Zwitserland verslaat Canada, U.S.A. wint van Denemarken


world face

Dag negen van het IIHF wereldkampioenschap te Finland en Letland bracht ons zes wedstrijden waarbij U.S.A. en Zwitserland als enige landen nog zonder puntverlies zijn. Zwitserland versloeg Canada en U.S.A. shutout Denemarken. Bovendien pakte Tsjechië een shutout tegen Noorwegen en Finland versloeg nipt Oostenrijk. Daarnaast haalde Letland uit tegen Kazachstan en Zweden had aan een periode genoeg tegen de Fransen.

LEES OOK: Daniel Sprong seizoen einde interview Seattle Kraken

U.S.A. – Denemarken 3-0

Denemarken hield lang stand en verloor pas in de laatste tien minuten van de wedstrijd. Tien minuten voor tijd kreeg Denemarken wel een hele makkelijke straf toegekend voor holding door Morten Olsen (Herning). Op de powerplay was het Cutter Gauthier (Boston College) die op de powerplay toesloeg. Alex Tuch (Buffalo Sabres) deed het vijf minuten voor tijd en Rocco Grimaldi  (Rockford IceHogs) scoorde met een empty netter. Goalie Casey DeSmith (Pittsburgh Penguins) pakte al zijn tweede shutout van het toernooi. Hij stopte alle 22 schoten van Denemarken. Het was zijn derde wedstrijd.

Tekst gaat verder onder de YouTube video

Noorwegen – Tsjechië 0-2

Tsjechië goalie Karel Vejmelka (Arizona Coyotes) pakte alle 27 schoten van de Noren. In de twaalfde minuut scoorde Dominik Kubalik (Detroit Red Wings)nop de powerplay. En Jakub Flek (Kometa Brno) scoorde de 2-0 in de negentiende minuut. Tsjechië schuift door de winst naar plek twee en wipt over Canada heen.

Tekst gaat verder onder de YouTube video

Oostenrijk – Finland 1-3

Finland was duidelijk de betere maar het lukte maar niet ondanks de hoeveelheid schoten van de Finnen (39 SOG) om de Oostenrijkse goalie David Madlener (Voralberg) makkelijk te passeren. Na twintig minuten was het wel 2-1 voor het thuisland door goals van Kasperi Kapanen (St. Louis Blues) en Antti Suomela (Oskarshamn). Dominic Zwerger (Ambri-Piotta) zorgde voor de tegentreffer. Pas in de laatste minuut scoorde Ahti Oksanen (Oskarshamn) de derde goal voor de Finnen. Dat betekent voor de Oostenrijkers dat ze moeten winnen van Hongarije om degradatie te ontlopen.

Tekst gaat verder onder de YouTube video

Canada – Zwitserland 2-3

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Patrick Sandifort

Zwitserland speelde met Canada een van de beste wedstrijden tot nu toe op dit wereldkampioenschap. De wedstrijd werd alleen ontsierd door ietwat merkwaardig gedrag van Joe Veleno (Detroit Red Wings). Wat hij deed kan echt niet.

Begrijpelijk dat Nino Niederreiter (Winnipeg Jets) Veleno tegen de grond werkte maar hij kreeg de penalty en op de powerplay was het Tyler Toffoli (Calgary Flames) die Canada op voorsprong schoot halverwege de wedstrijd. Nog voor het einde van de tweede periode wist Zwitserland de score om te buigen naar een voorsprong. Nico Hischier (New Jersey Devils) en Dario Simion (Zug) zorgde voor de 2-1 voorsprong. Met nog acht minuten te gaan scoorde Andreas Ambuhl (Davos de game winning goal. Want Canada kwam maar terug tot 3-2 met nog drie minuten te spelen. Michael Carcone (Arizona Coyotes) zorgde voor de aansluitingstreffer maar dichterbij kwam Canada niet meer.

Tekst gaat verder onder de YouTube video

Zweden – Frankrijk 4-0

Zweden had maar een periode nodig om de winst te pakken tegen de Fransen. Fabian Zetterlund (San Jose Sharks) scoorde twee goals waarvan een op de powerplay. Par Lindholm (Skelleftea) had al in de tweede minuut de score geopend. En de vierde goal werd gescoord door Jonatan Berggren (Detroit Red Wings). Tot slot pakte de Zweedse goalie Lars Johansson (Frolunda) alle vijftien schoten van de Fransen en pakte daarmee al zijn derde shutout.

Tekst gaat verder onder de YouTube video

Kazachstan – Letland 0-7

In een volgepakt Riga Arena met 9200 toeschouwers versloegen ze Kazachstan met 7-0. Daardoor kan de kwartfinales de Letten haast niet meer ontgaan. De eerste lijn van de Letten was goed voor negen punten in totaal. Rudolf Balcers (Tampa Bay Lightning) had drie assists. Rodrigo Abols (Orebro) Twee goals en een assist en Kaspars Daugavins (Iserlohn) was goed voor twee assists en een goal.

Tekst gaat verder onder de YouTube video

stand groep A en B

Previous Daniel Sprong seizoen einde interview Seattle Kraken
Next Florida wint ook tweede wedstrijd van Carolina na overtime