New York Islanders gaan door met ervaren spelers


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we New York Islanders onder de loep.

LEES OOK: Minnesota Wild al negen jaar na eerste ronde play-offs naar huis

Terugblik seizoen 2022-2023

De New York Islanders kenden een prima seizoen 42-31-9, doelsaldo +21 en eindigden als vierde in de Metropolitan divisie. En werden vijftiende in de League. Daarmee bereikten ze via een wildcard de eerste ronde van de play-offs. In die eerste ronde waren de Carolina Hurricanes met 4-2 te sterk. Afgelopen seizoen was daarmee een redelijk herstel ten opzichte 2021-2022 toen met een vijfde plaats de play-offs niet werden werden. De afgelopen vijf jaar zijn de Islanders uitgegroeid tot een vaste waarde in de top van de NHL met vier play-off rondes. In 2020-2021 bereikten ze zelfs de halve finales die ze in een thriller met 4-3 verloren van Tampa Bay Lightning. De ruim 17.000 fans in de UBS Arena hopen komend seizoen opnieuw de sensatie van de play-offs te kunnen meemaken.

Het management onder leiding van general manager Lou Lamoriello en coach Lane Lambert legde een belangrijk deel hun selectie de afgelopen twee jaar al voor langere tijd vast. Daarom ligt de focus voor dit jaar vooral op investeren in aanstormend talent. Met welke breedte-investeringen willen de Islanders de play-off series wederom naar de “the Stable” (UBS Arena) in Elmont New York halen?

tekst gaat verder onder de foto

UBS Arena Foto: Instagram UBS Arena

belangrijkste aangetrokken speler

Julien Gauthier, forward

De 25-jarige aanvaller Julien Gauthier tekende voor twee jaar nadat hij afgelopen seizoen voor de New York Rangers en Ottawa Senators met 57 wedstrijden (hoogtepunt in zijn carrière) veertien punten scoorde (negen goals en vijf assists). Hij zal tijdens het trainingskamp een plek in de selectie moeten afdwingen. Ondanks zijn snelheid en imposante verschijning (1.92m en 112 kilo) moet hij nog bewijzen een vaste waarde te kunnen zijn bij een NHL-team. Wordt dit seizoen zijn doorbraak?

Belangrijkste vertrekkende speler

Josh Bailey, forward

De 33-jarige aanvaller werd geruild in een deal met de Chicago Blackhawks die hem meteen uit zijn contract kochten. Daardoor is hij nu een UFA. Hij drukte bij de Islanders met een jaarsalaris van vijf miljoen dollar zwaar op de begroting en leverde de laatste jaren niet genoeg punten om het salaris nog te rechtvaardigen. Afgelopen seizoen kwam Josh Bailey in 64 wedstrijden tot 25 punten (acht goals en zeventien assists). Hij bereikte met een gemiddelde ijstijd van iets meer dan vijftien minuten zijn dieptepunt in zijn carrière. Voor de play-offs werd hij zelfs gescratcht. De New York Islanders hadden overduidelijk geen plaats meer voor hem. De Chicago Blackhawks dus ook niet.

Talenten die minuten kunnen gaan maken

William Dufour, Forward: 

Dit 21-jarige talent William Dufour maakte dit seizoen zijn NHL-debuut in zijn eerste professionele seizoen. Hij behaalde voor Bridgepoort in de AHL 48 punten in 69 wedstrijden (21 goals en 27 assists).

tekst gaat verder onder de foto

William Dufour Foto: Instagram Wiliam Dufour

Matthew Maggio, forward

De twintigjarige aanvaller Matthew Maggio tekende dit voorjaar een driejarig entry level-contract voor de Islanders. In de Ontario Hockey league won hij de MVP-award op basis van 54 goals en 57 assists. Maggio debuteerde in de AHL voor Windsor en kwam in drie wedstrijden tot twee assists.

Samuel Bolduc, defense

Samuel Bolduc debuteerde afgelopen seizoen in de NHL en bracht in zeventien wedstrijden drie punten (twee goals en één assist) mee naar huis. Hij behaalde in de AHL de status van AHL-star en eindigde daar zijn seizoen met 35 punten uit 56 wedstrijden (10 goals en 25 assists).

Gaan de Islanders de play-offs halen?

Met het langer vastleggen van Pierre Engvall (forward),  Scott Mayfield (defense) en Ilya Sorokin, Semyon Varlamov, en Jakub Skarek (goalies) hebben de Islanders gekozen voor continuïteit. Toch kan er nog wat gebeuren in de voorste linies. Dat hang deels af van Zach Parise (82 wedstrijden, 34 punten, 21 goals en 13 assists). De 39-jarige veteraan tekent bij de Islanders wellicht voor één jaar extra of stopt met ijshockey. Afhankelijk van zijn beslissing wordt er wel of niet geïnvesteerd in een aanvaller.

verwachte lijnen

Simon Holmstrom – Bo Horvat – Mathew Barzal
Anders Lee – Brock Nelson – Oliver Wahlstrom
Pierre Engvall – Jean-Gabriel Pageau – Kyle Palmieri
Matt Martin – Casey Cizikas -Cal Clutterbuck

Alexander Romanov – Ryan Pulock
Adam Pelech – Noah Dobson
Sebastian Aho – Scott Mayfield

Ilya Sorokin
Semyon Varlamov
Jakub Skarek

Previous Gaat HYC Herentals meedoen in de top met zoveel jeugd?
Next Is Unis Flyers Heerenveen klaar voor het nieuwe seizoen?