New Jersey Devils defensief nog sterk genoeg?


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we New Jersey Devils onder de loep.

LEES OOK: New York Rangers nieuwe coach en veel eenjarige contracten

terugblik seizoen 2022-2023

De New Jersey Devils gelden met jonge topaanvallers als Jack Hughes en Timo Meier als gevaarlijke outsiders voor de Stanley Cup van 2024. Afgelopen jaar lieten ze een uitstekende indruk achter met een wedstrijdscore 52-22-8 en een doelsaldo +65. Het bracht hen de tweede plaats in de Metropolitan Division en voor het eerst in vijf jaar weer deelname aan de play-offs. Ze werden derde in de league. De ruim 16.000 Jersey-fans gingen die play-offs in met hoge verwachtingen na het topseizoen. Het seizoen van New Jersey eindigde echter in een deceptie tijdens de tweede ronde van de play-offs. Tot groot verdriet van alle duivels smeten de Carolina Hurricanes (kampioen van de Metropolitan Division) New Jersey met maar liefst 4-1 uit de play-offs van 2023.

Highway to the Stanley Cup?

Nergens ter wereld start een hockeywedstrijd zo indrukwekkend als in New Jersey. Terwijl de Devils onder in de catacomben van het stadion zich als gladiatoren opstellen, klinkt in de ijsarena de gong van de hel. Op de tonen van Hells Bells van AC/DC banen de duivels op schaatsen zich via de trappen een weg vanuit de onderwereld naar de bovenwereld.

In de prachtig donkerrood verlichte arena komen de spelers onder oorverdovend gejuich van het publiek en de opzwepende rockmuziek het ijs op. Als tegenstander sta je dan al bijna met 1-0 achter terwijl er nog geen face-off heeft plaats gevonden. Dat theater is fantastisch maar niet genoeg om het ultieme doel te bereiken: weer een Stanley Cup naar New Jersey brengen.

tekst gaat verder onder de video

In 2003 wonnen de Devils hun derde en voorlopig laatste Stanley Cup. Na ruim twintig jaar is het aan het management en de coaches om de cup zo snel mogelijk weer naar New Jersey te brengen. Niet via een geitenpaadje maar via de autobahn. Een wedstrijd tegen New Jersey moet in 2023-2024 weer de Highway to Hell worden voor de tegenstanders. Met welke veranderingen in de selectie moet die Cup via de snelweg van de NHL naar New Jersey gebracht worden?

De belangrijkste aanwinsten

Colin Miller, defense

De dertigjarige verdediger komt via een ruil vanuit Dallas naar New Jersey. In 70 wedstrijden kwam hij tot 21 punten (zes goals en vijftien assists). Belangrijker zijn wellicht de 108 hits waarmee hij de broodnodige kracht toevoegt aan de defensie van de Devils.

Tyler Toffoli, forward

Deze ervaren aanvaller (31 jaar) kende in 2022-2023 zijn beste seizoen. In 82 wedstrijden voor de Calgary Flames kwam hij tot 73 punten (34 goals en 39 assists). In 2014 won hij met de LA Kings de Stanley Cup. Toffoli werd binnen gehaald in een ruil met Yegor Sharangovich en een derde-ronde-keuze uit de 2023-draft van de Devils. Tyler Toffoli zal uiteraard in de eerste of tweede lijn actief zijn voor de Devils.

tekst gaat verder onder de foto

#73 Tyler Toffoli Foto: Instagram Ney Jersey Devils

Tomas Nosek, forward

De 30-jarige aanvaller tekent voor één jaar en komt van de Boston Bruins. Hij is er vooral om diepte en ervaring (52 play-off wedstrijden) te brengen voor de derde en vierde lijn. 

Belangrijkste vertrokken spelers

Jesper Boqvist, forward

Hij speelde afgelopen seizoen 70 wedstrijden (21 punten, tien goals en elf assists). Boqvist bewandelt de omgekeerde route van Nosek. Hij tekende voor één jaar bij Boston. 

Ryan Graves, Defense: 

De nummer 33 van de Devils leverde afgelopen seizoen 26 punten (acht doelpunten en achttien assists). Hij blokte 152 vijandelijke schoten op het doel en was daarmee koploper in New Jersey. Graves’ vertrek slaat een gat in de verdediging van de Devils. De topverdediger vertrekt voor zes jaar naar de Pittsburgh Penguins waar hij een miljoenencontract tekende.

