Toronto Maple Leafs nieuwe general manager, geen nieuwe coach


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Toronto Maple Leafs onder de loep.

LEES OOK: New Jersey Devils defensief nog sterk genoeg?

Terugblik seizoen 2022-2023

Wat was de euforie groot bij de fans nadat Toronto sinds jaren weer eens een eerste ronde in de play-offs overleefde. Ze versloegen Tampa Bay in zes wedstrijden en wonnen de eerste ronde dus met 4-2. Nadat ze de wedstrijd wonnen en Boston nog een wedstrijd zeven moest spelen tegen Florida waren de fans al aan het scanderen we willen Florida. God zal gedacht hebben “Your wish is my command”. En Florida werd het. Maar het liep even anders af. De Panthers waren veel te machtig voor de Leafs. Vijf wedstrijden waren voldoende en is het trauma nog steeds niet voorbij. En zo was de euforie nadat ze weer eens de eerste ronde overleefde snel voorbij. Het kostte general manager Kyle Dubas zijn functie. Alhoewel hij niet lang zonder werk zat want hij zit nu bij Pittsburgh Penguins. Zijn opvolger is Brad Treveling die werd ontslagen bij Calgary Flames na negen jaar met vijf play-offs deelnamen en twee seizoenen met 100+ punten.

tekst gaat verder onder de video

Hoe nu verder in Toronto?

Na lang soebatten mag coach Sheldon Keefe toch blijven. Maar er komen wel nieuwe assistenten bij. Want Spencer Garbery die bij de Leafs de assistent was gaat naar Washington om daar de nieuwe hoofd coach te worden. Guy Boucher en Mike van Ryn worden de nieuwe assistenten. Op naar seizoen 56 zonder een prijs? Of gaat het ze nu wel ineens lukken?

Aangetrokken spelers

John Klingberg, defense

die na acht seizoen Dallas verliet om de Anaheim Ducks te gaan helpen maar daar weer weg na nog geen zes maanden getrade werd naar Minnesota en nu dus een contract voor een jaar heeft getekend. Ter waarde van 4.150.000,00 USD. De 30-jarige Zweedse verdediger was bij Dallas gemiddeld goed voor tussen de 35 en 45 punten per seizoen. Hij heeft een goed schot en kan van waarde zijn op de powerplay.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram John Klingberg

Ryan Reaves, forward

met Reaves haalt Toronto een aardig baasje binnen die fysiek zijn mannetje staat. Na 81 wedstrijden bij de Rangers werd hij getrade naar Minnesota. En nu als free agent heeft hij een 3-jarig contract getekend voor 1.3 miljoen per jaar. Veel punten zal hij niet scoren maar op de derde of vierde lijn kan hij waardevol zijn.

Tyler Bertuzzi, forward

de laatste jaren door blessureleed niet zoveel gespeeld. Na zeven jaar Detroit werd hij getrade naar Boston waar hij in 21 wedstrijden goed was voor zestien punten en in de play-offs in zeven wedstrijden tot tien punten kwam met mooi verdeeld vijf goals en vijf assists. Het kan een goede aanvaller zijn als hij zijn niveau van voor zijn blessures weer haalt. Goed voor rond de vijftig punten gemiddeld. Met een een jarig contract kunnen de Leafs wel een risicootje nemen al is het wel een duur risico met 5,5 miljoen.

Max Domi, forward

zoon van Leafs legende Tie Domi. Is aangetrokken als free agent nadat hij het afgelopen seizoen getrade werd door Chicago naar Dallas. Onder het mom van selectie management. Met de Stars tot de Western Conference Finale kwam en ze verloren van de latere Stanley Cup winnaar Vegas. Hij weet goed om te gaan met de puck maar is defensief kwetsbaar. Acht jaar NHL en dit is alweer zijn zevende club. Maar misschien voelt het voor Domi als thuiskomen.

Martin Jones, goalie

Gezien de blessure van Matt Murray heeft Toronto nog een ervaren goalie toegevoegd begin augustus aan de selectie.

Vetrokken spelers

Michael Bunting, forward

heeft als free agent een drie jarig contract getekend bij Carolina Hurricanes. Gaan ze wel missen bij Totonto met zijn 0.6 punten per wedstrijd. Won vele battles langs de boarding. En is verdedigend goed als aanvaller. Als hij constanter gaat presteren zal Carolina veel plezier aan hem hebben.

Alexander Kerfoot, forward

zal niet echt gemist worden. In zijn zes jarige NHL carrière nog niet echt baanbrekend geweest. Gemiddeld 0.48 punt per wedstrijd. Hij komt kracht tekort. Kan wel goed in alle drie de zones presteren. Hij gaat naar Arizona, voor twee jaar.

