Seattle Kraken, kan het nog beter dan vorig seizoen?


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Seattle Kraken onder de loep.

LEES OOK: Edmonton Oilers in het McDavid tijdperk verdedigend niet op orde

Terugblik seizoen 2022-2023

Het jongste jongetje van de klas had, tegen alle verwachtingen in, een geweldig tweede seizoen. Nadat de Kraken een moeilijk en teleurstellend debuutseizoen achter de rug hadden waren de verwachtingen in oktober 2022 niet bijzonder hoog gespannen. Sterker nog, in de landelijke en lokale pers werd het jonge team al een plaats in de onderste regionen toebedeeld. Hoe anders verliep het afgelopen seizoen.

Coach Dave Haksol (die een paar maanden geleden zijn  contract verlengde tot 2026) vraagt veel van zijn spelers. Zowel fysiek als mentaal en predikt modern hockey. Snel, nadruk op techniek en vooral two-way hockey. Omschakelen is key bij Haksol. Daniel Sprong maakte dat van dichtbij mee en werkte zich afgelopen seizoen uit de naad om meer defensieve kwaliteiten te ontwikkelen. Zonder dat ten koste te laten gaan van zijn scorend vermogen. Hij en zijn teamgenoten slaagden met vlag en wimpel. Met een 46-28-8 eindigden ze als vierde in de Pacific Division en behaalde daarmee een wild-card voor de play-offs.

In ronde één van de play-offs bereikten de Seattle Kraken het hoogtepunt van het seizoen voor een uitzinnig en altijd uitverkochte Climate Pledge Arena. Ze knalden tot ieders verrassing de regerend Stanley Cup-winnaar Colorado Avalanche uit de play-offs. In die play-offs raakten de Kraken echter verder verzwakt. Nadat in april sterspeler Andre Burakovsky ernstig geblesseerd raakte (lower-body injury) en Cale Makar van de Avalanche via een schandalige hit Seattle’s topscorer Jared McCann uit de play-offs beukte (check onderstaand filmpje) was de aanval van de Kraken verder verzwakt.

tekst gaat verder onder de video

Tegen de Dallas Stars in de tweede ronde van de play-offs verloren de Kraken ook nog eens Sprong die een hersenschudding opliep tijdens een dubbele hit van de Stars. Het harde spel van de Stars en het gebrek aan scorend vermogen deden de Kraken de das om en hun seizoen eindigde na die reeks tegen de Stars in ronde twee van de play-offs.

All or nothing?

De Seattle Kraken waren afgelopen seizoen berucht en gevreesd om hun diepte in het spel en hun hechte collectief. In alle vier de lijnen stonden spelers die meer dan twintig goals scoorden en spelers die voor elkaar door het vuur gingen. De fans en pers in Seattle verwachtten na afloop dat General Manager Ron Francis het huidige team zou aanvullen met talenten en één of twee grote namen. Maar dan moest er wel goed omgegaan worden met de salary-cap want bij Martin Jones, Carson Soucy, Vince Dunn, Morgan Geekie, Daniel Sprong en Ryan Donato liepen de contracten af.

Vooral Sprong en Dunn konden cijfers overleggen waardoor de Kraken bij een arbitragezaak de hoofdprijs zou moeten betalen. Die hoofdprijs werd betaald aan Dunn. Ruim 29 miljoen voor de komende vier jaar. Daarmee werd op het allerlaatst arbitrage voorkomen maar alle andere spelers werden 1 juli per direct unrestricted verklaard en konden verder kijken.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Vince Dunn

Fans en pers reageerden afgelopen maand vol ongeloof over de beslissingen van Ron Francis. Door zijn keuzes zal met name de vierde lijn een achilleshiel kunnen worden voor de Kraken. Geoff Baker van de Seattle Times verwoordde de twijfel in één van zijn artikelen van juli 2023. ‘er zullen vragen te beantwoorden zijn voor het management wat betreft het spelersbeleid aan het einde van het komende seizoen, tenzij we de Stanley Cup winnen.’

De belangrijkste aanwinsten

Brian Dumoulin, defense 

De 31-jarige Amerikaan tekende een tweejarig contact. Hij had dit seizoen zijn beste puntenscore uit zijn carrière. 25 punten (24 assists) in 82 wedstrijden voor de Penguins. Dumoulin won met diezelfde Penguins in 2016 en 2017 de Stanley Cup en brengt dus de nodige ervaring met zich mee.

