NHL-Spelers nemen deel aan Olympische Winterspelen 2026 en 2030


PHOTO: ANDRE RINGUETTE / HHOF-IIHF IMAGES

Op vrijdag maakte NHL-Commissaris Gary Bettman bekend dat NHL-spelers zullen deelnemen aan de Olympische Winterspelen van 2026 en 2030. De aankondiging, gedaan tijdens een persconferentie in Scotiabank Arena tijdens het NHL All-Star Weekend 2024. Werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de NHL Spelers Associatie en de Internationale IJshockey Federatie.

LEES OOK: Sprong scoort bij OT verlies Detroit, Kings verslaan Predators

NHL spelers naar Olympische spelen in 2026 en 2030

De Olympische Winterspelen van 2026 vinden plaats in Milaan, Italië, van 6 tot 22 februari. In tegenstelling tot voorgaande jaren zullen de hockeywedstrijden plaatsvinden op NHL-formaat ijsbanen in plaats van internationaal formaat. Momenteel zijn er gesprekken tussen het Internationaal Olympisch Comité en het Franse Nationaal Olympisch Comité. Over het hosten van de Olympische Winterspelen van 2030 in de Franse Alpen, gepland van 8 tot 24 februari.

tekst gaat verder onder de foto

Gene J. Puskar, The Associated Press

“NHL-roosters hebben een ongeëvenaarde internationale samenstelling, en NHL-spelers zijn trots om hun landen te vertegenwoordigen,” zei Commissaris Bettman. “We zijn verheugd dat we vandaag, na intensieve samenwerking met de NHL Spelers Associatie en de Internationale IJshockey Federatie. Officieel kunnen aankondigen dat NHL-spelers zullen deelnemen aan zowel de Olympische hockeytoernooien van 2026 als 2030.”Dit markeert een terugkeer naar Olympische deelname voor NHL-spelers. Nadat zij niet deelnamen aan de Olympische Winterspelen van Pyeongchang in 2018 wegens onenigheid tussen de NHL, NHLPA, IOC en IIHF.

Als onderdeel van het actieve Collectieve Arbeidsovereenkomst, die werd bekrachtigd in 2020. Stemden de NHL en NHLPA in met Olympische deelname in 2022 en 2026. Mits overeenkomsten werden gesloten met IIHF en IOC. Echter, verstoringen door de COVID-19-pandemie dwongen de NHL zich terug te trekken uit de Olympische deelname in 2022. Om verdere onderbrekingen in het seizoen 2021-2022 te voorkomen.

“Niet alleen hebben spelers altijd uitgekeken naar de kans om te strijden om Olympisch goud. Maar nu kunnen onze leden met zekerheid deelnemen aan de Olympische Winterspelen van 2026 en 2030,” zei NHLPA-uitvoerend directeur Marty Walsh. “We weten ook dat ijshockeyfans over de hele wereld al lang uitkijken naar de volgende internationale competitie met de beste spelers. En nu kunnen ze eindelijk enkele van hun favoriete spelers hun landen zien vertegenwoordigen en samen opstellen.”

2034 naar Salt Lake City?

De Verenigde Staten Olympic Committee voert gesprekken met het IOC om de Olympische Winterspelen van 2034 in Salt Lake City te organiseren. “Deze beslissing markeert een keerpunt voor ijshockey op wereldniveau en betekent de grote terugkeer van NHL-spelers naar de Olympische Spelen,” zei IIHF-president Luc Tardif. “De IIHF slaagde erin alle betrokken belanghebbenden aan dezelfde tafel te krijgen om een langdurig en duurzaam consensus te vinden, wat de ruggengraat vormt van wat we van plan zijn te doen als sportorganisaties.

Als fervente hockeyfans is de IIHF uiteraard verheugd en opgewonden over deze ongekende overeenkomst. We kijken er al naar uit om het beste van het ijshockey te zien op de aankomende Olympische Winterspelen in Milaan en in 2030.”

Previous Sprong scoort bij OT verlies Detroit, Kings verslaan Predators
Next Tilburg schiet veel maar scoort weinig tegen Herford