Update BeNe League, beker perikelen en Tilburg Trappers


Nog dik tien weken en dan opent het Nederlandse IJshockey het seizoen weer met de welbekende Ron Berteling schaal op 23 september in de Jaap Eden hal. Landskampioen en bekerwinnaar UltimAir HIJS Hokij Den Haag speelt dan tegen verliezend BeNe League finalist Unis Flyers Heerenveen.

Update BeNe League

Zoetermeer heeft afgehaakt in de BeNe League en zal verder gaan in de eredivisie van IJshockey Nederland. Wel heeft de BeNe League twee Duitse teams toegevoegd. Te weten EHC Die Bären Neuwied en oud Oberliga deelnemer en oud tegenstander van Tilburg Trappers EG Diez-Limburg.

EHC Die Bären Neuwied

Vooral Neuwied laat zien dat ze de deelname aan de BeNe League serieus nemen. Hun drie import plekken zijn namelijk al bezet. Neuwied heeft Jack DeBoer 22-jarige aanvaller (zoon van Dallas Star coach Peter DeBoer) die zowel de Amerikaanse als Canadese nationaliteit heeft. Brett Magee een 28-jarige Canadese verdediger en ze hadden al Jeff Smith. Een 34-jarige Amerikaanse veteraan die vorig jaar in 21 wedstrijden vijftig punten pakte met 25 goals en 25 assists. En in de play-offs in negen wedstrijden 23 punten pakte met dertien goals en tien assists. Toegevoegd aan de selectie die vorig seizoen nog kampioen werd in de Regional Liga West en tevens goede resultaten heeft neergezet in de Inter Regio Cup. Daarnaast hebben ze nog een 24-jarige Kazachstaanse verdediger Kirill Klyuyev die ook een Duits paspoort heeft. Inmiddels heeft Neuwied negentien spelers gecontracteerd. Bestaande uit twee goalies, acht verdedigers en negen aanvallers.

tekst gaat verder onder de foto

Jeff Smith Foto: Website Bären Neuwied.

EG Diez-Limburg

Toen Diez toetrad tot de Oberliga in seizoen 2020-2021 hadden ze echt een goed team. Maar achteraf bleek dat ze te klein waren voor de Oberliga. Ze haalden het seizoen daarna Jeffrey van Iersel naar Diez en met Cheyne Matheson, Kyle Brothers, Steve Slaton, Cody Drover, Jordan King, Kevin Loppattoo en Kevin Lavallée bleek dat men een te grote huishouding voerde. Van Iersel ging in goed overleg uit elkaar en als je als import speler drie maanden met een kapotte stick moest spelen zegt dat eigenlijk wel genoeg. Nu dus de BeNe League. Inmiddels heeft het team al twee imports binnen gehaald. Beide zijn forwards uit Amerika. De 24-jarige Hunter Fortin komt van Fitchburg State University en de 23-jarige Brendan Nehmer komt van Stonehill College. Inmiddels heeft Diez een selectie van veertien spelers gecontracteerd bestaande uit twee goalies, vijf verdedigers en zeven aanvallers.

tekst gaat verder onder de video

Chiefs Leuven

De Chiefs hebben inmiddels een selectie van acht spelers bekend gemaakt waaronder een import plaats. De eerste import plek is voor Grayden Gottschalk. De 25-jarige Canadese aanvaller komt over van Wilfrid Laurier Golden Hawks. Ook oud gediende Boris Kolyasnikov zal weer op de ijsbaan in Leuven te bewonderen zijn. Net als Nathan Compere die drie jaar afwezig is geweest. Een aantal sterkhouders Dries Blockx, Alec James en Iniaz Steyaert hebben inmiddels ook al verlengd. En natuurlijk het nieuwe coaching duo bestaand uit Alan Jacobs en Sami Lipsonen.

