Eredivisie 2024, halve finales wie gaan er naar de finale?


Foto: Juan Vrijdag DCI Media

Na een spannend seizoen in de Eredivisie dat letterlijk op de laatste speeldag werd beslist, start vanavond de voorlaatste ronde van de play-offs. In deze halve finale zijn de vier beste ploegen van het afgelopen seizoen overgebleven. Amsterdam Tigers behaalde op de laatste dag van de competitie de eerste plaats met slechts één punt voorsprong op Nijmegen Devils. Op plek drie volgden Leeuwarden Capitals met slechts vier punten achterstand. Zoetermeer Panters moesten uiteindelijk zeven punten toegeven op Amsterdam. Na 22 wedstrijden zaten de toppers dus nog dicht bij elkaar. Voor het publiek was het een prachtige competitie en dat zag je ook terug in toeschouwersaantallen. Die liepen fors op naarmate de spanning steeg.

Face-Off zal vanaf heden de Eredivisie op de voet volgen en dat begint met een voorbeschouwing op de wedstrijd van vandaag 8 maart. Morgen 9 maart volgt de voorbeschouwing op de tweede halve finale: de catfight  tussen de Tigers en de Panters. Uiteraard volgt daagse na een play-off wedstrijd ook een verslag van de matches.

voorbeschouding Nijmegen Devils – Leeuwarden Capitals

In een ongetwijfeld uitverkocht Triavium zal het nagelbijten worden voor de supporters van beide teams. De Capitals en de Devils zijn enorm aan elkaar gewaagd. Op 28 januari jongstleden boekte Nijmegen een cruciale 5-4 overwinning in Leeuwarden. Die uitslag geeft precies de krachtsverhoudingen weer: er is geen zwakke broeder, beide teams zullen all-in moeten gaan om de ander te verslaan. Dat belooft spektakel vanavond in Nijmegen.

Wat kenmerkt de teams?

Nijmegen

In het doel staat de ervaren en betrouwbare goalie Tomislav Hrelja. Afgelopen kwartfinale speelde hij in de tweede wedstrijd tegen de Kemphanen uit Eindhoven nog een cruciale rol. Bij een 4-3 achterstand kreeg Eindhoven een penaltyshot. Hrelja keerde de poging op formidabele wijze en sleepte zijn ploeg zo door een moeilijke fase. Met ervaren spelers als onder andere Derek Knetter en Nick de Jong heeft Nijmegen grote en sterke verdedigers in huis die wel een check kunnen uitdelen indien nodig.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: IJshockeyfoto.nl

Voorin heeft Nijmegen ‘Solid Gold’ in handen. Het trio Aaron McLeod, Mitch Bruijsten en Levi Houkes heeft overal succes gehad en ook dit seizoen vormen zij een doelpuntenmachine. Achter deze toplijn hebben de Devils met Eef Gerritsen, Jakub Corba en Floris Vooren jong talent in huis. Coach Ray Gallagher heeft met zijn sterke routiniers Nijmegen in no time uit het slop getrokken en er weer en hechte ploeg van gemaakt. Nu komen de wedstrijden waar het om draait. Kan Nijmegen met de jonge ploeg achter de eerste lijn ook de druk van de play-offs aan? Hoe houden ze stand tegen de diepte van de Capitals uit Leeuwarden?

Leeuwarden

Leeuwarden heeft net als Nijmegen enkele echte topspelers. Met name de Slovaak Veres Ratislav is een forward die menig defensie nachtmerries bezorgt. Hij, Pim Meulen en de drie Musketiers uit Finland (Joonas Huovinen, Leevi Juuntunen en Perttu Ahola) scoren met gemak meer dan een punt per wedstrijd. Naast deze vijf topspelers hebben de Capitals een brede selectie waardoor je als tegenstander nooit kan verslappen. Coach Marco Postma heeft een technisch sterke ploeg geboetseerd die over veerkracht beschikt. Indien nodig knokken de Capitals zich terug van een achterstand. Kunnen zij de mix van Nijmeegse routine en jong talent weerstaan?

Als de wedstrijd van 28 januari jongstleden een voorbode is van wat ons te wachten staat dan winnen alle ijshockeyliefhebbers: we verwachten fraai, snel en stevig ijshockey.

Foto: Instagram Capitals Leeuwarden

Previous België op jacht naar goud na winst op Nieuw Zeeland
Next Boston verslaat weer Toronto, Panthers verliezen van Flyers. 100 punten McDavid