Preview eredivisie halve finale Amsterdam – Zoetermeer


Foto: Robert Bos

Vanavond gaat in een tot de nok toe gevulde Jaap Edenhal te Amsterdam het tweede deel van de halve finale play-offs in de eredivisie in première. Amsterdam Tigers behaalde zoals aangegeven op de laatste dag van de competitie de eerste plaats in de eredivisie. Het feit dat na 22 wedstrijden de Zoetermeer Panters met zeven punten achterstand op plek vier eindigde, zegt overigens niet alles. De play-offs hebben een totaal andere dynamiek en intensiteit dan de reguliere competitie. Bovendien heeft dit seizoen aangetoond dat Zoetermeer versus Amsterdam een heuse catfight kan zijn ondanks het surplus aan topspelers bij Amsterdam. Om aan te geven hoe dicht beide teams bij elkaar staan: Zoetermeer verloor dit seizoen vijf reguliere wedstrijden en Amsterdam drie. En op 3 februari jl. trakteerden de Panters in diezelfde Jaap Edenhal de Tigers op de enige thuisnederlaag van het seizoen (3-5). Er is bij aanvang van deze wedstrijd dus geen torenhoge favoriet. De Tijgers lijken op papier sterker maar Zoetermeer heeft Amsterdam al een keer flink gepijnigd.

LEES OOK: Eredivisie 2024, halve finales wie gaan er naar de finale?

Welke kater likt vanavond zijn wonden? De tijger of de panter?

Wat kenmerkt de teams?

Amsterdam heeft een sterke en betrouwbare defensie. Goalie Jaimy Missler is de minst gepasseerde doelman van de competitie. In Tobias Kathan hebben de Tigers niet alleen een oersterke verdediger maar ook een begenadigd schaatser die met fraaie assists de aanval voedt. Zijn assist op de Finse smaakmaker en goalgetter Samu Poutanen in de eerste wedstrijd van de kwarfinale tegen de Dordrecht Lions verraadt puur hockeygogme. De defensie herbergt tevens de talentvolle Luxemburgse defenseman Sami Zrika. (Die niet meespeelt want hij speelt voor zijn land op het wk). Voorin bulkt Amsterdam naast Poutanen van het talent. Let vooral op de in Letland geboren forward Alberts Kirsons. Hij speelt niet voor niets met nummer 88: er schuilt wel iets van een Patrick Kane of een David Pastrnak in deze begaafde aanvaller. Ook als aangever is hij waardevol. Assists komen als stromend water uit zijn stick. De ervaren en succesvolle coach John Versteeg zal zijn team vooral moeten wapenen tegen verslapping. Achterover leunen kan tijdens de play-offs dodelijk zijn.

tekst gaat verder onder de foto

Tigers Forward Luca van der Genugten in actie tegen Zoetermeer (foto: Amsterdam Tigers)

Zoetermeer Panters

Vanavond keren de Panters terug naar de hal waar zij wellicht hun beste wedstrijd speelden. De Panters doen eigenlijk voor niemand onder maar verloren te veel punten in wedstrijden tegen teams buiten de top vier. Als de Panters het zo goed doen tegen de andere teams uit de top dan biedt dat flink wat perspectief. De meesten zullen de Panters als de undercat zien, dat zal Zoetermeer geen probleem vinden. Ze hebben genoeg kwaliteit in huis om vanuit geslagen positie terug te keren of met brute kracht een voorsprong af te dwingen.

Voorin heeft Zoetermeer enkele levensgevaarlijke spelers. De Hongaar (en voormalig jeugdinternational) Ferenc Kocsis scoort makkelijk. Daarnaast is Sam Hayes een speler die regelmatig aan de het oog van defensie ontsnapt. Een de puck vlot in het netje schuift.

Achterin hebben de Panters met de van Den Haag afkomstige Ivan Anic (Servisch international) een uitstekende speler. Hij is een defensieve speler die ongeacht de druk van een wedstrijd ook nog eens kan scoren. De grote en sterke Bas Tammerijn legt met gemak een tegenstander op het ijs. Maar is ook aanvallend waardevol voor coach Jobert van Koot. De fysiek sterke Panters zullen van Koot de opdracht krijgen de Tigers geen seconde rust te gunnen.

tekst gaat verder onder de foto

Panters forward Thomas Borgman beukt een tijger van het ijs. (foto: Robert Bos)

Als de wedstrijd van 3 februari januari jongstleden een voorbode is van wat ons te wachten staat dan winnen alle ijshockeyliefhebbers: een ruige met actie doorspekte wedstrijd waarin alles mogelijk is. Puckdrop om 17:45!

 

Previous Vierde nederlaag op een rij voor Detroit met Sprong
Next Nijmegen finalist, Amsterdam steelt winst van Zoetermeer