Edmonton Oilers in het McDavid tijdperk verdedigend niet op orde


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Edmonton Oilers onder de loep.

LEES OOK: Toronto Maple Leafs nieuwe general manager, geen nieuwe coach

Terugblik seizoen 2022-2023

Connor McDavid mocht dan weer een hoop records hebben verbroken van de laatste twintig jaren, maar met alleen Connor McDavid win je geen Stanley Cup. De top zes aanvallend is uitstekend, een powerplay percentage van meer dan 32%. De afgelopen vier jaar waren ze drie keer de beste op de powerplay. Maar verdedigend en de goalies zijn niet van het niveau McDavid en Leon Draisaitl. En daar zit al jaren de bottleneck. Darnell Nurse is een redelijk goede verdediger maar niet voor negen miljoen. Goalie Jake Campbell kwam voor vijf jaar en 25 miljoen over van Toronto maar heeft een score van saves bereikt van .888 en een goals against gemiddelde van 3.41. Rookie Stuart Skinner deed het stukken beter met .914 en 2.75 goals against. Maar dat zijn geen cijfers waar je een Stanley Cup mee wint. Net als het seizoen ervoor verloor Edmonton van de latere kampioen. Toen in de Conference finale van Colorado en nu in de Division finale van Vegas. En men zit nog steeds tegen de cap space aan te hikken.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Edmonton Oilers

Nieuw seizoen, nieuwe kans op de Cup

Het moet nu snel gaan gebeuren voor de Oilers want de contracten van Draisaitl en McDavid lopen respectievelijk over twee en drie jaar af. En ook heeft de directie van de Oilers general manager Ken Holland nog geen contractverlenging aangeboden. Die zit in zijn laatste jaar van het contract.

aangetrokken spelers

Connor Brown, forward

Met Connor Brown zouden de Oilers dan eindelijk de right winger voor Connor McDavid hebben gevonden? Samen speelde ze bij Erie Otters en Connor Brown scoorde daar zelfs meer punten dan McDavid. Waar de scores van McDavid bij de Oilers juist stegen ging die van Brown juist wat inkakken bij zijn intrede in de NHL. Is het een match made in heaven in de NHL?

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Connor Brown

Drake Caggiula, forward

Heeft al drie jaar bij de Oilers gezeten. Een degelijke bottom zes aanvaller. Contract is ook two ways afhankelijk van wat hij laat zien in de voorbereiding of hij start in Edmonton of het filiaal in Bakersfield. Weinig spectaculairs qua aanschaf voor de Oilers maar zoals al eerder vermeld de cap space is erg klein.

vertrokken spelers:

Klim Kostin, forward

Had men graag gehouden in Edmonton maar men kon hem gewoon weg niet betalen wat hij wilde. Hij gaat naar de Red Wings in Detroit. Zou me niets verbazen als hij daar op een lijn komt te spelen met Daniel Sprong.

Kailer Yamamoto, forward

Vaak geblesseerd geweest afgelopen seizoen en is niet meer echt op het niveau gekomen van het seizoen 21-22 toen hij nog 41 punten haalde.

mogelijke talenten die minuten gaan maken

Noel Hoefenmayer, defense

Vierde ronde draft pick van de Oilers heeft eenjarig contract gekregen en mag zich bewijzen bij de Bakersfield Condors. Heeft in de OHL bij Ottawa leuke dingen laten zien.

Ben Gleason, defense

Over gekomen van het Dallas Stars filiaal Texas. Twee hele goede jaren in de AHL gehad. Hij heeft een twee jarig contract en mag zich ook eerst bewijzen bij het filiaal Bakersfield.

Lane Pederson, forward

Mogelijk dat Lane mag beginnen bij de Oilers in een bottom zes rol. Maar zal zich eerst moeten bewijzen in het trainingskamp. Heeft al wat ervaring in de NHL opgedaan bij Vancouver, Columbus, San Jose en Arizona.

Xavier Bourgault, forward

Bourgault start normaliter in Bakersfield, maar lopen de Oilers tegen blessures dan is de kans groot dat deze forward een kans gaat krijgen. Zijn cijfers vorig seizoen bij de Condors 62 wedstrijden gespeeld dertien goals en 21 assists.

Raphael Lavoie, forward

Lavoie waarvan verwacht gaat worden dat hij een kans krijgt om zich te laten zien in het trainingskamp of hij een bottom six plek kan verdienen. 61 wedstrijden voor de Condors, 25 goals en twintig assists.

Wat hebben de Oilers nou echt nodig om die Cup te pakken?

Eerlijk gezegd blijft het achterin te mager en wat de goalies betreft idem dito. En is Warren Foegele wel een top zes winger? Play-offs zal geen probleem zijn maar hoe ver? Een goalie die er staat in de play-offs en een solide verdediger die echt het verschil kan maken. Maar daar is geen budget voor. Gaat Jake Campbell zich dit seizoen wel bewijzen? Zijn eerste twee pre-season wedstrijden waren top. 66 saves op 68 schoten. Maar een zwaluw maakt nog geen zomer. Als het dit nieuwe seizoen weer mislukt zal de general manager toch een besluit moeten nemen en misschien een van de toppers moeten gaan traden om zo budget te creëren.

vermoedelijke lijnen

Evander Kane – Connor McDavid – Connor Brown
Zach Hyman – Leon Draisaitl – Ryan Nugent-Hopkins
Dylan Holloway – Ryan McLeod – Warren Foegele
Derek Ryan – Mattias Janmark – Lane Pederson

Mattias Ekholm – Evan Bouchard
Darnell Nurse – Cody Ceci
Brett Kulak – Vincent Desharnais

Jake Campbell
Stuart Skinner

 

Previous Toronto Maple Leafs nieuwe general manager, geen nieuwe coach
Next Para IJshockey seizoen begint op 4 november