Tampa Bay Lightning veel transacties voor komend seizoen


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Tampa Bay Lightning onder de loep.

LEES OOK: New York Islanders gaan door met ervaren spelers

Terugblik seizoen 2022-2023

De Tampa Bay Lightning (“the Bolts”) kende een seizoen met twee gezichten. Met een prima derde plaats in de pittige Atlantic Division kwalificeerde Tampa zich relatief eenvoudig voor de zesde opeenvolgende keer voor de play-offs. Die eindigden in een bittere teleurstelling. Na de Stanley Cup-winst in 2020 en 2021 en de verloren finale in 2022 ging het voor de Bolts dit jaar in de play-offs dus helemaal mis. Het beste team van de afgelopen vier jaar werd in ronde een door de Toronto Maple Leafs met 4-2 op een ongewenst vroege voorjaarsvakantie gestuurd.

De AMALIE-Arena in Tampa Florida was de afgelopen vier jaar een bijna onneembare vesting in de NHL. Onder leiding van Jon Cooper, de langst zittende coach in de NHL, is het team uit Florida een topploeg geworden. Cooper coacht de Lightning al sinds hij in maart 2013 de ontslagen Guy Boucher opvolgde. De ruim 19.000 fans zullen komend seizoen meer van hem en zijn spelers verwachten dan één ronde play-offs.

Om het niveau van de afgelopen seizoenen te evenaren, kondigde de Lightning aan flink wat veranderingen in de selectie door te willen voeren. De vraag is dan natuurlijk hoe coach Cooper en general manager Julien BriseBrois die fans in de AMALIE-Arena een vierde NHL-blikseminslag willen bezorgen. Met andere woorden: welke aanpassingen gaat het management in de selectie doorvoeren om een vierde Stanley Cup binnen te halen? Want zo hoog ligt de lat in Tampa, waar in 2004 hun eerste Stanley Cup werd gewonnen.

De belangrijkste aanwinsten

Luke Glendening, forward

De 34-jarige veteraan komt voor twee jaar naar Tampa. Luke Glendening komt niet vanwege zijn scorend vermogen naar de AMALIE-Arena . Vorig jaar noteerde hij in 70 wedstrijden voor Dallas slechts zes punten (drie goals en drie assists). Zijn kracht ligt op een ander belangrijk terrein. Glendening heeft 57,9 procent van zijn face-offs gewonnen in de afgelopen vijf seizoenen. Daarmee is hij vierde op de ranglijst van schaatsers die minimaal 500 face-offs hebben gewonnen.

Josh Archibald, forward

Josh Archibald komt van de Pittsburgh Penguins en tekende voor twee jaar. Hij zal vooral voor de diepte (vierde lijn) ingezet worden. In 62 wedstrijden kwam hij afgelopen seizoen tot een magere twaalf punten (zes goals en assists).

Conor Sheary, forward

Connor Sheary tekende voor drie jaar in Florida en is een garantie voor een stabiele reeks punten (afgelopen seizoen kwam hij in 82 wedstrijden voor de Washington Capitals tot 37 punten (15 goals en 22 assists). De 31-jarige aanvaller brengt bovendien echte Stanley Cup-ervaring met zich mee. In 2016 en 2017 won hij met de Penguins de felbegeerde beker.

Connor Sheary Foto: Instagram Tampa Bay Lightning

Logan Brown, forward

De 25-jarige Logan Brown tekende voor één jaar. Hij zal zich tijdens het trainingskamp moeten bewijzen. Hij speelde de afgelopen twee seizoenen voor de St. Louis

Blues. Brown kwam daar in dertig wedstrijden tot zes goals en elf assists.

Calvin de Haan, defense

De 32-jarige verdediger speelde afgelopen seizoen 53 wedstrijden voor de Hurricanes. Calvin de Haan tekende in Florida een éénjarig contract.

Tyler Motte, forward

komt als free agent over van de New York Rangers die hem afgelopen februari oppikte bij Ottawa Senators. Een bottom six forward die goed is in forechecking.

Jonas Johansson, goalie

De 27-jarige zweed die debuteerde bij Buffalo Sabres, tekende voor twee jaar en wordt back-upgoalie voor Andrei Vasilevskiy. Jonas Johansson was afgelopen seizoen vooral in de AHL actief voor Colorado. Daar behaalde hij een goal against average van 2.33 en een 0.920 save percentage in 25 wedstrijden (14-9-2). Daarnaast speelde hij drie wedstrijden in de NHL voor de Colorado Avalanche. Zijn gemiddelde in de NHL (35 wedstrijden in totaal) is een goals against average van 3.32 en 0.887 save percentage.