Justin Holl, defendse

de fans zullen blij zijn dat hij weg gaat. Want hij was niet hun favoriete verdediger. Terwijl hij toch verdedigend goed staat en is in staat om de aanval van de tegenstanders lam te leggen. Speelt ook altijd dik meer dan twintig minuten. Hij gaat voor drie jaar naar de Red Wings.

Ryan O’ Reilly, defendse

Toronto wilde hem heel graag behouden, het geld en de lengte van het contract was geen issue maar voor O’Reilly voelde het zelf als geen ‘match made in heaven’.

Noel Accari, defense

zal gemist gaan worden want maakt de meeste hits. Ze noemen hem ook wel de schaatsende bowlingbal want hij weet iedereen in een ander kleur shirt te raken. Moet alleen fit blijven. Is te vaak geblesseerd. Drie jaar voor zes miljoen naar Pittsburgh. Reunited met zijn oude general manager.

Talenten die minuten kunnen gaan maken

Matthew Knies, forward

tekende vorig seizoen een entry level contract. Deze 20-jarige aanvaller zal het aankomende seizoen meer speeltijd gaan krijgen. Aanvaller die de duels slim speelt. Weet ook zonder puck de juiste plekken op het ijs te vinden.

Topi Niemela, defense

20-jarige Finse verdediger van die weet hoe hij met een puck om moet gaan. Durft ook in de neutrale zone het aanvallende te zoeken. Zal normaliter bij de Toronto Marlies beginnen.

Roni Hirvonen, forward

eveneens een Fin, en ook twintig jaar. Is plichtsgetrouw als aanvaller op het verdedigende werk. Durft teamgenoten aan te spelen met risicovolle passes. Schuwt lichamelijk contact niet.

Nicholas Robertson, forward

21-jarige Amerikaan die al drie jaar wat wedstrijden heeft gespeeld bij de Leafs. Echter afgelopen seizoen zwaar geblesseerd geweest door een gebroken kuitbeen en heeft vier maanden heeft moeten missen. Hard op de forecheck, meedogenloos in het veroveren van de puck. Hij is erg snel op het ijs en heeft meer dan voldoende finesse in de puck handling. Klein minpuntje heeft veel kansen nodig om te scoren.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Nicholas Robertson

Proffesional Try-Out Contract

Noah Gregor, forward

de 25-jarige forward Noah Gregor mag proberen een contract bij de Leafs te verdienen. Hij speelde vorig seizoen bij de Sharks, en behaalde daar zeventien punten (7G, 1oA) in 57 wedstrijden.

Wat komen de Leafs nog tekort voor een Cup run?

Scorend vermogen is er voldoende met John Tavares, Auston Matthews, William Nylander en Mitchell Marner. Samen goed voor ongeveer 350 punten. Waar zit de bottleneck? Een beetje in de verdediging nu Ryan O’ Reilly besloot niet bij de Leafs te blijven en vooral op het goalie vlak. Matt Murray haalt nog steeds niet zijn cijfers van bij de Penguins. En is de afgelopen tijd vaak geblesseerd. Hij is op de Long Time Injury List gezet en komt misschien zelfs het hele seizoen niet in actie. Ilya Samsonov haalde redelijk goede cijfers in het reguliere seizoen maar kwam in de play-offs niet verder dan .898 en 3.13 goals against average.

En om nu al veel druk neer te leggen bij de 25 jarige rookie Joseph Woll. Lijkt niet echt de manier. Het is de NHL dus voor de leeuwen gooien kan goed uitpakken. Zijn cijfers in de weinige wedstrijden die hij speelde waren prima. Maar aangezien Matt Murray dus lang uitgeschakeld is schakelen de Leafs door en hebben ze begin augustus nog Martin Jones aangetrokken. Hij is als free agent binnengehaald. Hij speelde afgelopen seizoen bij Seattle en behaalde daar in 48 wedstrijden .887 als save percentage en goals against average van 2.99.

vermoedelijke Toronto lijnen

Matthew Knies – Auston Matthews – Mitchell Marner
Tyler Bertuzzi – John Tavares – William Nylander
Max Domi – Sam Lafferty – Calle Jarnkok
Nicolas Robertson – David Kampf – Ryan Reaves

Morgan Reilly – T.J. Brodie
Jake Maccabe – John Klinkenberg
Mark Giordano – Timothy Liljegren

Ilya Samsonov,
Joseph Woll,
Martin Jones,

Previous New Jersey Devils defensief nog sterk genoeg?
Next Edmonton Oilers in het McDavid tijdperk verdedigend niet op orde