tekst gaat verder onder de video

Snackpoint Eaters Limburg

Het management van de Limburgse club is ook al aardig bezig geweest op de transfermarkt. Aan het eind van het afgelopen seizoen werd al bekend gemaakt dat de drie jonkies te weten Matteo Castronovo, Jelle Noblesse en Lander Paulissen definitief naar het eerste team werden overgeheveld. Daarnaast zijn er twee import plekken reeds vergeven aan twee Canadezen die al elders in Europa hebben gespeeld. De 25-jarige verdediger Brad Forrest geboren in Calgary komt over van Etoile Noire de Strasbourg. En de 26-jarige aanvaller Ben Dupperreault geboren in Wilcox komt over van Corsaires de Dunkerque. Inmiddels heeft Geleen al zestien spelers in de selectie. Binnengehaald zijn inmiddels ook de Belgische international Arne van Espen die over komt van Mechelen Golden Sharks. Mees de Wit die over komt vanuit de Oberliga ESC Wohnbau Moskitos Essen. Belgisch talent Jorin Kustermans ook pas negentien, komt na vier jaar Canada weer terug op het oude nest. 

En als klap op de vuurpijl gaat Jowin Ansems het goalie duo vormen met Deniz Mollen. Jowin geldt als een van de Nederlandse goalie talenten die overkomt van Tilburg Trappers. Ook werden er al contracten verlengd met sterkhouders Kay Gielen en Mordy Munichman in de verdediging. En bij de aanvallers zetten Luca Heutmeukers, Mitch Koumans, Rolan Loos en Tom Marx al hun handtekening onder een nieuw contract.

tekst gaat verder onder de video

Heylen Vastgoed HYC Herentals

Daar in Herentals is het nog erg rustig. Het enige wat we kunnen melden is dat coach Sami Lipsonen de overstap heeft gemaakt naar Chiefs Leuven om daar assistent coach te worden naast Alan Jacobs.

UltimAir HIJS Hokij Den Haag

Den Haag zag wat talent vertrekken naar de Tilburg Trappers. Björn Borgman en Jay Huisman maken de overstap naar de Oberliga. Stijn Knoop gaat naar de eredivisie in Amsterdam spelen en Jaidy van Mourik gaat in Zweden aan de slag. En er werd afscheid genomen van de succesvolle trainer Chris Eimers. Daarnaast is voorlopig uitgeschakeld door blessureleed captain Alan van Bentem. Inmiddels hebben de Hagenezen een selectie van tien man. Goalie Brett Magnus is er weer bij. Joy Turpijn en Dean Versteeg kwamen over van de buurman Zoetermeer Panters. En waar de twee talenten naar Tilburg Trappers vertrokken haalden HIJS twee ervaren spelers van de Trappers naar Den Haag. Jordy van Oorschot gaat na negen jaar weer terug naar HIJS waar hij in 2014 de overstap maakte naar Tilburg.

De geboren Rotterdammer gaat samen met die andere Rotterdammer Raymond van der Schuit aan de slag in het Haagse. Van der Schuit vertrok in 2019 naar Nijmegen waarna hij halverwege het seizoen de overstap maakte naar Tilburg. Bijgetekend hebben inmiddels Mike van Oeveren, Justin Evers, Donavan de Zwart en Jurryt Smid. Joey Oosterveld heeft nog een doorlopend contract. Het wachten is op de witte rook als Den Haag bekend maakt wie de scepter op de bank gaat zwaaien in het nieuwe seizoen.

tekst gaat verder onder de foto

Den Haag landskampioen 2023 Foto: Cor Machielsen Face-Off

Mechelen Golden Sharks

Bij Mechelen staat ook een nieuw trainersduo op het ijs. Oud coach van Chiefs Leuven Joris Peusens is de assistent van Jozef Lejeune. Naast het nieuwe coaching duo komt er naast de Letse import Verners Egle nog een Let naar Mechelen. Artyom Anosov kom de selectie van manager Gunter Bosmans versterken. Anosov komt over van Spartiates de Marseille. De 23-jarige in Wit-Rusland geboren Let scoorde in Marseille negentien punten in 26 wedstrijden. Jonas Steeno komt over van de Tilburg Trappers eredivisie. Cas Staps die een goed seizoen draaide in Mechelen 2018 keert weer terug. Hij kwam over van HYC. Inmiddels heeft Mechelen veertien spelers op de sheet staan. En ik wil Gunter niet ongerust maken maar Anosov staat volgens elite prospects onder contract voor 23-24 bij Arlan Kokshetau in Kazakhstan.

