Carolina Hurricanes net niet goed genoeg in de play-offs


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Carolina Hurricanes onder de loep.

LEES OOK: Seattle Kraken, kan het nog beter dan vorig seizoen?

Terugblik seizoen 2022-2023

De winnaars van de Stanley Cup uit 2006 zijn de afgelopen vier jaar een topteam in de NHL. Deze mooie reeks werd voorafgegaan door de zwakste periode sinds de oprichting in 1997. Tussen 2010 en 2018 werd niet eenmaal de play-offs gehaald. Dat veranderde dus in 2019. De laatste drie jaar wonnen de Hurricanes hun Metropolitan divisie (dit jaar met 52-21-9, doelsaldo +53). In de halve finale eindigde het afgelopen seizoen vervolgens met een dramatische 4-0 nederlaag tegen de Florida Panthers.

De fans in Carolina hebben sinds de komst van de 53-jarige coach en oud-Hurricanes-speler Rod Brind’Amour weer volop reden tot juichen. De ruim 18.000 Caniacs hebben in de PNC Arena voor het eerst in het bestaan hun club vier keer op een rij de play-offs zien halen.

Verwoestende storm of kalm briesje?

Onder leiding van general manager Don Waddell (ook begonnen in 2018-2019) kiezen de Hurricanes voor een beleid dat de focus legt op stabiliteit en continuïteit in spelersselectie. Waddell en coach Brind’Amour kiezen bij voorkeur voor slechts enkele aanpassingen per seizoen die de diepte van lijn drie en vier versterken of kwaliteit uit de buitencategorie toevoegen. De vraag is hoe die aanpassingen voor komend seizoen uitpakken. Komen de Hurricanes als een orkaan het ijs op en verwoesten ze hun tegenstanders of blijken ze een kalm briesje dat makkelijk is te weerstaan?

De belangrijkste aanwinsten

Dmitry Orlov, defense

De 32-jarige Orlov tekent voor twee jaar en versterkt de defensie. Hij komt in topvorm naar Carolina. Orlov kende zijn succesvolste seizoen als het gaat om gescoorde punten (66) en assists (29). Hij leverde die punten af bij zowel de Washington Capitals als de Boston Bruins die hem in februari van de Capitals overnamen. De ervaren Dmitry Orlov won in 2018 de Stanley Cup met de Washington Capitals. Hij is in de verdediging zowel aan de linker- als de rechterkant inzetbaar. Hij zal de tweede of derde defensielijn gaan versterken.

Michael Bunting, forward

De aanvaller (27) komt van de Toronto Maple Leafs. Hij tekent voor drie jaar bij de Canes. Michael Bunting had 49 punten (23 goals, 26 assists) in 82 wedstrijden voor de Maple Leafs in 2022-2023. In de play-offs (zeven wedstrijden) voor de Leafs kwam hij tot een goal en een assist.

tekst gaat verder onder de foto

#58 Michael Bunting Foto: Instagram Michael Bunting

Brendan Lemieux, forward

Wel net zo irritant als zijn vader was maar niet het talent wat zijn vader had. Een eenjarig contract getekend. Kwam over van Philadelphia Flyers. Waar hij in achttien wedstrijden zes punten (2G, 4A) haalde.

Tony DeAngelo, defense

Werd getrade na het seizoen door Philadelphia Flyers voor draft picks. Terwijl hij als verdediger toch 42 punten haalde in zeventig wedstrijden. Nu een eenjarig contract voor 1.675.000 dollars.

Belangrijkste vertrekkende spelers

Max Pacioretty, forward

Hij gaat voor één jaar naar de Capitals. Daar hoopt hij zijn carrière nieuw leven in te blazen na een door blessuretijd geteisterd seizoen. Hij kwam slechts tot vijf wedstrijden vanwege aanhoudende problemen met zijn achillespezen.

Shayne Gostisbehere, defense

Gostisbehere vertrekt voor één jaar naar de Detroit Red Wings. Met zijn vertrek verliezen de Hurricanes 41 punten in 75 wedstrijden(13 goals, 28 assists). Hij behaalde die punten voor de Arizona Coyotes en de Hurricanes die hem in maart overnamen. Voor de Canes scoorde hij in vijftien play-off wedstrijden drie assists.

Calvin de Haan, defense

Hij kende een matig seizoen in Carolina. Calvin de Haan werd gescratcht voor de play-offs (healthy scratch) en kwam tot twaalf punten in 53 wedstrijden. De aanvaller vertrekt voor één jaar naar de Tampa Bay Lightning.

Paul Stastny, forward

Stastny is een UFA sinds het einde van afgelopen seizoen. Hij kwam als center van de vierde lijn tot 22 punten in 73 wedstrijden.

Derek Stepan forward

Derek Stepan gaat met pensioen. Hij kwam tot elf punten in 73 wedstrijden. In de play-offs kwam hij tot één assist.

Welke talenten gaan minuten maken?

Pyotr Kochetkov, goalie

The 24-jarige doelman zal weer als derde doelman fungeren nu zowel Frederik Andersen (twee jaar) en Antti Raanta (één jaar) hebben bijgetekend. Pyotr Kochetkov kwam tot een 12-7-5 met een 2.44 goals against average en een .909 save percentage. In die 24 wedstrijden (23 starts) behaalde hij vier shut-outs. Hij zal waarschijnlijk starten in de AHL.

Vasily Ponomarev, forward

De 21-jarige aanvaller zal ook komend seizoen in de AHL starten omdat er simpelweg nog geen ruimte voor hem is in de top negen. Zijn talent moet rijpen op het ijs. Dus minuten maken in de AHL is het devies. 

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Vasily Ponomarev

Gaan de Hurricanes weer de play-offs halen?

Carolina zal een veel scorende aanvaller willen toevoegen aan de line-up om vooral in de play-offs sterker te staan. Hun seizoen werd ernstig gehinderd door de zware blessures van aanvallers Max Pacioretty en Andrei Svechnikov. Play-offs gaat zeker lukken.

mogelijke lijnen

Andrei Svechnikov – Sebastian Aho – Seth Jarvis
Michael Bunting – Jack Drury – Martin Necas
Jordan Martinook – Jordan Staal – Jesper Fast
Teuvo Teravainen – Jesperi Kotkaniemi – Stefan Noesen

Jaccob Slavin – Brent Burns
Dmitry Orlov – Tony DeAngelo
Brady Skjei – Jalen Chatfield

Frederik Andersen
Antti Raanta
Pyotr Kochetkov

Previous Tilburg wint bij Hamm na uitstekende eerste periode
Next Neuwied, Den Haag en Herentals winnen