Kailer Yamamoto, forward

De 24-jarige Yamamoto was blijkbaar niet echt geliefd. De Edmonton Oilers ruilde hem op 29 juni naar de Red Wings die hem vervolgens meteen uit zijn contract kochten. De Kraken waren echter bereid om de home-town boy voor twee jaar vast te leggen met de lastige taak de efficiëntie en goal productie van Daniel Sprong in de vierde lijn te evenaren.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Edmonton Oilers Instagram

Pierre-Edouard Bellemare, forward

Deze 38-jarige Franse veteraan is de andere forward die Brandon Tanev moet gaan assisteren in de vierde lijn en dus Morgan Geekie moet doen vergeten. Bellemare tekende voor één jaar tegen een salaris van 779.000 dollar. Hij kende een matig afgelopen seizoen bij de Tampa Bay Lightning met dertien punten in 72 wedstrijden (vier goals, negen assists). Het zal voor Tanev wennen worden zonder Geekie en Sprong,

Belangrijkste vertrekkende spelers:

Daniel Sprong, forward

Sprong tekende een éénjarig contract ter waarde van twee miljoen dollar bij de Detroit Red Wings nadat hij een absoluut topseizoen had gehad. Sprong eindigde als derde op de topscorerslijst en als zesde op de puntenlijst van de Seattle Kraken met alleen maar carrièrerecords voor goals, assists en punten (21, 25 en 46).

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Daniel Sprong

Carson Soucy, defense

Soucy gaat voor drie jaar naar de Canucks in Vancouver en scoorde zestien punten in 72 wedstrijden (drie goals en dertien assists).

Morgan Geekie, forward

Geekie vertrekt naar de Boston Bruins (wederom voor de vierde lijn) en tekende daar voor twee jaar. Hij behaalde 28 punten in 69 wedstrijden (negen goals en negentien assists)

Ryan Donato, forward

Donato tekende voor twee jaar bij de Chicago Blackhawks en  behaalde 27 punten afgelopen seizoen (veertien goals, dertien assists in 72 wedstrijden).

Martin Jones, goalie

Jones werd afgelopen seizoen definitief de back-up van Philipp Grubauer en Jones vertrekt voor één jaar naar de Toronto Maple Leafs. Hij had dit jaar een .887 save percentage en kreeg gemiddeld 2.99 goals tegen in 48 wedstrijden. Hij leverde drie keer een shutout.

talenten die minuten kunnen gaan maken

Tye Kartye, forward

Kartye is 22 en kwam vorig seizoen in de AHL redelijk op stoom met 57 punten. Hij maakte in de NHL naam door tijdens de play-offs tegen de Avalanche te debuteren als vervanger voor McCann en meteen te scoren en de wedstrijd te winnen. Op de tribune zaten zijn ouders die net op tijd het vliegtuig hadden kunnen halen. Ma in het shirt van zijn AHL-team (Coachella) en pa in een Kraken-shirt. American dreams can come true!

Shane Wright, forward

Een jong aanstormend talent, negentien jaar oud die afgelopen seizoen zijn debuut maakte bij Seattle en in acht wedstrijden twee punten scoorde (één goal en een assist).

Ryker Evans, defense

Evans draaide afgelopen seizoen op volle toeren in de AHL bij Coachella. 44 punten in 71 wedstrijden en 26 punten in 26 play-off-wedstrijden (in totaal elf goals en 59 assists).

Gaat Seattle weer de play-offs halen?

Volgens Nicholas J. Cotsonika, columnist bij NHL.com, hebben ze voorin nog steeds behoefte aan spelers uit de eliteklasse. Het beste dat de NHL heeft te bieden (denk Connor McDavid, David Pastrnak, Jack Hughes, Jonathan Marchessault, Marc Stone). Cotsonika geeft in zijn analyse van de Kraken aan dat ze de play-offs vooral gehaald hebben door de diepte van hun vier lijnen. De vierde lijn lijkt nu sterk verzwakt en de Kraken hebben niemand die 60+ goals heeft gescoord. Daarnaast kunnen de Kraken ook nog wel een goede goalie gebruiken.

Verwachte lijnen

Jared McCann – Matty Beniers – Jordan Eberle
Andre Burakovsky – Alex Wennberg – Jaden Schwartz
Eeli Tolvanen – Yanni Gourde – Oliver Bjorkstrand
Brandon Tanev – Pierre-Edouard Bellemare – Kailer Yamamoto

Vince Dunn – Adam Larsson
Jamie Oleksiak – Will Borgen
Brian Dumoulin – Justin Schultz

Philipp Grubauer
Joey Daccord
Chris Driedger

Previous Para IJshockey seizoen begint op 4 november
Next Tilburg wint bij Hamm na uitstekende eerste periode