Belangrijkste vertrekkende spelers

Pat Maroon, forward

Hij vertrekt naar de Minnesota Wild. Pat Maroon scoorde afgelopen jaar voor Tampa veertien punten in 60 wedstrijden (vijf goals en negen assists).

Pierre-Edouard Bellemare, Forward:

Pierre-Edouard Bellemare gaat ver weg van het zuiden. Volgend seizoen speelt hij voor de Seattle Kraken. Hij tekende in Seattle een éénjarig contract.

Alex Killorn, forward

Deze 33-jarige topspeler vertrekt na elf seizoenen (466 punten in 805 wedstrijden, 198 goals en 268 assists). De Anaheim Ducks legden hem voor vier jaar vast. Als free agent krijgt hij daar in de laatste fase van zijn carrière een miljoenendeal. 27 miljoen voor vier jaar. Dat bod kon of wilde Tampa niet overtreffen. Alex Killorn kende vorig seizoen zijn beste jaar (64 punten in 82 wedstrijden, 27 goals en 37 assists). Zijn vertrek kan een aderlating blijken.

Foto: Instagram Alex Killorn

Corey Perry, forward

Hij speelde afgelopen seizoen 81 wedstrijden in Tampa en scoorde daarin 25 punten (12 goals en 13 assists). Corey Perry draagt komend seizoen het tenue van de Blackhawks uit Chicago.

Ross Colton, forward 

In 81 wedstrijden scoorde Ross Colton dit seizoen 32 punten (zestien goals en assists). Colton gaat komend seizoen spelen bij de Avalanche.

Ian Cole, defense

De verdediger Ian Cole tekende voor één jaar bij de Canucks in Vancouver.

Brian Elliott, goalie

Brian Elliott mag vertrekken en is een UFA. Hij speelde afgelopen seizoen in 22 wedstrijden en had een goal against average van 3.4 en een 0.891 save percentage.

talenten die minuten kunnen gaan maken

Darren Raddysh, defense

De 27-jarige Darren Raddysh werd afgelopen seizoen in maart uit de AHL weggeplukt (Syracuse). Hij speelde zeventien NHL-wedstrijden en alle zes de play-off ontmoetingen tegen de Leafs. De aanvaller kan dit seizoen uitgroeien tot een vaste waarde in de selectie. Een éénjarige deal ligt het meest voor de hand.

Hugo Alnefelt, goalie

Hugo Alnefelt zal net als vorig seizoen vooral in de AHL bij Syracuse te zien zijn zodat dit 22-jarige talent ervaring op kan doen. Indien nodig wordt hij terug geroepen als stand-in voor tweede doelman Johansson.

#60 Hugo Alnefelt Foto: Instagram Hugo Alnefelt

Gaat Tampa Bay weer de play-offs halen?

Het is onduidelijk of Tampa nog aanvallers nodig heeft om meer diepte in de derde en vierde lijn aan te brengen. Ze hebben een selectie van 23 spelers nu compleet door het contract van Tanner Jeannot voor twee jaar te verlengen. Veel ruimte voor extra diepte is er op dit moment niet. De Bolts zitten dicht tegen hun salarisplafond van 83,5 miljoen dollar. Coach Cooper kan wel al meteen op trainingskamp met een complete selectie. Gaat die nieuwe selectie ver komen in de play-offs? De Atlantic division blijft een zware divisie.

vermoedelijke lijnen

Steven Stamkos – Brayden Point – Nikita Kucherov
Brandon Hagel – Anthony Cirelli – Conor Sheary
Michael Eyssimont – Nicholas Paul – Tanner Jeannot
Tyler Motte – Alex Barre-Boulet – Luke Glendening

Victor Hedman – Nick Perbix
Mikhail Sergachev – Erik Cernak
Calvin de Haan – Zach Bogosian

Andrei Vasilevskiy
Jonas Johansson
Hugo Alnefelt

Previous Is Unis Flyers Heerenveen klaar voor het nieuwe seizoen?
Next Is Liège nog net zo sterk als vorig seizoen?