België verslaat Nieuw-Zeeland mede dankzij drie goals in de derde periode


world face

België begon in Istanbul aan het IIHF-divisie IIB wereldkampioenschap tegen de mannen uit Nieuw-Zeeland. De Belgen hadden duidelijk het overwicht maar scoren ging niet zo makkelijk. Uiteindelijk werd er vier keer gescoord op 56 pogingen.

LEES OOK: NHL Preview: Dallas Stars – Minnesota Wild

België  – Nieuw-Zeeland 4-1

Onder aanvoering van de Nederlandse coach Jeffrey van Iersel (Eaters Geleen) en assistent Chris Eimers (HIJS Hokij Den Haag) trad België aan zonder de Belgische speler uit Luik. De kern van de selectie bestaat uit zeven spelers van HYC Herentals, vier van IHC Leuven, drie van Cold Play Sharks Mechelen en een van Liederkerke Lions. Ook een van Montpellier Vipers, Phantoms Antwerpen, Riesersee Garmisch-Partenkirchen, Protec Jr. Ducks en Somang Hockey. Bij Nieuw Zeeland speelt een speler van de Amsterdam Tigers mee namelijk Nick Craig. De 32-jarige verdediger maakt voor de zesde keer zijn opwachting op een wereldkampioenschap.

In de eerste periode op het ijs van Zeytinburnu Ice Rink konden beide teams op de penalty kill aangezien er al snel twee straffen werden uitgedeeld. Als eerste kon België op de kill nadat het met te veel spelers op het ijs stond. Goalie Arne Waumans (HYC Herentals) werd niet echt bang van de overmacht en hij hoefde in de gehele eerste twintig minuten maar vijf pucks te stoppen. Na vier minuten kon Nieuw Zeelander Joseph Orr voor holding naar de Sin Bin. Maar zijn goalie Joel Hasselman liet zich ook niet van de wijs brengen en hield met elf stops in de eerste periode de tussenstand nog steeds op 0-0.

Foto: RBIHF

Tijd om te scoren

Bij aanvang van de tweede periode was het na zeventien seconden al een man meer voor de Belgen. Kahu Joyce kon voor boarding gaan zitten. Op de powerplay kwam België tot drie schoten op doel maar geen enkele werd omgetoverd tot een goal. Pas halverwege de wedstrijd kon het overwicht van de Belgen tot een goal worden omgezet. Op een schot van Rik Cuylen (HYC Herentals) kon Boris Kolyasnikov (Liederkerke Lions) via een wraparound scoren. Belgie was echt de bovenliggende partij in de tweede periode maar men had grote moeite om de goalie van Nieuw-Zeeland Joel Hasselmann te passeren. Hij verrichte maar liefst twintig reddingen op 21 schoten. De Belgische goalie Arne Waumans hoeft voorlopig nog niet te douchen na de wedstrijd met maar een schot op doel in de tweede twintig minuten.

Na 46 minuten kon België het overwicht dan uiteindelijk in een goal uitdrukken. Een schot van Brent Bogaerts (HYC Herentals) bleef in de crease hangen waarna Iniaz Steyaert (IHC Leuven) hem probeerde binnen te tikken maar op de rebound was het Ben Coolen (HYC Herentals) die de puck wel achter de goalie in het net kreeg. Maar Nieuw Zeeland maakte het weer spannender door in de vijftigste minuut de aansluitingstreffer te scoren. Robin Vortanov schoot net over de blauwe lijn. En via de Belgische goalie Arne Waumans ging de puck in het doel.

Ineens ging het snel voor de Belgen. Twee goals binnen 19 seconden. Eerst was het Ben van den Bogaert (Phantoms Antwerpen). Die een mooie assist van Arne van Espen (Cold Play Sharks Mechelen) met een one-timer afmaakte. En Sam Verelst (Riesersee Garmisch-Partenkirchen) profiteerde van een foutje van de Nieuw Zeelandse goalie. Die kon een schot van Ben Coolen niet goed verwerken en Verelst had de puck voor het binnen tikken. België kwam tot 56 schoten op het doel. Een goede start van België maar tegen de sterkere tegenstanders zal de efficiency van schoten-goals omhoog moeten.

Previous NHL Preview: Dallas Stars - Minnesota Wild
Next NHL Preview: Edmonton Oilers - Los Angeles Kings