Goal nummer veertien voor Sprong, NHL record Ovechkin


Dag 115 van de NHL had dertien wedstrijden waarbij Daniel Sprong belangrijk was voor Detroit met een powerplay goal. Alexander Ovechkin een van de vele records brak van Wayne Gretzky.

En coach Paul Maurice van Florida zijn 850ste overwinning behaald in de NHL.

LEES OOK: Fleury geëerd voor 1000 wedstrijden, hattrick Evander Kane

Buffalo Sabres – St. Louis Blues 1-3

De bluesbrothers hadden een heerlijke avond met dank aan hun jonge goalie Joel Hofer (33 saves). Zijn eveneens jonge teamgenoot Jake Neighbours (twee goals) was de andere hofleverancier voor de zesde overwinning in zeven wedstrijden.

Detroit Red Wings – Vancouver Canucks 4-3 OT

In een wedstrijd die alleen maar als reclame voor het ijshockey betiteld kan worden, trokken de Wings aan het langste eind. De openingstreffer van Wings-aanvaller Lucas Raymond in de eerste minuut van periode één was van ongekende schoonheid (dekemaster Raymond!). Dat Detroit vervolgens in de tweede periode drie tegentreffers kreeg te verwerken, lag aan de brute kracht van de Canucks. In de eerste minuut van die periode zette Canuck Nils Hoglander de 1-1 op het scorebord. Vancouver is niet echt een fijnbesnaarde hockeyploeg en dat lieten ze zien. Allereerst kon Nikita Zadorov na ruim vier minuten gaan douchen vanwege een volkomen terechte matchpenalty. Deze beul uit Moskou beukte Raymond met een illegale hit knock-out.

Raymond verdween voor het grootste deel van periode twee van het ijs maar de Canucks waren één van hun killers kwijt. Niet getreurd, terwijl Detroit met man en macht probeerde de powerplay van vijf minuten te verzilveren, schoof Vancouver beul nummer twee naar voren. Waarom de Tjechische slager Filip Hronek (goal en twee assists) niet ook een matchpenalty kreeg maar slechts een twee minuten straf voor high sticking, zal wel altijd een mysterie blijven. Vlak voor het einde van de vijf minuten powerplay ramde hij met volle kracht zijn stick tegen het hoofd van Wings-captain Dylan Larkin. Die ging neer maar kon gelukkig verder. Probleem van de Wings: ze waren slordig en angstig tijdens de powerplay en Hronek stond nog geen seconde op het ijs of een uitgelezen mogelijkheid deed zich voor om de 2-1 op het scorebord te zetten. Hronek faalde niet. Twee minuten later leek Canuck-aanvaller Elias Pettersson (goal en twee assists) met de 3-1 de wedstrijd in het slot te gooien.

In periode drie verzette de Wings zich echter krachtiger tegen het geweld uit Vancouver. Met name Daniel Sprong en Patrick Kane lieten zich niet zo makkelijk van de puck beuken en zorgden samen voor een constante dreiging. In één van de powerplaysituaties gaf Kane vanaf de achterlijn een messcherpe pass aan Sprong. Die vuurde van dichtbij met een snaarstrak schot de 3-2 kiezelhard achter goalie Casey DeSmith (24 saves). Deze cruciale aansluitingstreffer gaf Detroit vleugels. Defenseman Jake Walman (goal en twee assists) zag vijf minuten later hoe zijn schot door Michael Rasmussen in het net werd getippt: 3-3. Overtime was nog maar vijftien seconden bezig of Walman werd in kansrijke positie van het ijs gesmeten: penalty Detroit. Het was één overtreding teveel voor de slopers uit Vancouver. Met een prachtig penaltyshot bezorgde Walman Detroit de volle twee punten: techniek versloeg deze wedstrijd de brute kracht. En Patrick Kane speelde wedstrijd nummer 1200.

Montreal Canadiens – Dallas Stars 2-3

Het vuurwerk vond plaats in periode twee. Nadat Nick Suzuki binnen een minuut de score voor de Montreal opende, ramde Dallas de Canadians vervolgens met drie onbeantwoorde treffers van het ijs. Star of the evening was Tyler Seguin (twee goals) die Dallas de doorslaggevende voorsprong gaf. Dat Montreal er tegen het einde van periode twee via Juraj Slavkofsky nog 3-2 van maakte was niet genoeg voor punten. De Habs mogen hun goalie Sam Montembeault (35 saves, 0.921%) op hun blote knieën danken dat het bij drie tegentreffers bleef. Zonder Big Sam waren de Canadians vermorzeld.

New York Islanders – Calgary Flames 2-5

De Flames zijn on fire! Voor de vierde keer op rij pakten de pyromanen uit Calgary de volle winst. De vuurspugende draak van dienst was deze keer MacKenzie Weegar die met drie treffers de thuisbasis van de Islanders in lichterlaaie zette. Topgoalie Jacob Markstrom hield niet alleen de brandweerlieden van New York tegen (35 saves, 0.946%), hij gaf ook nog eens een fraaie assist op Blake Coleman (assist en goal) die Weegar vervolgens in staat stelde de 1-0 te scoren.

