New York Rangers nieuwe coach en veel eenjarige contracten


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we New York Rangers onder de loep.

LEES OOK: Boston Bruins, uithuilen en opnieuw beginnen

Terugblik seizoen 2022-2023

De afgelopen twee seizoenen was het tijdens de competitie een feest voor de New York Rangers fans. 99-46-19  Afgelopen seizoen eindigde de Rangers met een 47-22-13 op de derde laats in de Metropolitan Division. Toch keerde het succesvolle verleden weer als een donkere wolk terug boven de Madison Square Garden. Waar vorig jaar de Rangers nog in de halve finale hun Waterloo vonden was het nu al in de eerste ronde raak: met een bloedspannende 4-3 smeten de duivelse buren uit New Jersey de New York de Rangers uit de play-offs.

Back to the Future?

Het wordt tijd dat de Rangers en de fans minder verlangen naar het succes van het verleden van maar zich vast houden aan de toekomst. Wellicht kunnen de 19.000 fans in Madison Square Garden dan weer de Stanley Cup verwelkomen. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn er veranderingen nodig. Met welke aanpassingen in de selectie wil het management een beter resultaat in de play-offs gaan realiseren?

De belangrijkste aanwinsten

Blake Wheeler, forward

De 36-jarige ervaren rechterflank-aanvaller tekent voor één jaar. Hij komt over van Winnipeg waar hij door de Jets uit zijn laatste contractjaar werd gekocht. Afgelopen seizoen kwam hij voor de Jets in 72 wedstrijden tot 55 punten (zestien goals en 39 assists).

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram New York Rangers

Nick Bonino, forward

Ook Bonino is een veteraan die voor één jaar bij de Rangers tekent. Bonino is meer voor de diepte gecontracteerd (vierde lijn). Bonino speelde afgelopen seizoen voor de Sharks (59 wedstrijden en negentien punten) en belandde via een ruil met de Montreal Canadiens uiteindelijk bij de Pittsburgh Penguins. Na drie wedstrijden voor de Penguins raakte hij ernstig geblesseerd. Door een beschadigde nier miste hij de laatste achttien wedstrijden.

Jonathan Quick, goalie

Wederom een veteraan die voor één jaar tekent. Vorig seizoen startte Jonathan Quick als reservegoalie bij de LA Kings maar werd halverwege geruild naar Las Vegas. Als back-up voor Adin Hill won Jonathan Quick afgelopen seizoen de Stanley Cup met de Vegas Golden Knights. De 37-jarige doelman zal komend seizoen in New York als stand-in fungeren voor hoofdgoalie Igor Shesterkin.

Tyler Pitlick, forward

Het management van de Rangers houden duidelijk rekening met de ruimere salarycap van volgend jaar. Alle aanwinsten van 30 jaar of ouder tekenen in New York voor één jaar. Dat geldt dus ook voor de 31-jarige Tyler Pitlick. Hij komt over van de St. Louis Blues (61 wedstrijden, zestien punten). Pitlick is vooral gecontracteerd voor meer diepte (lijn vier).

Erik Gustafsson, defense

De 31-jarige ervaren Gustafsson kende een uitstekend seizoen in Washington en Toronto. In 70 wedstrijden scoorde hij 42 punten (zeven goals en 35 assists).  Toch zal hij moeten knokken voor een plek in de basis.

nieuwe coach

Peter Laviolette, coach

De 58-jarige coach komt van de Capitals waar hij in Washington niet tot grootse prestaties kwam. Laviolette won in 2006 met de Hurricanes de Stanley Cup en bereikte de finale met de Flyers (2010) en de Nashville Predators (2017).

Belangrijkste vertrekkende spelers

Patrick Kane, forward

Hij kwam in februari over van de Blackhawks en scoorde achttien punten in 26 wedstrijden (inclusief de play-offs). Kane raakte ernstig geblesseerd en is als UFA zeker vier tot zes maanden uitgeschakeld vanwege een heupoperatie.

Vladimir Tarasenko, forward

De aanvaller tekende voor één jaar bij de Ottawa Senators. Hij speelde na een ruil met St. Louis in februari 38 wedstrijden (inclusief de play-offs) en behaalde 25 punten (elf goals en veertien assists).

Jaroslav Halak, goalie

De reservedoelman van het afgelopen seizoen is nu een UFA. Hij speelde 24 wedstrijden (10-9-5) en viel één keer in. Zijn resultaten waren een 2,72 goals against average en een 0.903 save percentage. De 38-jarige goalie heeft nog geen nieuwe club in de NHL.

Niko Mikkola, defense

De fysiek sterke verdediger gaat voor drie jaar naar de Florida Panthers. Hij scoorde vijf punten (één goal en vier assists) voor de Rangers in 38 wedstrijden, inclusief de play-offs.

Tyler Motte, forward

Motte kwam in februari na een ruil met de Senators. Hij is nu een UFA nadat hij tien punten behaalde (vijf goals en assists) in 24 wedstrijden. Tijdens de zeven play-off wedstrijden scoorde hij geen punten.

Gerard Gallant, coach

Gallant draaide twee prachtige seizoenen bij de Rangers: beide keren werd de 100-puntengrens gehaald. De play-offs werden hem echter fataal. Vorig jaar verloren ze de halve finale van de Tampa en dit jaar vlogen ze er dus al na de eerste ronde uit. Of het terecht is dat Galant daar de prijs voor heeft betaald? Eerst maar eens kijken wat de Rangers komend seizoen presteren. Als dat tegenvalt kan general manager Chris Dury zelf het kind van de rekening worden.

tekst gaat verder onder de foto

Gerard Gallant Foto: Instagram Rangerstown

welke talenten gaan minuten maken dit seizoen

Zac Jones, defense

De 22-jarige verdediger speelde de afgelopen drie seizoenen 38 wedstrijden. Na een prima seizoen in de AHL (31 punten in 54 wedstrijden) lijkt Zac Jones een kans te maken op een basisplek in de defensie van New York.

Will Cuylle, forward

De 21- jarige aanvaller scoorde 45 punten (25 goals en 20 assists) in de AHL voor Hartford afgelopen jaar. Hij zal de eerste invaller zijn tijdens het seizoen tenzij hij na het zomerkamp al wordt opgenomen in de hoofdselectie.

Brennan Othmann, forward

Het 20-jarige talent gaat zijn eerste professionele seizoen draaien. Hij start in de AHL bij Hartford. Brennan Othmann won met Canada bij de junioren in 2022 en 2023 al twee keer goud. In de Ontario Hockey league behaalde hij afgelopen jaar 67 punten (29 goals 38 assists).

Gaan de Rangers de play-offs halen?

Alle ogen zijn gericht op general manager Chris Dury. Alexis Lafreniere blijft nog twee jaar, nu zijn driejarige startcontract is afgelopen is. Het 21-jarige supertalent is samen met Kakko de kern van de nabije en verre toekomst van de New York Rangers. Play-offs moet geen probleem zijn voor de Rangers. Er staat een ervaren selectie.

vermoedelijke lijnen

Chris Kreider – Mika Zibanejad – Blake Wheeler
Artemi Panarin – Vincent Trocheck – Kaapo Kakko
Alexis Lafreniere – Filip Chytil – Barclay Goodrow
Jimmy Vesey – Nick Bonino – Tyler Pitlick

K’Andre Miller – Jacob Trouba
Ryan Lindgren – Adam Fox
Connor Mackey – Braden Schneider

Igor Shesterkin
Jonathan Quick
Dylan Garand

Previous Prijsschieten in Geleen, shutout Heerenveen bij Herentals
Next New Jersey Devils defensief nog sterk genoeg?