ruim veertien minuten stormachtig aanvallen, lepelde de Finse sterspeler Perrtu Ahola de 3-1 in het Nijmeegse net. De Capitals roken bloed en namen Hrelja nog intensiever onder vuur. De Nijmeegse goalie gaf geen krimp: “je probeert je op dat moment alleen maar op het spel en het keren van die puck te richten, dat moet want verslappen is dodelijk. Voor coaching is dan even geen ruimte. Je moet je focussen en dat lukte gelukkig.”

The great Escape part one

Toen brak periode drie aan. Wie verwacht dat Devils coach Ray Gallagher een donderspeech had gehouden komt bedrogen uit. Hij zei na afloop: “Nee, ik heb het kort gehouden en rustig aangegeven waar onze mogelijkheden lagen. We zaten met een 3-1 achterstand nog gewoon in de wedstrijd. Daarna ben ik gegaan en heb het aan de jongens overgelaten. Er zit genoeg ervaring in de kleedkamer. Less is more op dat soort momenten.”  

Nijmegen was duidelijk van plan om meer spirit te tonen en sluwer te spelen. Capitals goalie Jorrit Vos hield net als zijn collega aan Nijmeegse zijde zijn team goed overeind maar zag de wedstrijd kantelen. Vos: “het is zo jammer dat je aan het einde door kleinigheden net niet aan de goede kant van de uitslag staat. We hebben echt alles gegeven maar hier kunnen we van leren. We zijn een jonge ploeg. Het is nu echt heel zuur maar dit moeten we verwerken en er volgend jaar beter van worden.”

Cruciaal was minuut 43. Nadat eerst Aaron McLeod (twee goals en een assist) de aansluitingstreffer had gescoord, ontplofte het volle uitvak met Nijmeegse supporters toen Mitch Bruijsten binnen zeventien seconden zijn tweede treffer in het Friese net knalde: 3-3. Dat bracht de Friezen aan het wankelen. Door de aanvalsdrift van de Capitals ontstond er meer ruimte voor Nijmegen op de counter. Die ruimte benutte Bruijsten om zijn derde treffer noteren: Leeuwarden stond twee minuten later met 4-3 achter.

Het publiek in Leeuwarden ging nog meer achter haar spelers staan en de Friezen gingen op zoek naar de gelijkmaker. Met ruim dertien minuten te gaan, was er dus nog van alles mogelijk. De Devils bleven echter overeind. Met extra inzet van de tweede, derde en vierde lijn persten ze alles uit hun shifts om de Friese storm te keren. Devils forward Floris Vooren: Vanwege blessures moesten we wat inschikken in de bezetting. Het draaien van dubbele shifts in periode drie was pittig maar je wilt zo graag die partij winnen dat je gewoon blijft gaan.”

Met nog minder dan vier minuten te spelen maakte Nijmegen er via Aaron McLeod na een sluwe pass van Levi Houkes (goal en assist) 3-5 van. Leeuwarden greep vervolgens zijn allerlaatste kans. In een kolkende Elfstedenhal en met nog iets meer dan twee minuten op de klok kreeg Nijmegen een penalty. De powerplay van Leeuwarden werd na twintig seconden verzilverd. Goalie Jorrit Vos was gewisseld voor een speler en Pim Meulen (goal) bracht de Capitals terug in de wedstrijd. Zou een overtime dan nog lukken?

Nee. De oude vos Houkes schaatste slim onder de druk vandaan, wist precies hoe de hazen in de Friese defensie liepen en stond op de juiste plek om de pass van Mitch Bruisten te ontvangen. Houkes haalde twintig seconden voor tijd de trekker over: 4-6, game over en de finale gehaald na vijf (!) treffers in periode drie.

Houkes over die ommezwaai: “We hadden het in tegenstelling tot de eerste wedstrijd nu heel zwaar tegen de Capitals. Maar we wisten waar ze gaatjes lieten vallen in de verdediging en dat hebben we in de derde periode afgestraft.” Devils’ routinier en defenseman Nick de Jong: “We hebben het vooral simpel gehouden, die jonge gasten in ons team gewezen op rust en controle, laat je niet verleiden tot gekke dingen. Dat lukte in periode drie goed en de dan maken we het voorin geweldig af”.

tekst gaat verder onder de foto

De Devils vieren hun beslissende goal (foto: ijshockeyfoto.nl)

Voor Leeuwarden is het seizoen nu afgelopen. Forward Joel Huizer: “We zaten er vandaag zo goed bij en dan verlies je het toch nog in die derde periode. Dat was vrijdag al onnodig maar nu helemaal. Zo jammer, maar belangrijk is dat we er van leren en het in het vervolg wel over de streep trekken. Capitals coach Marco Postma kijkt ook naar de toekomst: “We zijn een heel jonge ploeg en dit soort wedstrijden moeten de jongens vaker gaan spelen om zo’n derde periode anders te kunnen eindigen. Dat is belangrijk. We moeten leren dat dit soort wedstrijden 60 minuten hebben en je ze dus ook in de laatste minuten kan verliezen.”

De statistieken geven Postma gelijk: de Capitals stonden ruim 30 minuten voor. De Devils maar 13 minuten. Maar wel toen het eindsignaal klonk. Nijmegen kan zich opmaken voor de finale. De Phoenix is uit zijn as herrezen.

Amsterdam Tigers – Zoetermeer Panters 7-6

In de Jaap Edenhal te Amsterdam voltrok zich de tweede miraculeuze ontsnapping tijdens de derde periode. Zoals in de voorbeschouwing al was aangekondigd werd het voor de Tigers een pittige klus en hadden ze die laatste periode nodig om Zoetermeer op de knieën te krijgen. Het was Zoetermeer dat furieus de aanval zocht en de Tigers werden dan ook van het ijs gekrabd. Na periode twee keken de Amsterdammers tegen een 3-5 achterstand aan.

The Great Escape part two

Toen was het tijd voor de comeback. Calvin Pohlman (twee goals) scoorde de 4-5 en de 5-5. Zoetermeer pakte vervolgens binnen een minuut twee penalty’s. Dat was kat in het bakkie voor de Amsterdam. Tiger Nijs Hille schoof tijdens de powerplay de 6-5 in het net van de Panters. Toen Samu Poutanen (goal en assist) Zoetermeer vervolgens op de 7-5 trakteerde leek de wedstrijd gespeeld.

Niet dus. De Panters keerden weer terug in de wedstrijd door een goal van Michael Rijswijk (twee goals). Met nog 75 seconden op de klok vocht Zoetermeer voor wat het waard was maar de gelijkmaker viel niet meer. De zoetwaterkatten stonden maar liefst bijna 44 minuten voor en roofkatten uit Amsterdam slechts ruim acht minuten. Maar net als in Leeuwarden geldt wel de ijzeren wet: wie bij de laatste bel leidt, wint de wedstrijd.

tekst gaat verder onder de foto

Tigers vieren de overwinning

Clash of the Cats

Vandaag 10 maart volgt de return in de Silverdome te Zoetermeer en zullen de nagels geslepen zijn. There will be blood, but who shall bleed…?

Previous Preview eredivisie halve finale Amsterdam - Zoetermeer
Next Heerenveen op matchpoint tegen Liège na shutout winst