Maar ook heeft Gunter weer een aantal sterkhouders weten te behouden. Captain Vadim Gyesbreghs en Ben van den Bogaert zijn de “oude garde”. Van de wat “jongere” spelers hebben bijgetekend Jaron Blomme, Jakob Huyghe, Jano Vanderhulst en Elan Verryt voor het defensieve blok. En bij de aanvallers zijn de jeugdige blijvers Boris Adriaenssens, Mick op de Beeck, Eneas Palmaerts en Sandro Bosmans. Veertien spelers zijn dus inmiddels bekend.

tekst gaat verder onder de video

Unis Flyers Heerenveen

Heerenveen heeft ook nog niet veel spelers bekend gemaakt. Wel een wissel in de technische staf. Assistent Jakko Landman gaat na vijf jaar zich volledig richten op de U13 en de Finse Italiaan Pippo Limnell Finocchiaro gaat coach Mike Nason op de bank assisteren. Bob Gerretsen komt over van Geleen. Daarnaast hebben verlengd defensief Dave van den Bos, Frits Doop en Floris van Elten. Aanvallend blijven Wesley de Bruijn, Mike Collard, Jasper Nordemann, Tom Speel en Lennart Vosmer.

tekst gaat verder onder de foto

#3 Pippo Limnell Finocchiaro Foto: Kurt Tp[s

En last but not least kampioen 2023 Bulldogs de Liège

Het trainersduo blijft. Ulrich Egen en Gints Bikars. Zes spelers zijn naast de coaches al bekend. De belangrijke Canadese goalie Troy Passingham is weer van de partij. Natuurlijk captain Jordan Paulus. Naast Jordan zijn ook Loris Darques, Michael Distate en Levis Smeets in defensief opzicht bekend. En voorin twee spelers Bryan Kolodziejczyk en Renzo Meulenbeek.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Cor Machielsen Face-Off.nl

Nederlandse beker met drie BeNe League teams en vijf Eredivisie teams

Drie BeNe League teams en vijf Eredivisie teams gaan de strijd aan om de Beker van Nederland. Deelnemende teams: UltimAir Hijs Hokij Den Haag, Unis Flyers Heerenveen, Snackpoint Eaters Limburg, Amsterdam Tigers, Gijs Hepro Groningen, OG Capitals Leeuwarden, Zoetermeer Panters en Eindhoven Kemphanen. 27-28 en 29 oktober vinden de kwartfinales plaats. Den Haag, Zoetermeer (als oud BeNe team), Geleen en Heerenveen worden dan gekoppeld aan respectievelijk Amsterdam, Eindhoven, Leeuwarden en Groningen. Dit zal gebeuren via een loting tijdens de wedstrijd om de Ron Berteling schaal. 8-9-10 December 2023 is de halve finale van de Beker. Op 4 februari 2024 zal dan de finale plaatsvinden. Op 3 maart 2024 zal de finale om het landskampioenschap plaatsvinden.

Tilburg Trappers

Tilburg Trappers heeft nagenoeg de selectie rond. Er is nog plek voor twee imports maar technisch manager Rene de Hondt heeft al gezegd dat er maar vooralsnog maar een bijkomt naast Mikko Virtanen. Tilburg nam afscheid van Jordy van Oorschot en Raymond van der Schuit die beide naar Den Haag zijn overgestapt. Imports Brett Bulmer en Sean Richards mochten verder gaan kijken. Uit Den Haag kwamen de talenten Jay Huisman en Björn Borgman. Borgman wilde men in Tilburg al een jaar eerder hebben maar hij stond nog onder contract bij HIJS Hokij. Van Erfurt kwam D’Artagan Joly. Een Canadees met een Nederlands paspoort. En inderdaad de broer van Raphäel Joly. Bij de Black Dragons was Joly goed voor 33 punten met zeventien goals en zestien assists in 25 wedstrijden. Ook op het trainers vlak is een aanpassing geweest. Na het uitschrijven van het eredivisie team gaat coach Dennis ten Bokkel coach Doug Mason bij het Oberliga team assisteren.

 

Previous Daniel Sprong naar Detroit Red Wings
Next Duitse coach Henry Thom naar HIJS Hokij Den Haag