Boston Bruins – Washington Capitals 0-3

De koplopers zijn niet onaantastbaar. Na de zeperd van de Canucks in Detroit liepen ook de beren uit Boston tegen een nederlaag aan. The Great A Alex Ovechkin scoorde met de 3-0 zijn 57e  emptynet-goal en pakt daarmee weer een record van Wayne Gretzky af. Het was de vierde wedstrijd op rij dat “Big Al” doel trof. De Bruins waren dramatisch slecht waardoor Capitals goalie Charlie Lindgren met slechts achttien saves een shut-out noteerde. Dieptepunt van de avond was matchpenalty voor Bruin Matt Grzelcyk. Na een onschuldige en legale hit van Max Pacioretty (assist) meende Grzelcyk wraak te moeten nemen. Terwijl de puck niet in de buurt was spearde hij Pacioretty vol in de liesstreek. Kermend van de pijn verliet de Capital het ijs om later gelukkig weer terug te keren. Voor Grzelcyk was het over en uit. De toch al wankele Bruins moesten daardoor vanaf het einde van periode één de wedstrijd met vijf verdedigers uitspelen.

Florida Panthers – Colorado Avalanche 4-0

De roofkatten bezorgden Colorado hun vierde nederlaag op rij. Panthers-goalie Sergei Bobrovsky was weer in bloedvorm en pakte een prachtige shut-out (35 saves). De andere ster op het ijs voor Florida was Alexander Barkov (goal en twee assists). Het was de eerste goal van Barkov in negentien wedstrijden.

Carolina Hurricanes – New Jersey Devils 1-0 OT

Hurricane-goalie Pjotr Kochetkov (35 saves) pakte een prachtige shut-out in een wedstrijd waarin de tandeloze duivels uit New Jersey de puck maar niet in het net kregen. In overtime had Sebastian Aho voor de Hurricanes genoeg aan een half kansje; een door de lucht dwarrelende puck tippte hij listig binnen. Game over voor de Devils.

Columbus Blue Jackets – Tampa Bay Lightning 2-4

Dat goede goalies een wereld van verschil kunnen maken werd ook in deze wedstrijd bekrachtigd. Superstar Andrei Vasilevsky (33 saves, 0.943%) hoefde alleen maar te vissen voor de twee treffers van blauwbloes Boone Jenner. Voor Tampa was Brandon Hagel (goal en twee assists) ook lekker op dreef.

Ottawa Senators – Toronto Maple Leafs 5-3

In deze Canadese clash ook wel de ‘Battle of Ontario’ genoemd werd maar weer eens duidelijk dat de Leafs een onvoorspelbare ploeg zijn waar weinig consistentie in zit. Ondanks de topspelers, de fraaie treffers en het mooie spel zijn de resultaten erg wisselend. Auston Matthews (goal en assist) pakte voor de negende keer op rij punten maar dat hielp Toronto niet aan de winst. Shane Pinto (goal en twee assists) was de machtigste Senator voor Ottawa. Senators-goalie Joonas Korpisalo (32 saves) was een sta-in-de-weg voor de Leafs. Morgan Reilly had last van een soort kortsluiting vijf seconden voor tijd. Oordeel zelf.

Philadelphia Flyers – Seattle Kraken 3-2

Seattle kraakt in zijn voegen. Er moet nu snel veel gewonnen gaan worden door de reuzeninktvis anders verdwijnen de play-offs echt uit beeld. Slechts negentien schoten zag Phillie-goalie Cal Petersen (eerste start sinds 11 november) op zich af komen. Zijn citaat: “de jongens maakten het me makkelijk” zegt genoeg over hoe easy het was voor de verdedigers van de Flyers om de zwakke aanvalslinies uit Seattle te ontmantelen. Dankzij Kraken-goalie Joey Daccord (35 saves) liep de wedstrijd niet uit op een vernedering voor zijn team.

Winnipeg Jets – Pittsburgh Penguins 2-1

De straaljagers uit Winnipeg hadden in goalie Connor Hellebuyck (35 saves 0.972%) hun starpilot van de avond. Mark Scheifele en Nino Niederreiter zetten de Jets in periode één op de allesbeslissende 2-0 voorsprong. De 2-1 van ijsvogel Bryan Rust was voor de statistieken.

Nashville Predators – Arizona Coyotes 5-4 OT

Een bloedstollende wedstrijd tussen de roofdieren uit Nashville en de bloedhonden uit Arizona. De wedstrijd bleef voortdurend in evenwicht en pas in overtime was het Ryan McDonagh die na ruim twee minuten de twee punten voor Nashville veilig stelde. De Coyotes kregen een puntje mee naar huis voor de moeite.

Los Angeles Kings – Edmonton Oilers 4-0

Onder interim-coach Jim Hiller maakte de Botox-adel uit L.A. gehakt van de Oilers. Er is duidelijk wat zand in de geoliede machine uit Edmonton gekomen. Van de laatste drie wedstrijden zijn er nu twee verloren. In de tweede periode poetste L.A. de brilstand van het scorebord met twee treffers binnen 50 seconden. Koningsschutter Quinton Byfield schoot vervolgens in periode drie de 3-0 en 4-0 achter Edmontongoalie Stuart Skinner (23 saves, 0.880%). Voor de koninklijken pakte doelman David Rittich met 27 saves een fraaie shut-out.

Previous Heerenveen verslaat Geleen met 4-1, thuisvoordeel Eaters halve finale landskampioenschap
Next Den Haag verstevigd koppositie na winst in Neuwied