Miles Wood, forward

Ook deze speler tekende een lucratief en langdurig contract bij een topteam. Mike Wood vertrekt voor zes jaar naar Colorado.

Damon Severson, defense

Hij neemt afscheid na een prima seizoen als langst zittende speler van de Devils in de 2023-selectie (negen seizoenen). Damon Severson vertrekt naar de Columbus Blue Jackets. Hij leverde de Devils afgelopen jaar 33 punten (zeven goals, 26 assists).

Yegor Sharangovich, forward

Met Sharangovich verdwijnen na 75 wedstrijden in totaal 30 punten(13 goals, 17 assists) uit New Jersey. Tijdens de play-offs was hij onzichtbaar (drie wedstrijden en geen punten). De aanvaller vertrekt met een miljoenendeal op zak (3,1 miljoen per jaar) voor twee seizoenen naar de Calgary Flames. Zijn vertrek uit New Jersey is dus onderdeel van de ruil met Toffoli.

Mackenzie Blackwood, goalie

Hij vertrekt naar de San Jose Sharks. Mackenzie Blackwood noteerde een 10-6-2 met een goals against average van 3.2 en save percentage van 0.893. Met Akira Schmid en Vitek Vanecek beschikken de Devils al over twee sterke goalies.

Tomas Tatar, forward

Deze stabiele puntenleverancier (48, twintig goals en 28 assists) speelde alle 82 wedstrijden en twaalf play-off wedstrijden (één goal). Zijn tweejarige contract bij de Devils had een waarde van negen miljoen dollar. Dat prijskaartje is voor veel teams een struikelblok gezien de salarycap problemen van dit moment. Hij is nu een speler van de Colorado Avalanche.

Taleenten die minuten kunnen gaan maken

Nolan Foote, forward

De 22-jarige aanvaller behaalde 37 punten in 55 wedstrijden in de AHL voor Utica (twintig goals en zeventien assists). Nolan Foote speelde zes duels voor de Devils in 2023 (één goal). Hij zal dit jaar vooral vanuit de vierde lijn spelen.

Alexander Holtz, forward

De jonge talentvolle aanvaller (21) speelde negentien wedstrijden voor de Devils dit seizoen (drie goals en één assist). Bij Utica kwam hij in de AHL tot elf punten in veertien wedstrijden. Maakt hij dit jaar zijn doorbraak vanuit de derde lijn?

Simon Nemec, defense

De 19-jarige verdediger is een toptalent. Hij haalde in AHL-wedstrijden voor Utica afgelopen seizoen 34 punten en was in 2022 de nummer twee bij de NHL-draft. De rechtshandige schutter was dit jaar als aanvoerder van het Tsjechische team actief op het WK junioren in Slowakije. Daar kwam hij in vijf wedstrijden tot vijf punten (één goal en vier assists).

Simon Nemec Foto: Simon Nemec Instagram

Gaan de Devils weer naar de play-offs?

Het verlies van Damon Severson en Ryan Graves maakt de defensie van de Devils broos. Ervaren verdedigers voor lijn drie en vier is wat men nodig heeft in New Jersey. Wat betreft de goalies is men ook op zoek naar ervaring . Ook al was Akira Schmid een sensatie als doelman aan het einde van het seizoen, hij heeft pas 24 normale NHL-wedstrijden op zijn naam staan. Dat is weinig voor een vaste back-up. En de verdediging moet het ook hoofdzakelijk van jonge onervaren spelers hebben. Gaat dat toch voldoende zijn voor de play-offs?

vermoedelijke lijnen

Timo Meier – Nico Hischier – Jesper Bratt
Ondrej Palat – Jack Hughes – Dawson Mercer
Nolan Foote – Erik Haula – Tyler Toffoli
Tomas Nosek – Michael McLeod – Nathan Bastian

Jonas Siegenthaler – Dougie Hamilton
Luke Hughes – John Marino
Kevin Bahl – Simon Nemec

Akira Schmid
Vitek Vanecek
Nico Daws

Previous New York Rangers nieuwe coach en veel eenjarige contracten
Next Toronto Maple Leafs nieuwe general manager, geen nieuwe coach